Felicitări! Încă puțin și intri în trimestrul 3 de sarcină. A fost un drum lung, cu multe vizite la clinică, cu analize, ecografii și vitamine sau alte medicamente pentru susținerea sarcinii. Până acum ai primit doar vești excelente, ceea ce este minunat. Totuși, nu ar trebui să omiți morfologia de trimestrul 3.
Există 3 morfologii în sarcină, fiecare se efectuează în fiecare trimestru. Poți afla mai multe despre fiecare în parte pe doctoradelaserban.ro. În acest articol vom discuta despre anomaliile care pot fi depistate în ultimul trimestru de sarcină prin morfologia fetală.
Ce este morfologia fetală și când se realizează?
Morfologia fetală este o ecografie detaliată, care se realizează pentru a evalua starea fătului și curba lui de dezvoltare, depistând eventualele anomalii sau malformații. Astfel, medicul poate examina cu mare atenție toate organele fătului, de la cap până la degetele de la piciorușe.
Dacă în timpul morfologiei se identifică o posibilă problemă, medicul va recomanda o serie de investigații suplimentare pentru a valida sau a infirma suspiciunea. De multe ori se recomanda amniocenteza. Reține totuși că nu orice anomalie este gravă și necesită intervenție, doar că părinții au nevoie de această informație. Pe total, orice viitoare mămică trebuie să ajungă la cele trei întâlniri importante cu echipa medicală:
- morfologie fetală trimestrul 1;
- morfologie fetală trimestrul 2;
- morfologie fetală trimestrul 3
Anomalii ce pot fi depistate în trimestrul 3
În primul rând, în cadrul morfologiei de trimestrul 3 se poate stabili o dată mult mai concretă pentru naștere. Totuși, nu trebuie să fie bătută în cuie. De cele mai multe ori, bebelușii se nasc atunci când își doresc. Pe de altă parte, acum este momentul oportun să discuți cu echipa medicală despre eventualele riscuri asociate nașterii naturale. Există anumite motive pentru care s-ar putea să se recomande cezariana.
Vorbind în continuare despre anomalii, dacă totul a fost în regulă la primele două morfologii, există șanse foarte mici ca lucrurile să se schimbe pe ultima sută de metri. Cu toate acestea, există și probleme cu debut târziu, iar aici ne referim, mai ales la:
- Hidrocefalie – atunci când se acumulează cantități anormale de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului;
- Anomalii intestinale;
- Anomalii ale oaselor și articulațiilor;
- Tulburări de creștere;
- Anomalii cardiace cu debut târziu;
- Desprinderea prematură de placentă.
Cum te pregătești pentru morfologia fetală de trimestrul 3?
Pentru morfologia fetală trebuie să te pregătești exact așa cum o faci înainte de orice întâlnire cu echipa medicală. Ține cont de următoarele aspecte:
- Dosarul de sarcină nu trebuie să-ți lipsească din geantă, la fel și cartea de identitate, cardul de sănătate și alte documente medicale;
- Nu consuma cafea înainte de ecografie. Cafeaua poate crește tensiunea arterială. De asemenea, îl poate agita pe bebe și nu îți dorești asta, mai ales dacă ai un bebeluș foarte activ;
- Poartă haine lejere;
- Poartă încălțăminte comodă;
- Pregătește-ți întrebările din timp. Pentru că vei petrece mult timp în cabinet, ai ocazia să-i adresezi medicului toate întrebările care te-au frământat în ultima perioadă. Notează-le pe telefon pentru a te asigura că treci prin toate;
- Ar fi bine să nu ai vezica plină, dar nici nu trebuie să pui hidratarea pe locul 2. În sarcină, consumul de apă este vital.
Așadar, morfologia fetală de trimestrul 3 este la fel de importantă ca primele 2 morfologii din sarcină. Chiar dacă acestea au ieșit perfect, ultima morfologie îți poate oferi informații prețioase cu privire la starea de sănătate a bebelușului din burtică. Nu rata programarea la medic!