11.3 C
Sibiu
joi, 03 aprilie, 2025

Ceata Feciorilor din Turnu Roșu și Sebeșu de Jos: Puntea Vie între Generații și Tradiție

Știri din Județ

Publicitate

În satele Turnu Roșu și Sebeșu de Jos, Crăciunul nu este doar o sărbătoare, ci o legătură profundă între trecut și prezent, o promisiune nerostită între generații. Ceata Feciorilor, cu alaiul său de colindeși obiceiuri străvechi, reprezintă inima vie a comunității, mărturisind că rădăcinile noastre sunt mai adânci decât trecerea timpului.

Tradiții din Turnu Roșu: Vinul, Colindele și Balul Crăciunului

Ajunul Crăciunului debutează cu forfotă sine răbdare. Feciorii, mândri și hotărâți, urcă în căruțe și pornesc prin sat. Astfel, bat la porțile gospodarilor, oferind câte un litru de vin – nu doar că dar, ci ca simbol al unității tinerilor satului și al continuității tradiției. Gazdele care primesc vinul acceptă astfel sa  primească colindătorii în seara aceea și devin parte dintr-un ritual specific.

Când porțile se deschid și Ceata Feciorilor pășește în curți, cântecele lor cutremură sufletele. Colindele vechi, unele unice, precum „Astăzi am văzut minune”, „In Orasul Vifleim” sau „Vifleimul Cel Mare”, răsună peste dealuri și câmpuri. Fiecare vers și melodie aduc lumină și speranță, colindătorii vestind bucuria Crăciunului așa cum s-a făcut dintotdeauna.

Publicitate

Tradiția continuă cu Balul Crăciunului, organizat în ziua de Crăciun, unde comunitatea se adună pentru a celebra împreună. După sărbători, feciorii continuă colindele până la Bobotează, cântând la porțile gospodarilor care poartă numele sfinților prăznuiți în această perioadă.

Obiceiurile Cetei Feciorilor din Sebeșu de Jos: Colindele, „Ziorile” și Rolul feciorilor în Comunitate

În Sebeșu de Jos, tradiția Cetei Feciorilor este la fel de bogată, având particularități ce întregesc acest tablou al sărbătorilor. De la Sfântul Nicolae până  la Sfântul Ioan, feciorii cântă „Ziorile” celor care poartă numele de Niculae, Stefan, Vasile si Ioan.

În Ajunul Crăciunului, Ceata se împarte în două grupuri și colindă la casele gospodarilor care doresc să primească colindători. În noaptea de Revelion, feciorii merg prin sat și scriu pe porțile celor care i-au primit cu ceata, un gest simbolic ce întărește legătura dintre comunitate și tradiție. De asemenea, tot feciorii trag clopotele bisericii atat in noaptea de Craciun cât si in cea de Revelion, păstrând spiritul sărbătorilor viu.

Tradiția Vie: Ceata ca Gardian al Identității Comunității

Tinerii care își asumă responsabilitatea de a duce mai departe obiceiurile cetei poartă o povară importantă: ei reprezintă identitatea satului, păstrând vie legătura cu trecutul. Este esențial ca întreaga comunitate să le fie alături, să-i sprijine și să le ofere respectul cuvenit.

În satele Turnu Roșu și Sebeșu de Jos, Crăciunul înseamnă mai mult decât sărbătoare. El este un simbol al unității, tradiției și credinței. Atât timp cât ceață Feciorilor va colinda, rădăcinile satului vor rămâne puternice, iar spiritul comunității va trăi prin cântec, lumină și bucuria de a fi împreună.

 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri