5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

EDITORIAL: Start la Târgul de Crăciun… din Craiova!

Știri din Județ

Publicitate
În ultimii ani a apărut o rivalitate între Târgurile de Crăciun din Sibiu și Craiova. Nu îmi explic de ce, pentru că și alte orașe au târguri de Crăciun. Dar rivalitatea există și percepția publică, cel puțin de anul trecut și de acesta este că Sibiul a ieșit pe locul 2. Craiova are un târg mai frumos, mai luminos, cu mai multe atracții. Există și o mare diferență între cele două târguri: Craiova este făcut de Primărie, Sibiul de o asociație. Unii caută promovarea orașului prin târg, alții doar profitul. V-ați prins?

Din 2011, Asociația Events for Tourism din Sibiu a primit pomană proaspăt creatul târg de Crăciun. A fost creat de o doamnă din Austria ce lucra în 2007 la Ambasadă. A plecat doamna în 2011, a rămas în loc… o asociație. Inițial pe lângă actualul președinte, Andrei Drăgan Răduleț era și liderul FDGR, Gabriel Tischer. Apoi, în 2019, Tischer s-a retras. Acum asociația, și cele 4 firme conexe ei, are ca asociați două familii: Drăgan Răduleț și Goraș.

Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost o noutate în 2007. Apoi a evoluat ușor, dar puțin timp, după care a stagnat. Se păstrează de ani de zile aceeași structură, aceleași căsuțe, același brad, aceleași luminițe. Au mai fost deschise vreo 2 colaborări cu supermarketuri și adăugate două căsuțe tematice. Dar cam atât.

Publicitate

Spre deosebire târgul de Crăciun de la Craiova este o explozie de lumină și culoare de la an la altul. Acum prețurile la vânzarea produselor la Sibiu au ajuns la sume demne de New York, nu de un amărât oraș de provincie. Și afacerea asociației și firmelor conexe s-a dovedit extrem de profitabilă. Primăria Sibiu dă puțini bani, spun ei, dar asociația și firmele fac ce vor cu Piața Mare 50 de zile de Crăciun. Plus de Paște, plus de CibinFest. Pardon, Cibinfest anul acesta a fost preluat de șeful de la Piețe, Teodor Birț, ridicat acum de primarul Fodor la rang de administrator al Primăriei Sibiu.

Am citit într-un articol din presa centrală o declarație a organizatorului târgului de Crăciun de la Sibiu, Andrei Drăgan Răduleț. El se lăuda cu eficiența târgului la consum, că nu cheltuie mult pe promovare și că are o listă lungă de expozanți care închiriază căsuțele la prețuri colosale. Rezultă prețuri mai la vânzarea de produse. Dar ce te faci, expozanții încep de vreo doi ani să se plângă că nu le mai merge vânzarea ca înainte. Că acum sunt mai multe târguri prin țară și turiștii nu mai vin la Sibiu ca pre vremuri. Dar prețurile și taxele de participare la târg tot cresc.

Am să dau un exemplu de economie de piață la Târgul de Crăciun. Se contractrează de o firmă curent de la distribuitorul de energie electrică. Acest curent se revinde expozanților la un preț discreționar, mult peste prețul de livrare oficial. De ani de zile. Nu știam că firmele neacreditate pe piața vânzării de energie pot face asemenea tranzații. Este doar un banal exemplu cum poți scoate bani din orice, mai ales când ani de zile, în paralel, ai avut carmangeriile Bătrânul Sas.

Concluzia este simplă: și anul acesta Târgul de Crăciun din Craiova este fruntea. La Sibiu se stagnează și, în câțiva ani, dacă lucrurile merg tot așa se va ajunge în anonimat. Nu înțeleg, de ce Primăria Sibiu nu vrea tot profitul la bugetul local și preferă să îl lase unor terțe entități? Pentru că firmele implicate în spatele asociației în organizarea târgului de Crăciun au avut profit ani la rând.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri