Duminică, 1 decembrie, românii sunt chemați din nou la vot. De data asta să își aleagă membrii Parlamentului. Din păcate, doar jumătate dintre românii cu drept de vot au mers la urne duminica trecută. Iar din această jumătate, adică puțin peste 9 milioane, s-a văzut gradul de educație politică… cât și gradul de educație în general. Votul în România este universal, adică oricine poate vota. Și cel cu IQ mare și cel cu IQ mic, și cel cu școală multă și cel care a abandonat după 4 clase, și cel care a citit cărți și cel care doar se uită pe TikTok. Și ne mai mirăm de ultimii 35 de ani?
Până la urmă, oricâte înjurături aud la adresa politicienilor aflați la putere de la mulți români, eu înțeleg că respectivii români se înjură pe ei înșiși. Degeaba îți bagi ceva în X și Y politician. Tot românii i-au ales. Nu a venit cineva din afară să îi voteze. Adică, noi, românii. Iar clasa politică reflectă gradul de educație și inteligență a unei nații. Să ne uităm doar la americani și am spus totul. Pentru cine înțelege.
Din păcate, cred eu, votul universal nu este o soluție pentru democrație. Dar este singura soluție. Rezultatul oricărui vot universal va reflecta gradul de conștientizare și înțelegere al nației. Sau mai bine spus, al votanților. Pentru că dacă 1 din 2 români votează, asta înseamnă că cei ce votează decid și pentru ceilalți. De unde rezultă, că non-votanții nu pot comenta. Iar cei care votează, indiferent de opțiune, trebuie să se supună majorității.
Cred că România ne-educată de Iohannis, nu a luat proporții majoritare, încă. Dar nici departe nu este. Gradul de semi-analfabetism, de alfabetism și de alfabetism funcțional este în creștere galopantă. Iar ușurința de a manipula masele ne-educate este deja demonstrată de mulți cercetători în lume. Tehnologia și internetul au mărit gradul de penetrare al manipulării celor care nu se întreabă toată viața lor pe Pământ: Cine sunt eu?
Sincer, am un dezgust total, pe care l-am mai exprimat anterior în scris, față de acest tip de vot universal. Nu cred în el. Cu riscul să par sau chiar să fiu elitist, nu cred că cineva care nu știe să citească sau nu înțelege o propoziție simplă ar trebui să aibă drept de vot. Cum nu cred că oricine contrazice formula apei sau declamă teorii ale conspirației cu reptilieni ar trebui să aibă drept de vot. Și lista poate continua. Dar unde ne oprim? Așa că ne bazăm, deocamdată pe acest vot universal, tragic.
Atunci ar trebui să lucrăm mai mult la educația maselor. Ori programul România educată asta trebuia să facă. Dar nu a făcut nimic, decât un plan pe hârtie. Profesorii au primit salarii mai mari, dotări în școli s-au făcut, dar cam atât. S-a pierdut esența: programe școlare adaptate la realitate, piața educațională universitară pusă în acord cu piața muncii, promovarea învățământul profesional și educația adulților.
Ce ne facem cu milioanele de absolvenți de 4-12 clase care nu pot citi sau scrie corect, nu perfect? Care nu pot calcula o banală suprafață a unei camere sau nu pot înțelege rolul președintelui versus parlament etc. Ei votează! Și votul lor este egal cu al meu, în fața legii. Doar că ei sunt milioane. Să nu mă stârnesc să citez din Lăpușneanu…
Educația precară duce la o masă ușor manipulabilă prin tehnologie. A arătat-o prima dată Hitler și partidul nazist când au folosit radioul. Acum tehnologia este mult mai avansată și penetrantă la fiecare individ. Telefoanele mobile au devenit canal de manipulare prin aplicații gen TikTok pentru minți „curate”, adică precar educate. Și efectele le vedem nu doar la vot, ci și în viața de zi cu zi.
Un prieten îmi spunea că nu credea până la apariția Facebook că în România sunt atâția oameni proști. Da, erau și înainte, îi răspund eu, dar nu îi vedeam/auzeam și nu se putea face simțiți în spațiul public. Acum oricine poate comenta pe internet sau posta pe social media și gradul de idioțenii este uriaș. Culmea, că tot cei fără grija educației și adesea și a muncii, au cel mai mult timp să debiteze non-stop elucubrații pe internet. Te îngrozești când citești și vezi că gradul procentual de tâmpenii ajunge la cote uriașe, aș spune chiar spre 70% în social media. Doar că ei nu sunt 70% din populație, încă, pentru că se exprimă mult și prost, dar asta nu îi face să și fie mulți, ci doar să pară. Totuși preconizez că sunt undeva la 40% din populație.
Acum vor sări, tot ei, să spună că jignesc poporul și voința lui. Deloc. Îi compătimesc. Dar nu pot sta tăcut și să accept ca, iar, niște ne-educați să ne conducă. Istoria recentă ne-a arătat când în 1948 au venit comuniștii la putere, ce terchea berchea au montat pe funcții și ce ură aveau acești proletari față de intelectuali. Nu cred că mai avem nevoie de asemenea specimene proletare să ajungă iar la putere. Am zis!