3.1 C
Sibiu
miercuri, 02 octombrie, 2024

1 octombrie: Ziua Internațională a Muzicii, prilej de promovare a tinerelor talente

Știri din Județ

În fiecare an, la data de 1 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Muzicii. Această sărbătoare se adresează atât artiștilor, cât și ascultătorilor, indiferent de genul muzical pe care îlreprezintă sau îl preferă.

Foarte sugestiv, Emil Cioran spunea:” Dacă nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”.

În plan local, Cristiana Sofia Damian, o tânără interpretă de muzică ușoară, aspirantă la marile scene ale muzicii, deja cunoscută prin multiplele sale proiecte derulate deja pe plan internațional, spune la fel de frumos “ Muzica este felul în care sună viața”, acesta devenind motto-ul ei artistic prin care celebrează zi de zi muzica prin munca pe care o depune în construirea unei cariere artistice.

Publicitate

Despre Cristiana am mai scris și cu alte ocazii în care, datorită rezultatelor remarcabile obținute de la vârste fragede, am apreciat oportunitatea de a ne face cunoscute tinerele talente locale cu ocazia sărbătoririi Zilei internaționale a Muzicii.

Cristiana este elevă  a Colegiului Național Gheorghe Lazăr Sibiu, în clasa a IX-a, unde studiază încă din gimnaziu, împletind școala cu activitatea muzicală, studiind canto și pian de la vârsta de aproximativ 6 ani. De aproximativ un an studiază în paralel și chitară.

Cristiana excelează de asemenea și în șah, unde, de-a lungul timpului a obținut premii importante, dintre care ultimul de remarcat este Premiul I la nivelul județului Sibiu la Olimpiada Națională de Șah, fiind calificată la etapa națională, în urma căreia Cristiana a obținut bursa de performanță în anul școlar precedent.

În muzică, Cristiana a reușit performanțe remarcabile, premii notabile, la nivel național și internațional.

De curând s-a întors din Canada, unde, al treilea an la rând, a participat la numeroase evenimente culturale pe scene din Québec și  Montréal unde a cântat publicului din comunitatea culturală românească, în fața unui public numeros de peste 250 de români dar și publicului local din Quebéc, la o Gală a comunității canadiene, intitulată ,,Gala en Blanc”.

A participat și la un eveniment aniversar de elită, “Gala Artelor” organizată în data de 31 august, Ziua Limbii române, de comunitatea românească din Montréal, unde a cântat în fața unui public de elită formată din personalități marcante ale spațiului cultural, artistic, științific și academic din Canada, inclusiv în prezența Consulului General al României la Montréal, domnul Marius Micle, care a acordat premii și distincții remarcabile personalităților contemporane din domeniul literaturii românești, inclusiv Președintelui Uniunii scriitorilor din Canada.

Într-un interviu realizat, Cristiana spune: 

“Cânt de la vârsta de cinci ani și jumătate, și muzica a devenit o mare parte din mine. Acum aproximativ patru ani am început să iau muzica în serios, realizând că îmi doresc săfac asta în viitor. Așa că, am participat la o multe spectacole, concursuri și evenimente. Debutul meu a avut loc în 2022, în București, la Teatrul Elisabeta, când am lansat prima meapiesă originală, intitulată ,,Ce e rău, ce e bine”, compusă de Codruț Croitoru, pe versurile lui Marius Ionescu, unde am fost acompaniată de doamna Ozana Barabancea și orchestra ,,Lumini Sonore”. 

A fost un eveniment care mi-a marcat viața, după care au urmat multe altele, precum invitația de a cânta la Milano Fashion Week în Milano, Italia, în toamna anului 2023, sau evenimentele și concertele la care am participat în multiple orașe de acolo în vara anului 2022, 2023 și 2024. Însă unul dintre cele mai frumoase evenimente a fost un festival de modă din Dubai, Emiratele Arabe Unite, numit World Fashion Festival Awards Dubai, la care am participat în 2023 și 2024. 

Prima dată am cântat la acest eveniment în 2023, iar oamenilor de acolo le-a plăcut, așa că organizatoarea festivalului, doamna Ioana Albada, m-a invitat din nou. În zilele în care am fost liberă, am vizitat orașul împreună cu părinții și fratele meu, rămânând uimiți de locurile frumoase de acolo, de luxul și opulența din Dubai.

Când am ajuns la evenimentul de modă, m-am bucurat să văd că se numără români printre oamenii de acolo, simțind ca și când o părticică din România a venit cu mine. După ce m-am obișnuit cu locul, mi-au trecut emoțiile, știind că totul va decurge minunat. Așa că m-am bucurat de fiecare moment petrecut acolo și am admirat prezentările incredibile de modă care s-au desfășurat. A fost o experiență inedită pe care nu o voi uita niciodată!”

În Canada s-a bucurat de colaborarea cu pianistului celebrei artistei Céline Dion, Guillaume Marchand, care i-a compus Cristianei o piesă, linia melodică la pian, fiind în prezent în lucru în colaborare cu interpreta Cătălina Mirică care a invitat-o în Canada, care va scrie versurile piesei. De asemenea, Cristiana s-a bucurat din plin de întâlnirea în Quebec cu celebra vocal coach Monique Cardinal, care a fost vocal coach al artistei Céline Dion, al Larei Fabian și al multor altor artiști renumiți canadieni, inclusiv al Cătălinei Mirică, grație căreia a beneficiat de două ședințe de antrenament vocal cu doamna Monique Cardinal.

În prezent, Cristiana studiază tehnică vocală și compoziție, la un nivel de performanță, cu maestrul compozitor și dirijor Viorel Gavrilă, vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Începând cu luna iulie 2023, Cristiana a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România unde a și înregistrat prima compoziție finalizată și produsă în studio, intitulată “ Never give up”, pe versurile solistei Mira Boțocan (vocal coach la emisiunea “ Vocea României în perioada 2015- 2019), cu care, de asemenea, a studiat tehnica vocală Estil International, o tehnică modernă  pentru toate genurile muzicale îmbrățișată de artiști de renume din întreaga lume. 

Cristiana a participat la foarte multe festivaluri, concursuri naționale și internaționale și spectacole, unde a câștigat premii, dintre care se remarcă: Premiul I la Festivalul- Concurs Național de Intepretare a Muzicii Ușoare Românești “ FLORI DE MAI” 2024;  

-TROFEUL FESTIVALULUI “ DEVA MUSIC STAR “ 2023;  

-TROFEUL POP ROMÂNESC- la Festivalul InternaționalART MUSIC FESTIVAL- 2023, Palatul Național al CopiilorBucurești;

-Premiul II – obținut la INTERNATIONAL FESTIVAL OF LANGUAGE & CULTURE  “ GOLDEN VOICES”;

-Marele Trofeu ,,VIORELA FILIP” câștigat în cadrul Festivalului Național de Muzică ,,Music my love” organizat de doamna Viorela Filip; -Trofeul Premiul de excelență „Domi Music Star” obținut la FestivalulInternațional „HERMANSTADT FEST” 2022 unde a câștigat premii importante la toate secțiunile la care a participat.

Cristiana și-a exprimat deja visul de a aplica la Berklee College of Music din Boston, USA, una dintre cele mai prestigioase universități de muzică ușoară din lume.

În fotografiile selectate, se pot vedea imagini de la evenimentele muzicale de referință menționate.

Pentru a o asculta pe Cristiana, vă puteți abona la canalul ei de you tube Cristiana Sofia Damian și pe Instagram cristiana__damian .

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Accident grav pe autostrada A1, lângă Săliște

Alexandra Hudea a câștigat Maratonul Timișoarei

Vanessa Giangu, învingătoare la Târgu Mureș

Evenimentele lunii octombrie în municipiul Mediaș