Primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja, într-o postare pe pagina sa de Facebook, anunță că proiectele de dezvoltare a orașului încep să se concretizeze, în special prin obținerea Avizului de oportunitate de la Ministerul Sănătății pentru reabilitarea și modernizarea Spitalului Orășenesc Cisnădie. Acest proiect reprezintă o prioritate pentru comunitate și va fi finanțat prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești.
Prin acest proiect, va fi îmbunătățit accesul pacienților la servicii medicale de calitate, iar infrastructura spitalului va fi adaptată la noile cerințe tehnologice. Activitățile spitalului vor beneficia de dotări moderne, inclusiv un serviciu de recuperare medicală, blocuri operatorii și secții specializate în diverse domenii, inclusiv chirurgie și pediatrie.
„Vă anunț cu mare bucurie că promisiunile pe care le-am făcut în fața dumneavoastră încep să prindă contur. Așa cum am spus încă de la început, proiectele de suflet care contează pentru viitorul Cisnădiei merg înainte! Săptămâna trecută am obținut Avizul de oportunitate de la Ministerul Sănătății pentru unul dintre cele mai importante proiecte ale orașului – reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Spitalului Orășenesc Cisnădie. Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești” – a transmis primarul Gheorghe Huja.


Realizarea proiectului de reabilitare, modernizare, extindere și dotare contribuie în mod direct la creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente. Clădirile vor dispune de toate instalațiile, dotările și utilitățile necesare desfășurării normale a activităților, iar dotările care se vor achiziționa prin proiectul propus vor permite dezvoltarea unei infrastructuri moderne de sănătate. Pentru imobilul – chirurgie de pe str. Băilor 4 se vor executa următoarele lucrări:
▪️ Pe întreaga amprentă a demisolului construcției se propune amenajarea serviciului de recuperare medicală și fizioterapie cu acces dublu ce dispune de vestiare, zonă pentru electro-fototerapie, masoterapie, kinetoterapie și parafină.
- La parter se propune o refuncționalizare astfel: parterul include secția de spitalizare de o zi pentru adulți, cabinet de consultații specialități medicale și un cabinet asistente. Accesul existent este anulat iar vechiul hol de acces devine un depozit de lenjerie curată. Scările vechi se demolează și se toarnă o placă la nivel cu parterul.
- Etajul 1: Se propune organizarea zonei de așteptare pentru cabinetul de consultații chirurgie, un acces către o zonă de mici intervenții care cuprinde două săli de mici intervenții (din care una pentru oftalmologie) și un spălător pentru medici cu o cameră de spălare a instrumentarului. Mai este o zonă de gastroenterologie cu o sală de intervenții endoscopie cu spații anexe și un salon pre/post operator.
- Mansarda: două spații tehnic, zona vestiare medici, zona relaxare medici dotată cu chicinetă, birouri pentru personalul medical. De asemenea, se propune realizarea unei extinderi în care se va amplasa nodul de circulație – casa de scară și un ascensor pentru targă.
Pentru clădirea Interne si Administrativ de pe strada Băilor nr. 27: Compartimentul de primiri urgențe se propune a se muta în extinderea proiectată aferentă corpului de Interne, grupându-se astfel zonele medicale. Noul corp de clădire se va lega de clădirea existentă prin culoare de legătură propuse la fiecare nivel al clădirii existente. Se propune, de asemenea, și realizarea unui culoar de legătură suspendat între extindere și clădirea noului Ambulatoriu. Se vor reorganiza spațiile interioare cu noi noduri de circulație conforme normativelor în vigoare, ascensoare atât pentru targă, cât și pentru persoane pentru facilitarea deplasării pe verticală, spații pentru bunăstarea pacienților și a personalului medical, sisteme de instalații care să eficientizeze consumul energetic al clădirii.


- Demisolul extinderii – se propune organizarea de servicii gospodărești (bucătăria cu oficiile alimentare de distribuție și spălătoria cu depozitul de lenjerie) și servicii anexe spitalului.
- Parterul corpului existent (interne) se va împărți în 3 zone cu secție de obstetrică – ginecologie și neonatologie, blocul de nașteri.
- Parterul extinderii: se va organiza zona de recepție a spitalului compartimentul de primiri urgențe, serviciul de primire/externare a bolnavilor și serviciul de sterilizare centrală.
- Etajul I existent se organizează secția medicală de spitalizare compusă din unități de îngrijire pentru adulți.
- Etaj I extindere – se propune amenajarea secției de chirurgie și birourile cadrelor medicale.
- Etaj II corp existent- se organizează secția medicală compusă din unități de îngrijire pentru adulți.
- Etaj II extindere – se propune organizarea secției medicală pediatrie compusă din unități de îngrijire pentru copii și unitatea de spitalizare de o zi Pediatrie.
- Etaj III extindere -se va amenaja sala de conferință/raportul de gardă, spațiul de relaxare pentru personalul spitalului, respectiv spațiile tehnice.
Indiferent de schimbările care vor veni, mă încred că acest proiect va fi dus la bun sfârșit și că Cisnădia va avea în curând un spital la cele mai înalte standarde (Spitalul Orășenesc Cisnădie). Am fost mereu alături de dumneavoastră și am muncit cu toată inima pentru orașul nostru. Vă mulțumesc pentru susținere! Gheorghe Huja, Primarul orașului Cisnădie.


