Se pare că politicianul român una spune în campanie, alta face odată ales pe funcție. Cetățenii din Cartierul Arhitecților care l-au ales majoritar ca primar al orașului Cisnădie pe Mircea Orlățan au fost convinși de discursul său electoral privind transparența folosirii banului public. Culmea, la prima ședință ordinară de Consiliu Local programată în 19 decembrie 2024, Orlățan propune abrogarea unei hotărâri care urmărea transparența în contractele de consultanță și cele cu presa.
Spre deosebire de multe ziare locale din județul Sibiu, ziarul SIBIU INDEPENDENT nu a avut niciodată vreun contract de publicitate cu Primăria Cisnădie. Alții însă, au primit bani lunar, ani de zile de la vechea administrație a orașului. După alegerile locale din iunie, când Mircea Orlățan (USR) a fost ales primar al orașului prin votul majoritar din Cartierul Arhitecților, ziarele cu contracte vechi la Primărie, au schimbat brusc macazul și au început să lovească vechea administrație și să laude pe cea nouă.
Această schimbare de atitudine, după ani de facturări lunare, a nemulțumit pe primarul Gheorghe Huja, care a propus la finele lunii august vechiului Consiliu Local un proiect de hotărâre, votat de toți, mai puțin de USR. Devenit hotărârea de Consiliu Local nr. 196 din 19 august 2024.
Hotărârea introduce o procedură pentru contractele de consultanță și cele cu presa. O procedură bazată, cum scrie în preambul, pe transparență, non-discriminare și responsabilitate.
Noutatea adusă de HCL 196 este că pentru toate contractele de consultanță și cele cu presa, intervine avizul inițial de principiu al Consiliului Local și cel final tot al Consiliului Local. Altfel spus, contractele nu mai sunt la discreția primarului.
Primarul Orlățan vrea abrogarea hotărârii cu transparența pentru că îngreunează accesarea de fonduri europene
În 19 decembrie, la ședința Consiliului Local Cisnădie, primarul Orlățan propune abrogarea HCL 196 total. Motivația oferită consilierilor în raportul de specialitate spune că „Punerea în practică a acestei proceduri creează un risc real de ratare a oportunităților de accesare a finanțărilor nerabursabile”. Și acest motiv, unicul, este repetat pe parcursul motivării. Nimic despre contractele cu presa, care fac de asemenea obiectul procedurii.
Mai trebuie remarcat că soția actualului primar are o firmă de consultanță pe fonduri nerambursabile și a lucrat anterior, sub administrația Huja cu primăria Cisnădie. Actualul primar s-a lăudat și el cu proiectele pe care a făcut consultanță, deși SIBIU INDEPENDENT a arătat la vremea respectivă că firma lui raporta cifre de afaceri derizorii, anuale.
Motivarea abrogării HCL 196 se referă la îngreunarea procesului prin implicarea Consiliului Local. Deși, legislația permite pe lângă ședințele ordinare, lunare, convocarea de ședințe extraordinare, și de îndată. Iar, spre exemplu, Consiliul Județean Sibiu când are proiecte de accesat pe fonduri europene cu termene scurte mereu convoacă consilierii de îndată pentru a putea primi girul lor.
Și ca o notă despre transparență, odată cu venirea în primărie a noului ales Mircea Orlățan, participarea cetățenilor la ședințele consiliului local se poate face doar prin înscriere prealabilă cu 48 de ore. Deși, conform Codului Administrativ, ședințele consiliilor locale sunt publice.