Astăzi, Guvernul României a adoptat două memorandumuri privind desemnarea reprezentanților țării noastre în cadrul Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene (COR) și al Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa (CALRE). Lista a fost propusă de organizațiile reprezentative ale autorităților locale și județene, precum UNCJR, AMR, AOR și ACOR. Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a fost reconfirmată în funcțiile europene, dar și cu atribuții noi.
Reprezentanți în Comitetul Regiunilor (COR) – mandatul 2025-2030
Membrii titulari:
- Daniel-Claudiu Tămaș – vicepreședinte, CJ Bistrița Năsăud
- Constantin Rădulescu – președinte, CJ Vâlcea
- Ștefan Corneliu – președinte, CJ Dâmbovița
- Daniela Cîmpean – președinte, CJ Sibiu
- Costel Alexe – președinte, CJ Iași
- Borboly Csaba – vicepreședinte, CJ Harghita
Membrii supleanți:
- Mihai Adrian Pisică – vicepreședinte, CJ Teleorman
- Ionică Negru – vicepreședinte, CJ Mehedinți
- Dinu Iancu Sălăjanu – președinte, CJ Sălaj
- Adrian-Ioan Veștea – președinte, CJ Brașov
- Vakar Istvan – vicepreședinte, CJ Cluj
- Alin-Adrian Nica – consilier județean, CJ Timiș
Despre Comitetul Regiunilor
Comitetul Regiunilor (COR) este un organism consultativ care reprezintă interesele autorităților locale și regionale în Uniunea Europeană. Format din 329 de membri titulari și un număr egal de supleanți, COR contribuie la procesul decizional european, oferind avize și adoptând rezoluții legislative.
Daniela Cîmpean – roluri suplimentare
În cadrul aceluiași memorandum, Daniela Cîmpean a fost numită membru titular în delegația națională a României la CALRE pentru perioada 2021-2026. Aceasta îl înlocuiește pe Mihai Lupu, fost președinte al CJ Constanța. De asemenea, Vlad Vasiu, vicepreședinte al CJ Sibiu, a fost desemnat membru supleant.
Despre CALRE
Înființat în 1994, Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa promovează democrația locală, autonomia regională și cooperarea transfrontalieră. Organismul este format din 612 membri (305 titulari și 306 supleanți) proveniți din 46 de state membre ale Consiliului Europei, având ca obiectiv îmbunătățirea guvernanței și sprijinirea descentralizării.