Azi, 17.12.2024, începând cu ora 10:00, a avut loc ședința Colegiului Prefectural, prezidată de domnul prefect Mircea Dorin Crețu alături de subprefecți și secretarul general, cu următoarea ordine de zi:
I. Informare privind activitatea Autorității Rutiere Române – Agenția Sibiu, în ceea ce privește licențierea și autorizarea Operatorilor de Transport Rutier și a personalului de specialitate, în conformitate cu H.G. nr.625/1998 cu modificările și completările ulterioare.
Tema a fost prezentată de domnul Viorel Grecu, șef Agenție ARR Sibiu și a conținut situația comparativădefalcată pe cele trei domenii mari de activitate ale Agentiei ARR Sibiu și anume licențiere, atestare și evaluarea de siguranță rutieră a drumurilor.
Activitatea de licențiere.
Se observă o scădere de 5% a numărului de operatori de transport marfă noi. Insă
această situație nu este drastică și era de asteptat deoarece licențele de transport se eliberează pe o perioada de 10 ani.
Avem însă o scădere de 10% a operatorilor noi de transport de persoane .
O crestere se inregistreaza la transportul alternativ care este o activitate relativ
noua fiind reglementata in 2023.
Copiile conforme ale licentei de transport persoane au scazut doar cu 3%, si o creștere de 32% a copiilor conforme pentru transportul de marfa. S-a înregistrat o creștere a copiilor conforme pentru transport alternativ avand in vedere ca aceasta activitate este relativ noua fiind reglementata in anul 2023 .
Activitatea de transport de persoane.
Avem o scadere de 7% la documentele de control-national si de 15% la documentele de control – UE, ceea ce ne arata o scadere a activitatii de transport ocazional (transportul turistic), atat national cat si in_UE.
Activitatea de activitati conexe transportului
Activitatea de atestare unde se poate observa o crestere la atestarea in randul
persoanelor ce lucreaza in domeniul transporturilor, lucru imbucurator pentru judetul nostru.
La activitatea de taxi avem o scadere, ceea ce era de asteptat , deoarece a aparut activitatea de transport alternativ( ATA uberbolt).
In conformitate cu OMT 3295/23.09.2024, incepand cu 04.11.2024 activitatea de primire a solicitarilor si eliberarea atestatelor pentru conducatori auto de marfa si persoane in transportul national si a atestatelor de instructori de formare practica si a profesorilor de legislatie rutiera se face online.Perioada de emitere este de o zi de la solicitare. Pana in prezent au fost eliberate online un număr de 117 atestate.
Activitatea de eliberare a cartelelor tahograf.
Activitatea de examinare
II. Protejarea sănătății populației și monitorizarea sănătății animalelor, prin efectuarea de analize de laborator în cadrul Serviciului Laborator Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, temă prezentată de domnul dr. Flavius Flucuș, director executiv adjunct al D.S.V.S.A. Sibiu.
În anul 2023, A.N.S.V.S.A. a demarat implementarea Strategiei privind creșterea performanțelor și eficientizarea activitatii LSVSA-urilor din subordinea D.S.V.S.A.- urilor județene.
În rezumat, în cadrul Programului Național Strategic, analizele sunt împarțite în: pachet local, pachet regional și pachet național.
„Pachetul local” conține analize care trebuie acreditate de toate L.S.V.S.A. județene. In acest sens, LSVSA Sibiu desfășoară activități de acreditatare a un număr de 8 metode, dintr-un total de 43 metode acreditate.
„Pachetul Regional” conține analize efectuate de laboratoarele nominalizate, pentru o anumită regiune. LSVSA Sibiu este nominalizat pentru 10 metode, dintre care 7 sunt deja acrediate.
In „Pachetul national” a fost nominalizat de regulă un laborator principal de analize și în unele cazuri, un al doilea laborator secundar, care să preia surplusul de probe și să susțină laboratorul principal.
L.S.V.S.A. Sibiu întreprinde demersuri în vederea autorizării și acreditării acestor metode, nominalizate de ANSVSA in vederea implementării strategiei la nivel național.
Pentru fiecare activitate sunt stabilite un număr de 21 proceduri generale, plus 8 instrucțiuni de lucru și proceduri operaționale.
Pe langă acestea, L.S.V.S.A. dispune de proceduri specifice metodelor de diagnostic întocmite conform referențialelor în vigoare (standarde si WOAH-World Organisation for Animal Health).
Metodele de diagnostic pentru domeniul Sanatate animală, vizează monitorizarea/diagnosticarea unor boli, printre care: Rabia, Encefalopatiile spongiforme transmisibile (boala vacii nebune), Gripa aviară, Salmoneloze, Bruceloza, Leucoza enzootică bovină, Tuberculoza bovină, etc.
Pentru domeniul Siguranța alimentelor, se urmaresc parametrii dintre care: Salmonella, Listeria, E. Coli, Enterococi intestinali, Enterobacteriaceae, drojdii și mucegaiuri, Staphylococcus, Trichinella spp., proteină, grăsime, falsificare miere de albine, etc.
III. Raport privind acordarea beneficiilor de asistență socială la nivelul județului Sibiu în anul 2024, temăprezentată de doamna Gabriela Oltean, șef Serviciu Beneficii de Asistență Socială, Programe de Servicii Sociale, Incluziune Socială și Egalitate de Șanse din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție SocialăSibiu, după cum urmează:
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu este serviciu public deconcentrat cu personalitate juridică, aflat în subordinea directă a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şiInspecţie Socială.
Unul dintre obiectivele principale ale A.J.P.I.S. Sibiu este administrarea într-un sistem unitar de plată a beneficiilor de asistență socială și gestionarea programelor privind serviciile sociale susținute de la bugetul de stat.
Beneficiile de asistență socială administrate și gestionate de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inpecție Socială Sibiu în anul 2024, sunt următoarele :
1. Beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi a riscului de excluziune socială, care se acordă persoanelor/familiilor fără venituri sau cu venituri reduse și care nu-și pot asigura la un moment dat nevoile traiului zilnic și sunt destinate asigurării mijloacelor financiare minime necesare traiului zilnic, precum şi suplimentării veniturilor sau mijloacelor persoanei ori familiei:
✓ VENITUL MINIM DE INCLUZIUNE – VMI,
✓ Ajutorul pentru încălzirea locuinţei și suplimentul de energie.
✓ Ajutorul de urgență de la bugetul de stat.
2. Beneficii pentru susţinerea copilului şi a familiei, care au în vedere naşterea, educaţia şi întreţinerea copiilor:
✓ Alocaţia de stat pentru copii, reglementată de Legea nr.
✓ Indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție,
✓ Alocaţia lunară de plasament.
✓ Indemnizația lunară aferentă concediulului de acomodare.
✓
3. Beneficii de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale:
✓ Indemnizaţia lunară de hrană cuvenită persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA
✓ Prestaţii sociale pentru persoanele cu handicap
✓ Indemnizație acordată persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu,
✓ Conform OUG nr 105/2021, privind aprobarea şi implementarea Programului naţional de suport pentru copii, , în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”, AJPIS decontează sumele aferente serviciilor de intervenție psihologică și psihoteraputică în cadrul acstui program. La nivelul judeţului Sibiu, numărul mediu de persoane care au beneficiat de decont în anul 2024 este de 160, cu suma totală de 128.760 lei.
Precizăm că, pentru perioda ianuarie 2024 – 30 noiembrie 2024, AJPIS Sibiu a
acordat beneficii de asistență socială unui număr mediu total de 133.680 beneficiari, suma totală plătită fiind de 631.261.815 lei.
IV. Raport privind activitatea de control desfășurată de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu, conform Planului anual de activități pentru 2024, temă prezentată de domnul Oțoiu ValeriuDan, comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu.
Comisariatul Judeţean Sibiu al Gărzii Naţionale de Mediu funcţionează în baza prevederilor H.G. nr. 1005 din 17 octombrie 2012 ca şi instituţie publică în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pǎdurilor, subordonatǎ Comisariatului General al Gǎrzii Naţionale de Mediu, structurǎ organizatǎ fǎrǎ personalitate juridicǎ, la nivel de serviciu, având ca misiune asigurarea implementării şi aplicării legislaţiei comunitare de mediu, transpusă în legislaţia naţională de mediu.
Acţiuni de control derulate în cursul acestui an conform Planului anual de activităţi
In cursul acestui an au fost efectuate un număr total de 986 controale. Aceste controale au inclus atât acţiuni tematice (ȋn numǎr total de 166), controale planificate (ȋn numǎr total de 162), controale cu alte autoritǎți (ȋn numǎr total de 95), acțiuni de control dispuse de Comisariatul General (ȋn numǎr total de 257) cât şi 20 inspecţii la obiective noi, 14 inspecţii pentru verificarea măsurilor impuse, verificarea unui numǎr de 171 autosesizări şi reclamaţii, 101 inspecții pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actul de reglementare vizând în esenţă derularea activităţilor exclusiv în baza autorizaţiilor de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu/Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, conform prevederilor OM nr. 1798/2007, coroborat cu O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.
Dintre acțiunile de control dispuse de Comisariatul General menţionăm :
control tematic la UAT–uri pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanţă privind gestionarea deşeurilor municipale conform PNGD şi a stării de salubrizare a localităţilor, control tematic privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile la comercianţi, control tematic la operatorii economici care fac transferuri de deşeuri pentru a verifica trasabilitatea unor tipuri de deşeuri, controale tematice la operatorii economici cu activitate în domeniul chimicalelor (Directiva REACH şi CLP) pentru verificarea managementului deşeurilor şi substanţelor periculoase respectiv produse Biocide, produse cu compuşi organici volatili (COV), produse pentru protecţia plantelor (PPP), substanţe care depreciază stratul de ozon (SDSO), deşeurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), inspecţii SEVESO, control tematic pentru prevenirea si combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, control tematic în scopul combaterii traficului cu specii salbatice de floră şi faună, control dispus la operatorii economici cu domeniul de activitate extracţie agregate minerale, etc.
Urmare a controalelor efectuate s-au constatat următoarele abateri:
– desfăşurarea activităţilor fără a deţine autorizaţie de mediu, fiind încălcate prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare;
– absenţa documentelor doveditoare privind transportul deşeurilor pe teritoriul României, fiind încălcate prevederile HG nr. 1061/2008;
– obturarea cursurilor permanente, fapt ce încalcă prevederile O.U.G. nr. 23/2008;
– absenţa evidenţei gestiunii deşeurilor generate ca urmare a desfăşurării activităţii de producţie, fiind încălcate prevederile HG nr. 856/2002;
– nerespectarea prevederilor actelor de reglementare, astfel fiind încălcate prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare;
– depozitarea necontrolată a deşeurilor, fiind astfel încălcate prevederile OUG nr. 92/2021, HG nr. 2293/2004 şi O.U.G. nr. 23/2008, etc.
Abaterile legislative constatate în urma controalelor din acest an, au condus la :
•impunerea unui număr de 712 măsuri coercitive cu termene scadente de realizare şi verificarea realizării acestora;
•aplicarea unui număr de 129 sancţiuni contravenţionale (88 amenzi şi 41 avertismente) în cuantum de 1.574.500 lei;
•1 propunere de începere a urmăririi penale;
•Nu a fost cazul de a se impune sancţiuni complementare de suspendări sau închideri activitate ;
• conştientizarea operatorilor economici cu privire la importanţa şi necesitatea protecţiei mediului şi prevenirea poluării mediului la nivelul organizaţiei.
La finalul ședinței grupul de colindători ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu și grupul de colindători din cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană Ioan Vodă Sibiu au încântat întregul auditoriu cu un program minunat de colinzi amintindu-ne de bucuria și emoția sosirii Sfântului Praznic al Nașterii Domnului, pentru care le mulțumim cu recunoștință.