5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Primăria Boița: Anunț privind acordarea ajutoarelor pentru încălzire. Modalitate de acordare

Știri din Județ

Publicitate
Începând de luni, 21 octombrie 2024, Serviciul de Asistență Socială al Primăriei Boița primește cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzire a consumatorilor vulnerabili. Consumatorul vulnerabil este persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Cine poate beneficia de cele două ajutoare? Familiile și persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure.

Cine nu poate beneficia de acest sprijin? Acesta nu se acordă celor care dețin în proprietate unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care conduc la excluderea de la posibilitatea acordării acestui sprijin.

Publicitate

Modalitatea de acordare

Conform legii, suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzire. Aceasta înseamnă că puteți primi ambele ajutoare, dacă îndepliniți criteriile.

Suplimentul pentru energie se acordă pe tot parcursul anului și este în sumă fixă (10 lei/lună pentru gaze naturale, 20 lei/lună pentru lemne).

Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și/sau petrolieri se acordă pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2024-31 martie 2025. Acesta se acordă în funcție de venitul net lunar pe membru de familie/persoană singură procentual, prin raportare la o valoare de referință de 250 lei/lună pentru gaze naturale, 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri

PRECIZARE IMPORTANTĂ: Ajutorul financiar nu se va acorda beneficiarului direct, ci se va scădea din factura care atestă contravaloarea consumului lunar de către furnizori. Excepție face încălzirea locuinței cu lemne sau combustibili petrolieri, unde contravaloarea ajutorului se plătește titularului.

Ce acte trebuie să depuneți:

CARTE DE IDENTITATE (CI/BI), CERTIFICATE DE NASTERE COPII

FACTURA GAZ

ADEVERINTA DE VENIT DE LA ADMINISTRATIA FINANCIARA DACA NU BENEFICIATI DE VENITURI

ACTE VENITURI ( ADEVERINTA SALARIAT, CUPON PENSIE, CUPON SOMAJ, CUPON PENSIE HANDICAP)

ADEVERINTA DE LA COMPARTIMENT TAXE SI IMPOZITE PRIVIND BUNURILE AFLATE IN POSESIE

DACĂ SUNTEȚI DEJA BENEFICIAR DE AJUTOR SOCIAL SAU ALOCAȚIE PENTRU SUSȚINEREA FAMILIEI, trebuie să completați formularul tip „Cerere-Declarație pe propria răspundere pentru modificarea cererii de acordare a unor drepturi de asistență socială sau pentru acordarea unor noi drepturi’’.

SAU

DACĂ NU SUNTEȚI BENEFICIAR DE AJUTOR SOCIAL, completați formularul tip „Cerere-Declarație pe propria răspundere privind acordarea unor drepturi de asistență socială’’ .

Cererile se depun până la data de 15 noiembrie pentru a primi ajutorul pentru încălzire pe toată perioada sezonului rece, noiembrie 2024 – martie 2025. Pentru cererile transmise după această dată, ajutorul se constituie ulterior datei depunerii.

Atenție! Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinței sunt obligați să comunice orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia în termen de 5 zile de la data modificării.

LISTA bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței

A. Bunuri imobile

Clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană și 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente

B. Bunuri mobile

1. Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice

2. Autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate și/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități

3. Șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei „Delta Dunării“

NOTĂ:

În situația în care unul sau mai multe bunuri aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune este dat în închiriere/arendă/concesiune, acest bun va fi luat în calcul pentru persoana/familia care îl are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obținută în urma cedării dreptului de folosință a bunului.

Persoana sau familia care deține pe lângă locuința de domiciliu o cotă-parte dintr-o altă clădire/spațiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.

C. Depozite bancare

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri