Locuitorii comunei Sadu vor plăti taxe mai mari pentru salubrizare în 2025, după o majorare de 30,4%. Dacă anul trecut valoarea pachetului de servicii era de 574 de lei pe an, în acest an taxa ajunge la 760 de lei, în funcție de pachetul ales. Valentin Ivan, primarul comunei, a fost singurul din județ care a vorbit transparent, cu date, despre motivele reale ale scumpirii. Deși în multe primării din județ s-au operat deja scumpiri mari la salubritate, fără o informare clară a cetățenilor.
„Nu avem o taxă pe persoană, ci pe pachet de servicii, care diferă în funcție de numărul de ridicări solicitate de fiecare gospodărie. Majorarea a fost necesară pentru a acoperi un deficit financiar acumulat în ultimii ani, care s-a ridicat, în medie, la 350.000 de lei”, a declarat Valentin Ivan, primarul comunei Sadu. Actuala mărire de 30,4% este compusă din un aport direct de 20% și un coeficient de inflație de 10,4%.
Primarul a explicat că Sadu a indexat taxa în ultimii ani doar cu inflația, dar că, de la an la an, comuna a acumulat datorii la operator. El a subliniat, de câteva ori, în conferința de presă de astăzi, că problema este și de la lipsa unei cântăriri transparente a deșeurilor. Unele tomberoane au cipurile defecte, alte sunt trecute peste sistemul de cântărire. Ivan a declarat că speră, ca de anul acesta, Sadu să primească raportări privind cântăririle exacte ale deșeurilor.
Problema stă la oamenii care aruncă deșeuri bio, în loc să le composteze
Deși au mici spații de compostare, plus că pot să își facă propriile composturi, mulți cetățeni ai comunei aruncă gunoiul menajer, degradabil, la tomberon. „Din estimările mele, personale, cam 50% din ce ajunge la deșeuri de fapt este deșeu compostabil” a spus Ivan. Iar cum plata se face pe cantitățile aruncate, factura comunei s-a umflat mult în ultimii ani. Lunar s-au aruncat la tomberonul negru (rezidual) între 50 și 70 de tone la Sadu.
Politica de colectare selectivă și impactul aproape 0 asupra taxelor
Primarul a subliniat că, deși colectarea selectivă a fost destul de eficientă, beneficiile financiare obținute din valorificarea deșeurilor reciclabile nu au avut un impact direct asupra taxelor cetățenilor până în 2024. Până anul trecut, primăria nu a primit niciun leu de la ADI ECO de la valorificarea deșeurilor reciclabile.
„Anul trecut am primit 6.000 de lei. Da, 6.000 de lei pe un an de zile… adică nimic” a spus primarul Valentin Ivan. Spre comparație factura de plată anuală a Primăriei Sadu pe salubrizarea colectată de la cetățeni a fost de peste 700.000 de lei. Iar banii strânși de la cetățeni au fost doar 491.000 de lei, în condițiile în care peste 90% au plătit taxa de salubritate.
iubire si speranta ! pai domnule primar dumneata esti foarte apropiat de doamna Turcan care conduce din umbra SOMA ! asa ca Turcana a zis vreau bani mai multi si tu repede primare ai sarit la cap sa nu superi sefa !