5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Sprijin și un nou început pentru copiii din fostele centre de plasament din Sibiu prin căsuțele de tip familial și centrele de zi

Știri din Județ

Publicitate
Miercuri, 18 decembrie 2024, reporterii Ziarului Sibiu Independent au participat la inaugurarea a cinci căsuțe de tip familial și două centre de zi pentru copiii din fostele centre de plasament din județul Sibiu. Evenimentul s-a desfășurat la Turnu Roșu și a marcat un moment important pentru comunitatea locală, dar și pentru copiii din sistemul de asistență socială, care vor beneficia de aceste noi locații menite să le ofere un mediu apropiat celui familial.

Printre participanții la eveniment s-au numărat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, vicepreședintele Vlad Vasiu, directorul DGASPC Sibiu, Liliana Agârbiceanu, inginerul Dan Luca de la DMX Construction Service și reprezentanți ai presei locale.

Primire călduroasă din partea copiilor: colinde și tradiție la inaugurarea căsuțelor de tip familial

Evenimentul a debutat cu o primire caldă din partea copiilor, care i-au întâmpinat pe invitați îmbrăcați în porturi populare: cu sare și pâine oferite președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. După o scurtă urare, copiii au cântat colinde, iar Daniela Cîmpean le-a înmânat acestora cheia casei, un simbol al unui nou început.

Publicitate

Daniela Cîmpean: „Mai mult decât o investiție materială, o schimbare a destinelor”

În discursul său, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a vorbit despre importanța acestui proiect și impactul său asupra comunității. „Astăzi, aici, marcăm finalizarea unui proiect realizat cu fonduri europene, dar aș vrea să privim dincolo de această investiție materială. Cei care lucrează cu acești copii au o calitate umană care întregește efortul financiar pe care Consiliul Județean l-a făcut împreună cu DGASPC. Aceste investiții nu se referă doar la construcția de clădiri, ci la crearea unei comunități mai bune și mai umane”.

Aceasta a subliniat că proiectul nu vizează doar îmbunătățirea condițiilor materiale, dar și sprijinirea unei dezvoltări emoționale și educaționale sănătoase pentru copii. „Acești copii nu vor mai trăi în centre de plasament cu sute de copii. În aceste căsuțe vor fi maxim 12 copii, astfel încât să poată să se formeze legături apropiate între angajați și copii, asemenea unei familii tradiționale”, a explicat Daniela Cîmpean.

Scopul acestor căsuțe este ca acești copii să găsească în angajații care lucrează aici nu doar profesioniști, ci adevărați mentori și modele, care să le ofere iubire și siguranță, dar și să îi pregătească pentru viața de după ce vor ieși din sistemul de asistență socială. Aici, ei vor învăța să se gospodărească, să își facă lecțiile, să se integreze în societate, așa cum o fac copiii mai norocoși care au rămas în familiile lor”, a continuat președinta CJ Sibiu.

Căsuțele de tip familial – o oportunitate pentru o viață mai bună

În total, proiectul include 7 căsuțe de tip familial și 3 centre de zi. Căsuțele vor fi destinate să găzduiască cel mult 12 copii, asigurând un mediu familiar în care aceștia pot crește și se pot dezvolta armonios. În plus, trei centre de zi vor oferi consiliere și terapii pentru copii și familiile lor, atât din sistemul de protecție socială, cât și din comunitate, pentru a preveni abandonul și a sprijini familiile în dificultate.

Aceste centre de zi nu sunt doar pentru copiii din căsuțele de tip familial, ci și pentru familiile din comunitate care au copii ce se confruntă cu dificultăți. Așa ne dorim să ajutăm la prevenirea abandonului și să sprijinim părinții în a-și păstra copiii alături de ei”, a declarat președinta Consiliului Județean Sibiu.

Participarea copiilor la alegerea numelui centrelor

Un aspect emoționant al proiectului a fost implicarea copiilor în alegerea numelui centrelor de zi. „Vreau să știți că numele acestor centre au fost alese de copii. Ei au fost întrebați și au avut un cuvânt de spus, iar acest lucru i-a făcut extrem de fericiți și impresionați. Părerile lor au contat, iar acest lucru le arată că sunt importanți și că au o voce în deciziile care îi privesc”, a adăugat Daniela Cîmpean.

Evenimentul a continuat cu un tur al noilor locuințe și al Centrului de Zi „Bujorul de Munte” din Turnu Roșu, locuri care vor oferi copiilor nu doar un adăpost, ci și un mediu în care să crească și să se dezvolte, în condiții moderne, cu sprijin psihologic și terapii de recuperare.

Dotări moderne și servicii complete pentru copii

Liliana Agârbiceanu, directorul general al DGASPC Sibiu, a subliniat importanța noilor facilități pentru copii, evidențiind faptul că acestea sunt echipate cu toate dotările necesare pentru un trai decent și sunt pregătite să le ofere și sprijinul de care aceștia au nevoie.

„În noile spații copiii beneficiază de absolut toate dotările de care au nevoie pentru un trai confortabil, începând de la mobilier, la electrocasnice sau echipamente IT. De asemenea, în noile centre de zi putem lucra cu copiii pe partea de recuperare medicală, oferindu-le totodată și asistență psihologică. Suntem în fericita situație de a putea oferi beneficiarilor noștri serviciile de care au nevoie”, a transmis Liliana Agârbiceanu, director general al DGASPC Sibiu.

Proiectele derulate de DGASPC Sibiu și Consiliul Județean Sibiu au vizat construirea a 7 căsuțe de tip familial și 3 centre de zi.

Acestea sunt amplasate în:

  • Sibiu, pe strada Drumul Ocnei (căsuțele „Iris” și „Călin”), pe strada Dr. Bagdazar (căsuțele „Brândușa” și „Narcisa”) și strada Bastionului (centrele de zi „Răzvana” și „Iasmina”);
  • Turnu Roșu, căsuțele „Pavel” și „Maria”, centrul de zi „Bujorul de munte”;
  • Cisnădie, căsuța „Octavian”.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri