9.1 C
Sibiu
joi, 03 aprilie, 2025

Psihologul Mihai Copăceanu, atac dur la adresa Poliției Sibiu pentru campania anti-drog cu drogați

Știri din Județ

Publicitate
Cunoscutul psiholog sibian Mihai Copăceanu (foto) a atacat în termeni duri noua campanie anti-drog inițiată de Poliția Sibiu, prin care sunt aduși foști consumatori de droguri aflați actualmente închiși la penitenciarul Aiud să vorbească tinerilor despre droguri. Copăcean cere Poliției Sibiu să oprească acest proiect și să îl reconfigureze, cu sfatul specialiștilor: „O să vă rog să vă OPRIȚI cu aceste activități deosebit de riscante și periculoase care nu au deloc legătură cu prevenirea!”

Redăm mai jos textul transmis de psihologul Mihai Copăceanu:

Nu ne jucăm cu focul !

Am citit si am vazut în presă cum tineri, foști consumatori de droguri, in prezent persoane private de libertate la Penitenciarul Aiud, au fost aduși zilele trecute, in aula de la Medicină, în fața a sute de elevi să le vorbească despre experiența lor cu drogurile, despre cum au ajuns să fie condamnați, etc!

Publicitate

În esență, astfel de metode, științific vorbind, pe dovezi, NU sunt RECOMANDATE pentru că NU sunt eficiente și mai ales pentru că, dimpotriva, pot avea un efect contrar, să stârnească curiozitatea și să încurajeze consumul.

Și atunci cine răspunde?

Studiile științifice au arătat că abordările care se bazează pe informații emoționale, precum mărturiile consumatorilor de droguri sunt riscante din urmatoarele motive:

1. Desensibilizeaza:

Atunci când mărturiile sunt prea dramatice sau intense, tinerii pot deveni desensibilizați sau pot să nu își formeze o atitudine preventivă reală.

2. Există riscul ca unii tineri să considere că aceste povești sunt excepții sau să le minimizeze efectele.

3. Apare „Curiozitatea de a experimenta”. În anumite cazuri, mărturiile pot chiar să stârnească curiozitatea celor care nu au consumat droguri până atunci. Explicatia este simpla, pentru ca multi dintre fostii consumatori expun si partea “misto” a perioadei cand au consumat, partea “cool”, iar un tanar din sala, ramane in gand doar cu partea aceasta cool si ignora celelalte parti, pe principiul….” a fost fraier, ca d-aia a ajuns la puscarie”.

4. Dacă o persoană ajunge să privească consumul de droguri ca pe o experiență periculoasă, dar fascinantă, poate fi mai predispusă să încerce să trăiască aceleași trăiri descrise de consumatorii din povestiri.

5. Nu ofera soluții concrete valabile fiecarui caz, pentru ca adreseaza o experienta personala, individuala, unor sute, 500 de participanti

6. Vorbitorii nu au o pedagogie si o psihologie a discursului public despre droguri. Nu despre emotie e vorba. Tinerii, cu bune intenții, cu experienta realmente emoționantă, pana la lacrimi, nu înseamnă că au și abilități de a expune un discurs convingător, de a furniza o informație in mod selectiv și mai ales responsabil.

Știi oare ca ceea ce spui tu poate influenta si în sens negativ! Poti indemna! E un risc foarte mare

Ce funcționează:

1. Activitati de dezvoltare a abilităților de rezistență la presiuni sociale

2 intervențiile bazate pe construirea de abilități de autocontrol

3. Intervenții de rezolvare a problemelor sunt mult mai eficiente decât mărturiile dramatice.

Cui folosește?

1. În mod clar organizatorilor

2. Probabil parintilor, daca ar fi fost in sala, pentru ca ar fi vazut aspecte la care nu s-ar fi gandit

3. Probabil lor, tinerilor care au avut puterea sa vorbească în public, să se expună, să-și asume o poveste, un suflet afisat pe tava sutelor de participanti.

4. probabil tineri care nu consuma în prezent, care nu au consumat si care nu au avut nicio intenție și niciun factor de risc pentru consum și care acum au alte motive în plus sa NU consume vreodata.

Clar, nu are niciun efect și nicio eficientă nici pentru consumatorii la risc, nici pentru consumatorul social, experimental sau problematic (nici macar pentru cele dependent) și foarte probabil că aceștia nici nu erau în sală!

Atenție!

Când foștii consumatori vorbesc în scop preventiv, nu o fac nici când sunt în (sub) tratament, nici din pușcărie, ci după mulți ani de când au devenit abstinenti, dupa ce au acumulat multe experienta pedagogica și mai ales după ce au învațat de la specialiști cum să-și prezinte povestea de viață astfel incat sa nu nasca curiozitati si sa indemne la consum!

Îmi pare rău, ca desi cunosc organizatorii, nu au avut mimina curiozitate măcar să-mi solicite o opinie de specialitate (printr-un banal SMS), dacă această campanie ar funcționa!

p.s. mă doare sufletul pentru o singură problema: dacă în urma acestui eveniment o singură persoană va fi curioasa și va consume, cine răspunde? Dar daca sunt 10 sau 30 ?

O sa va rog sa va OPRITI cu aceste activitati deosebit de riscante si periculoase care nu au deloc legatura cu prevenirea!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri