Încă de la începuturi, Astra Film Festival a fost o platformă dinamică și actuală, dedicată explorarării și înțelegerii realităților globale și locale prin intermediul documentarului. Anul acesta, AFF vă invită din nou la seria de dialoguri DocTalks, în cadrul cărora vom dezbate subiecte relevante pentru lumea în care trăim astăzi și, alături de public și de invitații noștri, vom încerca să găsim răspunsuri sau soluții la probleme controversate.
Schimbările climatice, migrația forței de muncă, efectele nebănuite ale tehnologiei și diferențele sociale dintre Estul și Vestul Europei sunt doar câteva dintre temele propuse în cadrul evenimentelor DocTalks.
Iată programul pentru DocTalks 2024:

DocTalk Carnea noastră cea de toate zilele
După proiecția anchetei “Food for profit” de Pablo D’Ambrosi și Giulia Innocenzi (Italia, 2024, 90 min)
Moderator: Andreea Stroe (jurnalist Digi 24)
Printre invitați: Nicu Ștefănuță (vicepreședinte al Parlamentului European)
21 octombrie, ora 18:00, Sala Thalia
Evenimentul ne propune o dezbatere despre realitatea dură din spatele industriei cărnii și despre drepturile consumatorilor, pornind de la documentarul “Food for profit”, realizat de Giulia Innocenzi și Pablo D’Ambrosi.
Biletele sunt disponibile aici.

DocTalk Era feudalismului digital
După proiecția filmului “Umberto Eco. Biblioteca lumii” (Davide Ferrario, Italia, 2022, 80 min)
Moderator: Mirela Nagâț (jurnalist TVR)
Printre invitați: Profesorul Mihai Cernea și Ioana Avădani, Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent
22 octombrie, ora 18:00, Sala Thalia
Dezbaterea se va purta în jurul erei digitale și a noului mod de interacțiune cu informația. Filmele propuse ca punct de plecare pentru acest dialog ne îndeamnă să reflectăm asupra unei perioade care se încheie acum, cea în care colectarea și arhivarea cunoștințelor s-a făcut pe suport fizic (hârtie, peliculă).
Biletele sunt disponibile aici.

DocTalk Femeia târguită și femeia bărbat
După proiecția filmului “Cine e bărbatul în casă” de Kristine Nrecaj, Birthe Templin (Germania • 2024, 87 min) Premieră națională
Moderator: Mirela Nagâț (jurnalist TVR)
Printre invitați: Prof. Mihaela Miroiu, Roxana Dumitrache, publicist, manager cultural și activistă feministă, scriitorul Radu Vancu.
23 octombrie, ora 18:00, Sala Thalia
Susținut de două filme de impact (În numele pământului, de Dorota Kobiela, Hugh Welchman, și Cine e bărbatul în casă, de Kristine Nrecaj, BirtheTemplin), acest DocTalk propune să reflectăm asupra felul în care, sute de ani, diverse practici în societățile patriarhale au reglementat foarte strict rolul femeii în societate, reducând totul la aspecte reproductive, respectiv casnice.
Biletele sunt disponibile aici.

DocTalk Estici în vest
După proiecția filmului “TATA” de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc
Moderator: Cătălin Striblea (jurnalist Europa FM)
Printre invitați: istoricul și antropologul Valer Cosma, prof. dr. Ionela Vlase
24 octombrie, ora 18:00, Sala Thalia
Diferențele mari de salarii dintre Europa de Est și Europa de Vest explică migrația economică a milioane de est-europeni care contribuie, an de an, la prosperitatea Occidentului. Pornind de la realitățile evocate de trei filme din festival (24 de ore, Tata & Mirajul Occidentului) și de expoziția foto Sezonierii (de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu), Cătălin Striblea va dezbate alături de public fenomenul migrației forței de muncă și condițiile în care lucrează românii plecați în străinătate.
Biletele sunt disponibile aici.

DocTalk Secretul avansului Poloniei
După proiecția filmului “Pădurea” de Lidia Duda
Moderator: Cristina Cileacu (jurnalist Digi 24)
Printre invitați: scriitorul și jurnalistul Emil Hurezeanu, scriitorul Bogumil Luft, profesorul Cornel Ban
25 octombrie, ora 18:00, Sala Thalia
Cum a reușit Polonia să aibă un avans economic, politic și social în fața celorlalte țări din fostul bloc sovietic? Care sunt factorii-cheie care au contribuit la succesul său? Dezbaterea ne va oferi câteva răspunsuri ce vor pune lucrurile într-o perspectivă cel puțin interesantă.
Biletele sunt disponibile aici.

DocTalk Câte stele pe cer, atât plastic în oceane
După proiecția filmului “Plasticul Fantasticul” de Isabella Willinger
Moderator: Teodora Tompea (jurnalist Digi 24)
Printre invitați: Ana-Maria Hâncu (Let’s do it, Romania!), Roxana Puia (Environ România)
26 octombrie, ora 14:00, Sala Thalia
Există de 500 de ori mai multe particule de plastic în apele Terrei decât există stele în galaxia noastră. Teodora Tompea moderează un DocTalk despre ecologie, poluare, emisii de carbon și aparenta sustenabilitate a companiilor, o dezbatere de neratat, care ne provoacă să fim mai atenți la obiceiurile de consum de zi cu zi.
Biletele sunt disponibile aici.