Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a transmis astăzi un punct de vedere, după apariția în presa centrală a unei investigații în care profesorul Eugen Iordănescu este acuzat de abuz de putere și comportamente umilitoare de niște studenți. VEZI și EDITORIALUL Sibiu Independent care analizează acest caz.
Având în vedere investigația cu titlul Lecțiile profesorului Eugen Iordănescu : „Te învăț eu psihologie, dar o să te doară: Abuz de putere și comportamente umilitoare semnalate la ULBS” din data de 10.10.2024, apărută în publicația online Investigatoria Press, facem următoarele precizări:
1. Confirmăm faptul că există o sesizare depusă la Comisia de Etică a ULBS care are ca obiect situația descrisă în articolul de presă menționat. Această sesizare este în faza de cercetare și soluționare.
2. Cercetarea Comisiei de Etică din cadrul ULBS 𝒂 𝒊̂𝒏𝒄𝒆𝒑𝒖𝒕 𝒂𝒏𝒕𝒆𝒓𝒊𝒐𝒓 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒄𝒐𝒍𝒖𝒍𝒖𝒊.
3. Conform Cartei ULBS, Rectorul Universității sau membrii comunității universitare (și, implicit purtătorul de cuvânt) nu au acces la dosarul cauzei pe durata desfășurării cercetărilor Comisiei de etică universitară, motivat de următoarele:
Comisia de etică din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu funcționează „independent față de orice altă structură sau persoană din cadrul instituției de învățământ superior”, potrivit art. 1 (2) al capitolului referitor la Comisia de etică universitară. Prin urmare, constatarea investigației a determinat confirmarea publică a existenței unei cercetări la nivelul Comisiei de etică.
Lucrările Comisiei de etică au caracter confidențial, art. 5 (al capitolului referitor la Comisia de etică universitară prevăzând expres: „Accesul terților la dosarul de caz pe durata desfășurării anchetei va fi interzis, cu excepția reprezentanților legali ai părților și, atunci când faptele fac subiectul unei investigații oficiale a organelor de stat autorizate”.
4. Fiecare membru al comunității universitare beneficiază de protecția datelor cu caracter personal, conform art. 7 (2) din Codul de etică și deontologie universitară al ULBS, cu respectarea normelor legale incidente.
5. Carta ULBS 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒛𝒂𝒕𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒄𝒖 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒆𝒅𝒆𝒓𝒊𝒍𝒆 𝑳𝒆𝒈𝒊𝒊 𝒊̂𝒏𝒗𝒂̆𝒕̦𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒔𝒖𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒓 𝒏𝒓. 199/2023 și s-a aflat în dezbatere publică în comunitatea universitară a ULBS la începutul acestui an și a fost aprobată prin Hotărârea Senatului ULBS nr. 1122/05.03.2024.
6. În contextul abordării echidistante a unui subiect de presă, menționăm că nu a existat o solicitare transmisă, în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, purtătorului de cuvânt al Universității.
Solicitarea a fost primită de la Facultatea de Științe Socio-Umane , 𝒊̂𝒏 𝒛𝒊𝒖𝒂 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒄𝒐𝒍𝒖𝒍𝒖𝒊, respectiv 10.10.2024.
Universitatea a răspuns acestei solicitări prompt, în data de 10.10.2024.
Menționăm că termenul prevăzut de legea menționată pentru soluționarea unei solicitări de informații publice este de 10 zile sau, după caz, de cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării.
7. În egală măsură, dorim să aducem la cunoștința opiniei publice că orice faptă prin care se încalcă normele legale și asupra căreia există soluții judecătorești, atinge, într-o măsură diferențiată (în funcție de autor, gravitatea faptei, circumstanțe și consecințe) imaginea și reputația universității. Nu vom rămâne indiferenți față de soluțiile legale, pronunțate de organele competente!
8. Pe această cale, facem apel la înțelegerea și respectarea modului de organizare și funcționare a Comisiei de etică universitară, înființată în vederea respectării normelor de etică şi deontologie universitară în scopul prevenirii şi sancționării faptelor care pot constitui elemente sau practici lipsite de etică.
Avem încredere în soluționarea cauzelor aflate pe rolul Comisiei de etică a ULBS cu respectarea normelor legale, profesionalism și responsabilitate.