Primarul Mircea Orlățan locuiește în Cartierul Arhitecților din Cisnădie. La ședința de joi a Consiliului Local, a venit pe lista suplimentară, adică un proiect adus în ultimul moment, cu proiectul de a prelua de la o familie de dezvoltatori imobiliari un teren.Terenul respectiv reprezintă străzile Roger Bolomey, Ștefan Bălș, Stație Ciorțan și Haralamb Georgescu (partea pavată). Consilierii au votat, fiind spre finalul celor 3 ore de ședință tensionată. Doar că realitatea din teren, se pare, este alta…
Din toată ședința tensionată de joi, despre care SIBIU INDEPENDENT a relatat pe larg, primarul Orlățan a scos în evidență pe pagina sa de Facebook, doar faptul că a preluat la Primăria Cisnădie cele patru străzi din Cartierul Arhitecților. Nimic altceva, deși au fost multe subiecte tensionate. Acesta a fost pus cu întârziere în fața consilierilor și publicului online.
Conform documentului votat joi, familia de dezvoltatori imobiliari Burprich-Damian a cedat primăriei Cisnădie un teren de 6205 mp în acte, care măsurat este mai mare, 6314 mp. Primarul Orlățan își justifică proiectul, în principal, prin Carta Europeană a Autonomiei Locale de la Strasbourg și Constituția României. Dar și pe alte legi românești. Totuși, conform legii, o stradă nu poate fi preluată de Primărie, dacă nu este realizată: pavaj, iluminat, utilități.
Locuitorii din zonă laudă inițiativa, alții sunt critici
Cum s-a lăudat imediat pe Facebook cu preluarea celor 3 străzi și jumătate, au apărut și comentariile locuitorilor din zonă. Unii l-au lăudat, dar, culmea, cei care locuiesc pe străzile respective… l-au criticat!
„Cu scuzele de rigoare , sunt de părere ca ar trebuii asfaltate străzile în întregime și abea apoi preluate de către primarie. Așa ar face un bun administrator… Mie personal să preluați jumătate dintr-o strada îmi “ sună “a lucru slab …Mă gândesc ca poate v-au votat și cei care au noroi în fața portii. Toate cele 4 străzi ( 3 jumătate) sunt pavate cu mari eforturi de către noi… Sărbători Fericite și apoi Spor la treabă!!!” scrie Vlad, locuitor din zonă.
„Si cu Haralamb Georgescu, partea nepavata, ce se intampla? Acolo este mai degraba stresul celor care locuiesc in zona. Dar cu str. Capitelului care este planul primariei? Exista un orizont de timp in care am putea spera ca aceste strazi vor avea infrastructura minimala (pavaj, iluminat public)?” scrie Claudiu, locuitor din zonă.
„Roger Bolomey nu este toată pavata, daca veniți ca pe Haralamb doar cu (𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐯𝐚𝐭𝐚̆) ! Veniți sa „preluați” peste 10 ani, nu ne încurcați, ne gospodărim singuri. Mulțumesc, va cautam noi.” scrie Radu, locuitor din zonă.
Dubla măsură? O stradă preluată parțial, alta total, deși ambele sunt parțial pavate
Din documentele puse la dosarul proiectului nu reiese clar dacă se preia toată strada Roger Bolomey sau doar partea pavată, ca în cazul străzii Haralamb Georgescu. De fapt, în cazul ultimei, aflăm asta din declarația primarului pe Facebook.
Din textul hotărârii de Consiliu Local nu reiese asta. Acolo se vorbește doar de preluarea parcelei de teren în domeniul public și se scrie că parcela reprezintă străzile respective. Nimic despre partea pavată sau nu.

Dacă este să ne luăm după cerințele din PUZ-ul din 2015 impus dezvoltatorului Buprich – Damian, era ca să asflateze străzile, să aibă iluminat și rețele. Locuitorii din zonă, spun că, în realitate, ei au făcut străzile, pe banii lor și nu dezvoltatorul.
Mai mult, locuitorii cu care am vorbit de pe străzile respective, nu înțeleg de ce s-a preluat doar jumătate din strada Haralamb Georgescu, când strada Roger Bolomey apare preluată toată, deși nu este pavată toată.
Probleme cu hărțile și terenul preluat?
Lucru curios, dar în toată goana după preluarea acestor străzi, primarul nu a cerut niciun aviz sau punct de vedere de la OCPI. A plătit un raport de evaluare și s-a bazat pe o declarație notarială din 2019 a investitorilor imobiliari. Raportul de evaluare a avut doar scopul stabilirii unei valori financiare a tranzacției.
O consultare a hărților oficiale OCPI, ne arată însă o situație ciudată. Terenul din CF 112035 a fost conceput să cuprindă străzile respective, dar în cazul porțiunii de străzi Haralamb Georgescu de la strada Stația Ciortan strada NU este proprietatea dezvoltatorilor imobiliari conform respectivului CF, ci doar o mică parte din lățimea ei.
VEZI HARTA OCPI unde se vede că strada H. Georgescu nu este parte din CF-ul 112035, doar o mică parte din lățimea ei. Terenul străzilor predat Primăriei Cisnădie este marcat cu albastru.
