SIBIU INDEPENDENT a demarat un amplu proces de cercetare jurnalistică a cazului politicianului Horațiu Potra de la Mediaș. Acest a depus jurământul în calitate de consilier local la Mediaș din partea Partidului Patrioților în 3 noiembrie. A fost ales pe listele acestui partid în 9 iunie. Dar, în 23 octombrie 2024 i-a fost admisă candidatura la Camera Deputaților pe listele altui partid, Partidul Social Democrat Independent (PSDI). Cum poate un om să facă parte din două partide simultan, deși legea interzice acest lucru, am încercat să aflăm de la instituțiile implicate. Dar, surpriză, fiecare instituție a dat vina pe cealaltă și s-a spălat pe mâini.
Suntem obișnuiți ca politicienii să treacă de la un partid la altul. Dar, în cazul lui Horațiu Potra, avem o anomalie teoretic interzisă de lege: un om să fie membru la două partide și să candideze sau să fie ales din partea la ambele, simultan.
Consilier local la Mediaș de la Partidul Patrioților și candidat la Parlament de la PSDI
Horațiu Potra a candidat la funcția de primar în Mediaș și a pierdut. Dar a fost ales pe listele Partidului Patrioților (PP), consilier local la Mediaș. În 18 octombrie, Judecătoria Mediaș i-a validat candidatura prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, nefiind atacată, prin alta din 28 octombrie. În 3 noiembrie, prefectul Mircea Crețu, prezent la ședința de constituire a Consiliului Local Mediaș nu a făcut decât să constate actul emis de Judecătoria Mediaș. Și Horațiu Potra a depus jurământul în calitate de consilier local PP.
Doar că, la jumătatea lunii octombrie, tot Horațiu Potra a depus la Biroul Electoral Județean Sibiu candidatura sa la Camera Deputaților din partea PSDI, alt partid, înființat în 2019, conform presei centrale, de oameni ai lui Marian Vanghelie. BEJ i-a validat candidatura în 23 octombrie.
Instituțiile aruncă problema de la una la alta
Am întrebat în scris, oficial, Judecătoria Mediaș, Biroul Electoral Județean Sibiu și Prefectura cum se poate ca Horațiu Potra să fie în două partide simultan. Fiecare instituție a transmis răspunsuri cu citate din legi, dar, în concluzie, au pasat răspunderea la celelalte instituții.
Instituția prefectului ne-a transmis că la ședințele de constituire ale Consiliilor Locale, prefectul nu face decât să ia act de validarea emisă de Judecătorii. În cazul lui Potra, Judecătoria Mediaș l-a validat în 28 octombrie definitiv ca și consilier local ales.
Dar, Prefectura s-a spălat pe mâini de problemă și a pasat vina verificării actelor la Judecătoria Mediaș. Pentru aceasta ne-a citat din OUG 57/2019 privind codul administrativ, art. 114 al. 1 lit. c „c) nu şi-a pierdut calitatea de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales, urmare a demisiei sau urmare a excluderii prin hotărârea definitivă a forului competent al partidului politic ori prin hotărâre definitivă a unei instanţei judecătoreşti, fapt dovedit prin confirmările prevăzute la art. 121 alin. (1) sau prin hotărâre definitivă a instanţei judecătoreşti, după caz;„.
Judecătoria Mediaș a pasat legalitatea validării pe un document înregistrat de Partidul Patrioților la Primăria Mediaș și depus la dosar. „Vă comunicăm faptul că propunerea de validare a fost formulată de secretarul general al Municipiului Mediaş, la cerere fiind ataşată adresa înregistrată la Primăria Mediaş sub nr. 16657/01.10.2024 prin care Partidul Patrioţilor, sub semnătura preşedintelui, a confirmat calitatea de membri ai consilierilor locali şi ai supleanţilor propuşi spre validare din partea acestei formaţiuni politice.” se arată în răspunsul primit de SIBIU INDEPENDENT de la Judecătoria Mediaș.
Președintele Partidului Patrioților, Iulian Surugiu spune că Potra e suspendat din partid
Am contactat președintele Partidului Patrioților, Iulian Surugiu la București. Acesta ne-a spus că Horațiu Potra s-a suspendat din partid pentru a candida la Parlamentare de la PSDI. Cumva, Surugiu știa de mișcsarea lui Potra. Dar nu a vrut să lămurească ce înseamnă legal, suspendarea din partid și efectele acesteia la funcția de consilier local la Mediaș.
Deși Surugiu susține că Potra s-a auto-suspendat din partid, Potra în 3 noiembrie a depus jurământul ca și consilier local la Mediaș din partea Partidului Patrioților. Plus acesta continuă propaganda politică pentru acest partid la Mediaș, inclusiv pe contul său oficial de Facebook.
Judecătoria Mediaș, prin răspunsul dat ne spune că la data de 18 octombrie, data judecării validării mandatului lui Potra, instanța a avut la dosar doar documentul emis de partid în 1 octombrie.
Instituția „suspendării din partid” există în Statutul Partidului Patrioților, dar nu și ce a auto-suspendării. Și nu este clar definită. Totuși, statutele altor partide, mai mari, au și procedura auto-suspedării din partid, dar definită ca „încetarea calității de membru”, ce-i drept pe o perioadă de timp. Codul Administrativ stipulează clar privind consilierii locali că aceștia își pierd funcția în care au fost aleși, dacă nu mai sunt membrii partidului respectiv.
Biroul Electoral Județean Sibiu, format din reprezentanți partide, doi judecători și un reprezentant AEP ține totul la secret
Am apelat oficial pe această speță și la BEJ Sibiu pentru a ne lămuri ce documente a depus la dosarul de candidatură Horațiu Potra, pentru Parlament din partea PSDI. BEJ Sibiu ne-a răspuns că dosarul a fost considerat complet, legal și candidatura validată. Lucru deja știut de pe siteul Prefecturii Sibiu.
Dar când vine vorba de documente au declarat că acestea nu se pot face publice, conform legii. Altfel spus, documentele care stau la baza candidaturilor la Parlament sunt documente secrete, ceea ce pare cel puțin ciudat.
BEJ Sibiu a mai răspuns că nu este în atribuțiile sale să verifice apartenența la partidul PSDI a lui Horațiu Potra. Doar să fie documentele depuse la dosar conform legii.
Concluzia stă la Parchet
După ce tot demersul nostru am fost plimbați de la Ana la Caiafa de instituții, și ni s-au oferit răspunsuri mereu „conform legii” am fost lăsați să înțelegem că există o scăpare legislativă. Totuși, pe surse, am aflat că această scăpare legală a cazului Potra, are de fapt o soluție: procurorii de la Parchetul Sibiu care trebuie sesizați. Sursele noastre au spus că deși noi ca jurnaliști am întrebat instituțiile respective, ele nu pot sesiza Parchetul, ci este nevoie ca altcineva să sesizeze speța la Parchet.
NOTĂ: Toate răspunsurile oferite de cele trei instituții sunt arhivate în redacția SIBIU INDEPENDENT.