Debutul de mandat al consilierului județean AUR, Gheorghe Popa a fost una de pomină. Popa s-a remarcat încă dinaintea constituirii noului Consiliu Județean Sibiu prin faptul că a reușit să amâne ședința de constituire. El a contestat în instanță decizia AUR de a-i retrage sprijinul, și a învins în instanță voința propriului partid. Ajuns consilier județean a venit astăzi cu două propuneri: reducerea cu 30% a prețurilor de referință a produselor agricole din județ și scăderea metrilor cubi de copaci propuși la tăiere din pădurile Consiliului Județean. Aparent propuneri bune, dar fără legătură cu realitatea.
Unul din proiectele de pe ordinea de zi a Consiliului Județean Sibiu a fost aprobarea „prețurilor medii ale produselor agricole din Județul Sibiu pentru evaluarea în lei a venitului brut, în cazul în care arenda se exprimă în natură, valabile pentru anul fiscal 2025”. Este vorba de o pură confirmare a prețurilor calculate de Direcția Agricolă Sibiu. Aceste prețuri nu fac obiectul vânzării și cumpărării de produse agricole, ci doar sunt folosite ca metodă de calcul de către fermierii care au terenuri în arendă cu o anumită cultură și nu plătesc în lei, ci în produse agricole.
Dar consilierul AUR, Gheorghe Popa, deși venit de la țară, din Vurpăr, a propus reducerea prețurilor cu 30%. Fără nicio motivație. Și fără să facă anterior propunerea în comisii. Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean, i-a explicat că nu este în atribuțiile consilierilor să scadă aceste prețuri de referință. Ei doar aprobă analiza celor de la Direcția Agricolă. Dar consilierul Popa nu a vrut să înțeleagă. Proiectul a trecut fără votul său.
Se taie prea multă masă lemnoasă din pădure
Un al doilea proiect care a nemulțumit pe consilierul AUR, Popa Gheorghe a fost „aprobarea volumului de masă lemnoasă care urmează a se recolta și valorifica în anul 2025 din fondul forestier proprietate publică a Județului Sibiu”. Popa a spus că a cerut informații și a aflat că anul trecut s-a aprobat o cantitate de peste 300 mc, dar s-a tăiat mult mai puțin, iar acum se cere aprobarea pe 400 mc. Și a cerut să se aprobe mult mai puțin.
Daniela Cîmpean, îl avea invitat în sală pe Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu care administrează prin ocol silvic pădurile proprietatea județului. Doar că acestea au doar 34 de hectare. Restul sunt proprietatea primăriilor sau altor entități și persoane. Deși Direcția Silvică Sibiu nu este subordonată Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean l-a invitat pe Troancă să explice acest proiect, tehnic.
Ilie Troancă a explicat că pădurile proprietatea județului, cele 34 de hectare, sunt în sit de protecție. Nu se taie niciun copac bun, doar copaci bolnavi sau căzuți plus curățări conform legii. Atât. De aceea se propun inițial niște metri cubi de tăiere, dar la final se taie mult mai puțin. El a precizat că anul 2025 este al zecelea an din perioada de protecție a pădurii respective și cotele sunt mai mari, dar nu vor fi probabil atinse, din nou.
Cât privește valorificarea lemnului tăiat, Troancă a prezentat sumele revenite județului. Consilierul Popa a avut și aici comentarii. El a spus că din bilanțul anului 2023 reies diferențe între tăieri și masa lemnoasă valorificată. Ilie Troancă i-a explicat că ce se taie în noiembrie, decembrie, adesea se valorifică în ianuarie-martie anul următor, deci nu apare în anul anterior fiscal.
La final, consilierii au votat proiectul în forma propusă.