Personal, cred că încă mentalitatea comunistă există adânc înfiptă în mentalul colectiv românesc, dar și în instituțiile statului prin oameni. Ori devine firească, reacția suveraniștilor de a contesta dublul standard din legislația românească: din 2002, o lege condamnă promovarea naziștilor, legionarilor, dar nu există o lege, deși USR a propus în 2019 una, de condamnare a comunistmului. Ori ambele ideologii sunt promotoare ale urii și au comis genocid apartenenții lor.
Acum, intervenția deputatului Mihail Neamțu, ajuns la AUR și pricopsit cu șefia Comsiei de cultură a Camerei Deputaților este firească. El cere eliminarea dublului standard. Și are dreptate. Ori condamni pe toți cei vinovați de genocid și ură, adică și legionari, naziști, dar și comuniști, ori pe niciunul. Nu poți promova un alde Mihail Sadoveanu, o nevăstuică politică execrabilă, care s-a dat cu dreapta, apoi cu stânga, după cum a bătut vântul puterii. Dar să condamni pe un Mircea Vulcănescu.
Nu poți să scrii în lege că promovarea unor personalități condamnate pentru crime de război este interzisă, dar să nu publici în lege lista acelor personalități și să dai liber unui institut privat, evreiesc, ca Ellie Wiesel să facă ei lista. Mai ales când știi că tribunalele post-război erau controlate de sovietici, majoritatea evrei trimiși în România pentru instaurarea comunismului.
Cum nu poți ca Guvern să promovezi pe față o discriminare pozitivă față de evrei și să impui materie școlară despre istoria acestora. Lucru despre care am scris critic la vremea potrivită.
Toate aceste elemente, indică un dublu standard. Mai ales că Stalin și comuniștii săi au omorât mai mulți oameni decât Hitler și naziștii. Dar, cumva, asta se uită. Ambii sunt de condamnat, în opinia mea. Dacă Hitler și mișcările conexe lui sunt condamnate public și în Europa și în România, nu la fel este cu promotorii comunismului, un cancer pe istoria României și a Europei. Pentru că acest comunism cu față schimbată încă există în China și Rusia, dar și alte țărișoare. Și aceste țări îl promovează asiduu în toată lumea prin interpuși locali.
Ori corect ar fi să avem în Legea din 2002, adnotată, și cu comunismul. Iar legiuitorul să stabilească clar lista persoanelor care NU pot fi promovate public. Dar, să nu uităm, una e să promovezi, alta să scrii despre sau să vorbești despre. Pentru că nu nu putem nega propria istorie. Ar fi o aberație. Și nu putem lăsa nici un institut părtinitor ca Ellie Wiesel să ne dicteze manualele de istorie. Să fim echidistanți, de acord.
Nu am negat progromul de la Iași, nici crimele de război comise în România. Au fost, dar așa cum au fost și crimele maghiarilor contra românilor în al doilea război mondial în Transilvania. Tribunalul de la Cluj le-a condamnat după război. Dar, curios, sutele de criminali de război maghiari din Transilvania nu sunt pe lista neagră a Ellie Wiesel și numele multora apar la străzi și obiective din Harghita, Covasna, Mureș etc. Păi iar avem dublul standard?
Și toate aceste exemple dau apă la moară suverniștilor, care sunt de fapt un amestec de naționaliști, extremiști de dreapta și național-comuniști (o mișcare inventată de acoliții lui Ceaușescu prin cultul personalității sale).
Constatăm o ascensiune a legionarilor în România, din nou, după decenii în care păreau dispăruți. Infiltrați în diferite partide suveraniste, aceștia au acaparat acum funcții alese public și au structuri destul de ample în teritoriu. A se diferenția de alte structuri pro-ruse, tot sub chipiul suveranist. Norocul nostru este că cele două mișcări sub aceeași umbrelă se vor război între ele la un moment dat.
Dar, ceea ce Mihail Neamțu a ridicat public astăzi este adevărat. Dublul standard în legislație și în discursul public oficial nu își are locul.