Scandalul din SUA referitor la TikTok atinge cote halucinante în acest weekend. Aflată în perioada predării mandatului prezidențial, Statele Unite continuă să țină cu dinții de o decizie ce contravine propriei Constituții, dar și legilor comerciale internaționale.
Decizia de anul trecut de a închide platforma de social media Tik Tok începând din această duminică în SUA, dacă proprietarii nu vând cele peste 170 de milioane de conturi unei companii americane, se va aplica. Duminică Tik Tok dispare din Statele Unite. Probabil doar temporar pentru că noul președinte Trump ce va prelua mandatul luni are puterea să schimbe decizia.
Lupta guvernului american contra Tik Tok a fost, declarativ, centrată pe posibila culegere de informații de către platforma social media. Și cum platforma este deținută de o companie din China, americanii au sărit că arși.
Dar imperialismul dublului standard îl regăsim la americani prin faptul că alte companii similare americane că Meta, X, Google fac aceeași colectare de informații. Unele chiar mai mult. Dar la ei nu e o problemă. Patronii acestora, fiind americani, sunt chiar cooptați în noul guvern al țării.
Rezultă clar că, încă, SUA are o conducere a marilor magnați și nu una politică a poporului. Dorința acestora este de a scăpa de concurența străină care a acaparat piața de publicitate online. Cam despre asta este vorba în realitate în scandalul Tik Tok.
Și este doar un exemplu recent dintr-o mult prea lungă serie de decizii americane care denotă vădit o cultură a dublului standard, specifică imperialismului colonialist, pe care îl credeam de mult apus. Se pare că are doar o altă față….