29.1 C
Sibiu
sâmbătă, 28 septembrie, 2024

150 de avocatură în Sibiu, marcați de Baroul Sibiu cu mult fast și invitați de seamă

Știri din Județ

Anul acesta, Baroul Sibiu a împlinit 150 de ani de activitate, fiind unul din cele mai vechi din țară. „Breasla” avocaților, cum i-a denumit primarul Astrid Fodor, a marcat momentul vineri la Filarmonica de Stat Sibiu cu mai multe prelegeri juridice și o expoziție. Decanul Baroului, avocat Alexandru Suciu a premiat foștii decani și pe decanul de vârstă al avocaților sibieni.

Sala Thalia a Filarmonicii a fost plină de avocați vineri. Nu pentru un proces, ci pentru a marca lunga istorie a acestei profesii liberale în orașul nostru. Decanul Baroului, avocat Alexandru Suciu a prezentat un film despre cei 150 de ani de avocatură în Sibiu, unde a inclus nu doar începuturile din Imperiul Austro-Ungar, ci și istoria grea a profesiei în comunism și istoria recentă de după 1989.

Filmul istoriei avocaților la Sibiu:

„Avocații au știut tot timpul să își apere principiile fundamentale ale profesiei. De la aceste principii nu au abdicat indiferent că au trecut prin niște perioade în care a existat o epurare și au fost supuși unor restricții semnificative în perioada regimului comunist. Crezul profesional a fost păstra până în prezent” a declarat decanul Baroului Sibiu, avocat Alexandru Suciu, în cuvântul de deschidere. El a subliniat și provocările cu care se confruntă profesia în prezent. Suciu a subliniat necesitatea gestionării prudente a progresului tehnologic care a apărut în profesia de avocat. „Ne dorim o abordare conservatoare sau o abordare modernistă?” a spus Alexandru Suciu. El a spus că avocații din România au ajuns la concluzia că este nevoie de o lege nouă a profesiei.

Discurs avocat Alexandru Suciu:

Judecătorul Liviu Gheorghe Odagiu, reprezentant CSM: Mă simt extrem de bine să stau astăzi în picioare în fața dvs, în timp ce dvs stați așezați

Evenimentul ce marchează 150 de ani de avocatură în Sibiu a avut parte de mulți invitați de seamă: președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, prof. av. Traian Briciu, vicepreședintele UNBR av. dr. Mihai Baco, primarul Sibiului, Astrid Fodor, membrul CSM, judecătorul Liviu Gheorghe Odagiu, președintele Tribunalului Sibium judecător Elena Dumbrăvean, președintele nou desemnat al Judecătoriei Sibiu, judecător Roxana Muntean, procurorul general al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Angelica Moldovan, prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Mihaela Ruginosu, decanul Facultății de Drept Sibiu, avocat Sebastian Spinei. Au fost prezenți și mulți decani ai barourilor din țară și Chișină. O parte din cei peste 400 de avocați membri ai Baroului Sibiu au asistat la eveniment îmbrăcați în robe.

Discursurile invitaților din prima parte a evenimentului au fost de felicitare pentru aniversarea de 150 de ani, dar și de laudă la adresa avocaților sibieni.

Judecătorul Liviu Gheorghe Odagiu, membru CSM, un apropiat al cauzelor juridice din Sibiu prin prisma fostei sale funcții de președinte al Curții de Apel Alba Iulia, a făcut o remarcă cu subînțeles care a stârnit aplauzele avocaților prezenți: „Mă simt extrem de bine să stau astăzi în picioare în fața dvs, în timp se dvs stați așezați”.

Discurs judecător Liviu Odagiu, membru CSM:

Primarul Astrid Fodor a comparat avocații cu o breaslă, precum cele care au stat la baza formării Sibiului. I-a a transmis invitaților un mesaj de a vizita Sibiu nu doar profesional, prin instanțe, ci și ca turiști.

Decanul Facultății de drept din Sibiu, avocatul Sebastian Spinei a elogiat maeștrii pe care i-a avut în trecut și alți avocați maeștri care au făcut istorie la Sibiu, imediat după 1989.

De departe, cel mai lung discurs și plin de momente mai hazlii din profesie, combinate cu parabole și provocări ale prezentului l-a avut președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, prof. av. Traian Briciu. Trimiterile sale la primii avocați ai omenirii din Biblie, cum i-a numit pe Avraam și Moise, până la provocările Inteligenței Artificiale în practice avocaturii astăzi, au fost apreciate de publicul prezent.

Decanul Baroului Sibiu, avocat Alexandru Suciu a fost premiat de colegul său de la Baroul Timiș, cu acest prilej.

Distincții pentru foștii decani ai Baroului Sibiu

O parte importantă a aniversării a fost dedicată premierii foștilor decani ai Baroului Sibiu de după 1989: avocat Dorin Suciu, avocat Virgiliu Vulcan (a lipsit din motive de sănătate), avocat Nicolae Baier.

De departe, avocat Dorin Suciu, acum retras din activitate, a strâns cele mai multe aplauze, dar și cuvinte de laudă de la invitații din țară prezenți. Președintele UNBR, care i-a înmânat distincția, a apreciat talentul său organizatoric, tactul și diplomația în reconstruirea corpului avocaților în Sibiu și în România după 1989. Rolul său marcant în redefinerea profesiei de avocat în România a fost subliniat și de alți invitați.

Discurs avocat Dorin Suciu:

Avocat Nicolae Baier a fost și el distins în calitate de fost decan al Baroului Sibiu. Stăpânit de emoția momentului, care nu îi stă în fire în sala de judecată, Nicu Baier a ținut să mulțumească maestrului său avocat Dorin Suciu și să sublinieze crezul său în practicarea avocaturii.

Discur avocat Nicolae Baier:

Avocat Gavril Dejeu, decanul de vârstă al avocaților sibieni

Avocatul Gavril Dejeu este decanul de vârstă al avocaților sibieni. El a fost premiat cu acest prilej, fiind și cel mai longeviv avocat din Sibiu în viață. Activitatea sa în avocatură a început în 1959, după ce un an înainte a fost judecător. Datorită persecutării politice din comunism împotriva familiei sale, Dejeu a luptat toată viața din poziția de avocat pentru adevăr și dreptate.

Discurs avocat Gavril Dejeu:

Expoziții de cărți și pictură ale avocaților

Evenimentul de la Sala Thalia a inclus și o expoziție de pictură a unor avocați sibieni, dar și una de cărți scrise de avocați din Barou.

În partea a doua a zilei au avut loc conferințe tematice juridice.

Baroul Sibiu are o nouă siglă

Avocat Alexandru Suciu a anunțat cu acest prilej și noua siglă a Baroului, un logo mai adecvat profesiei, sobru, cu elementul anului înființării 1874.

GALERIE FOTO:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Medicul Liliana Coldea a fost arestată pentru 30 de zile!

FC Hermannstadt a cedat la trei goluri la Ploiești

Sibiul celebrează Noaptea Cercetătorilor