5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Fracturile: de câte tipuri sunt, de ce apar și cum le recunoști

Știri din Județ

Publicitate
O fractură reprezintă întreruperea continuității unui os, ca urmare a unui traumatism sau a unei boli. Aceasta poate să apară în orice os din corp și se produce atunci când forța exercitată asupra acestuia depășește rezistența sa.[1] În rândurile de mai jos vei afla ce tipuri de fracturi exista, care sunt câteva dintre cele mai comune cauze ale acestora, dar și ce simptome pot anunța prezența unei astfel de leziuni.

Tipuri de fracturi

Există mai mulți factori în funcție de care pot fi clasificate fracturile. De exemplu, în funcție de aspectul pielii, ele pot fi închise sau deschise. Fracturile închise se caracterizează prin faptul că pielea de deasupra fracturii rămâne intactă, în timp ce despre fracturi deschise se poate vorbi atunci când osul a străpuns pielea. Din punct de vedere anatomopatologic, fracturile se împart în fracturi complete, în care este întreruptă continuitatea osului, și fracturile incomplete, în care osul nu se rupe complet.

Mai există, de asemenea, fracturi cu sau fără deplasarea fragmentelor osoase, fracturi transversale, oblice, spiroide sau longitudinale (în funcție de direcția traiectului de fractură), fracturi simple (când osul se rupe într-un singur loc) sau cominutive (osul se rupe în cel puțin două locuri).

Publicitate

Fracturile mai pot fi clasifice și în funcție de cauza lor (ex: fracturi de stres, fracturi prin alvusie etc.) sau de localizarea lor (ex: fracturi de claviculă sau de umăr, fractură de scafoid, fractură de bazin, etc.).

Cauzele fracturilor

Fracturile pot avea diverse cauze, însă printre cele mai frecvent întâlnite se numără traumatismele fizice, osteoporoza și suprasolicitarea oaselor.

Traumatismele fizice reprezintă cea mai comună cauză a fracturilor. Acestea pot fi rezultatul unui accident, unei căzături sau unei lovituri puternice. Accidentele de circulație, practicarea unui sport fără utilizarea echipamentului de protecție adecvat sau căderile de la înălțime sunt doar câteva exemple de posibile cauze ale unei fracturi.

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin slăbirea oaselor și creșterea semnificativă a riscului de fracturi. Aceasta reduce densitatea și calitatea oaselor, ceea ce le face să devină mai fragile și să se rupă mai ușor. Chiar și un efort minim sau o căzătură ușoară poate duce la o fractură în cazul persoanelor cu osteoporoză.

Suprasolicitarea reprezintă o altă cauză destul de des întâlnită a fracturilor, în special în rândul atleților, și sunt rezultatul presiunii continue asupra unui os, care în cele din urmă poate duce la o fractură.

Simptomele fracturilor

Dacă am aflat ce sunt și când apar fracturile, să vorbim acum despre care sunt semnele și simptomele ce indică prezența acestora. Durerea este, de obicei, unul dintre principalele simptome menționate. Aceasta poate imediată și intensă și se poate agrava în momentul mișcării sau atingerii zonei afectate. Intensitatea durerii poate varia în funcție de tipul și gravitatea fracturii. 

Alte simptome asociate adesea cu o fractură sunt umflarea zonei afectate sau apariția unor vânătăi la nivelul acesteia, deformarea regiunii respective și incapacitatea de a mișca zona lezată sau de a pune greutate pe aceasta. În cazurile mai severe, pot apărea inclusiv simptome precum amețeala, leșinul sau grețurile.

În același timp, trebuie menționat că simptomele unei fracturi pot varia în funcție de severitatea acestora și de localizarea lor, dar și de vârsta și starea generală de sănătate a persoanei afectate. Dacă există suspiciunea unei fracturi, este recomandat să se solicite imediat asistență medicală pentru un diagnostic și tratament adecvat.

Fracturile reprezintă o problemă frecvent întâlnită, care, de cele mai multe ori, apare ca urmare a unui traumatism sau pe fondul slăbirii oaselor cauzată de osteoporoză ori a suprasolicitării acestora prin mișcări repetitive. În funcție de severitatea acestora, procesul de vindecare poate dura între câteva săptămâni și câteva luni și există și riscul apariției unor complicații ce includ necroza avasculară sau vindecarea osului în poziția greșită. În cazul în care ai suferit o fractură, consultă cât mai repede posibil un specialist.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri