În perioada 31.10.2024 – 08.11.2024 s-a desfășurat Campania Naţională privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare.
Principalele obiective au constat în identificarea şi combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piaţa muncii din România, identificarea angajatorilor care utilizează cetăţeni străini non UE în activităţi lucrative, identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detaşat, garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe ţară, verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă şi de odihnă, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României, eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi după caz, aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.
În perioada menționată s-au efectuat un număr de 30 controale fiind constatate 17 neconformități în domeniul relațiilor de muncă, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere într-un termen determinat. Au fost aplicate un număr de 3 amenzi în valoare de 14.500 Ron și 10 avertismente scrise. Pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. A fost aplicată o amendă în valoare de 10.000 Ron.
Cele mai frecvente neconformități constatate:
Primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 105 alin. (1) lit. c).
Angajatorul nu ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit a programului de lucru la locul de muncă. Neîntocmirea dosarelor personale.
Neutilizarea modelului cadru al contractului individual de muncă.
Angajatorul nu păstrează la locul de muncă copia contractelor individuale de muncă pe suport hârtie sau pe suport electronic.
Angajatorul nu a transmis in REGES contractul individual de munca și nici modificarea contractelor individuale de muncă pentru salariați în termenul stabilit de HG 905/2017.
Nerepartizarea programului de lucru contractele individuale de muncă cu timp parțial.
În contextul gestionării fenomenului migraţiei cetăţenilor străini non UE în România şi pentru promovarea unei migraţii legale în beneficiul tuturor părţilor, s-a impus întărirea controlului legalităţii şederii pe teritoriul României a cetăţenilor din statele terţe şi a modului de încadrare a acestora pe piaţa muncii din România.