Când credeam că s-au mai liniștit spiritele, după anularea alegerilor prezidențiale, vedem că principalul vinovat pentru ascensiunea extremismului în România, președintele Iohannis, face un nou gest necugetat și decide să rămână președinte după 21 decembrie. De la el putere. Se bazează pe un subpunct din Constituție, art. 83 alin. 2, dar uită restul articolelor din Constituție. Dacă este proastă Constituția, asta nu înseamnă că trebuie folosită în interes personal.
Cumva, Iohannis încă mai crede că prostește o nație întreagă ca acum 10 și 5 ani, la alegeri. Dar nu mai funcționează. Dezastrul de la alegerile prezidențiale din primul tur a arătat cât de mult rău a făcut Iohannis prin atitudinea și politica sa ca președinte al țării. Lipsa de implicare, proiectele de țară ratate, atitudinea de moșier, călătoriile dese cu avioane private și propulsare în serviciile secrete de incompetenți – sunt doar câteva aspecte care au generat creșterea extremismului. Nu contest că și guvernarea PSD-PNL a adus deservicii și a contribuit la acesta ascensiune.
După ce în turul I de la prezidențiale s-a văzut că urmașul lui Iohannis, Nicolae Ciucă de la PNL a fost efectiv zdrobit la vot, putea să existe un semnal de alarmă. De fapt, acest semnal era știut din sondaje cu două luni înaine. Asta a lăsat Iohannis moștenire PNL-ului, o cădere liberă. Chiar dacă liberalii nu erau vinovați de multe lucruri, politica lui Iohannis s-a reflectat asupra lor. Și primele semne au fost de la alegerile locale. La cele parlamentare dezastrul a continuat. Au fost puțini lideri PNL din țară care au cutezat să arate cu degetul principalul vinovat: Iohannis.
Acum, după anularea alegerilor prezidențiale în ceasul al 12-lea, Iohannis a venit să arunce mai multe paie pe foc. S-a auto-proclamat președintele României după 21 decembrie 2024 pe termen nedefinit, până la alte alegeri prezidențiale. Nu știm când vor fi acestea, poate în martie, poate în iunie 2025.
Degeaba ne amăgește Iohannis cu art. 83 alin. 2 din Constituție: „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.”. El uită de alineatul 1 al aceluiași articol: „Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.” Și mai sunt și alte articol care prevăd explicit în ce condiții se poate continua un mandat peste termen: război sau catastrofă. Ori singura catastrofă pentru România este acum Iohannis.
Deja rețelele sociale publice sau private s-au umplut de mesaje ale extremiștilor. Gestul lui Iohannis i-a înrăit mai tare. Dacă președintele noului Senat devine președinte interimar din 21 decembrie 2024, nu ar mai fi așa probleme. Iohannis trebuie să se dea la o parte, altfel riscă un val de violențe, exact la aniversarea a 35 de ani de Revoluție. Și nu ne dorim așa ceva. Hai, domnule Iohannis, pleacă, ți-a ajuns!
Extremiștii și vânzătorii de țară și de neam, conduc România de 34 de ani.