Sincer, am crezut că partidele pro-europene din România vor învăța ceva după lecția usturătoare a alegerilor prezidențiale și parlamentare. Chit că a fost anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale, refacerea alegerilor reprezintă doar o amânare a inevitabilului: un președinte extremist. Vina aparține în totalitate PSD, PNL și USR, cele trei mari partide care nu pot discerne cum se alege un candidat și care nu pot lăsa orgoliile deoparte.
Am criticat mereu alianța PSD – PNL la guvernare, ca o struțo-cămilă, care, s-a văzut, a adus mari deservicii de imagine și scor doar PNL-ului. Plus că a crescut și ideea, mai demult inoculată, a partidelor anti-sistem, gen AUR, SOS sau POT.
Nu mai scriu, din nou, despre grava situație a lipsei grosiere de educație în rândul populației. Milioane de oameni care se lasă ușor păcăliți de clipuri video de pe internet și nu cercetează dacă informațiile de acolo sunt adevărate. Le iau de bune. Vina este a lor, dar și a clasei politice care în 35 de ani de la Revoluție a pus educația pe ultimul loc și a schimbat vreo 30 de miniștri ai Educației.
Ultimul sondaj de opinie din ianuarie 2025 arată că Georgescu a crescut și, dacă va fi unicul candidat naționalist, poate lua din primul tur președenția României. Un al doilea sondaj confirmă acest lucru. Naționalismul este pe cai mari, din nou, în România, și ajunge la scoruri nemaivăzute din anii 1930-1940.
Dar nu suntem unici. Este un curent global (sic!). Naționalismul sub masca suveranismului ne întoarce la ideologia secolului XIX. Ascensiunea lui Trump și acoliților săi, partidele extremiste din multe țări europene, toate ne arată o tendință de care România nu este scutită. Chiar dacă discursul de la noi al acestora este plin de minciuni și aberații. Măcar în vestul Europei discursurile naționaliste sunt cele clasice: anti-străini, protecția patrimoniului cultural etc. La noi, extremiștii vorbesc de informația din apă, tunele dacice și alte megalomanii promovate pe internet. Atât pot ai noștri, pentru că așa popor, așa conducători, așa extremiști.
Dar critica dură se cuvine acum celor din PSD, PNL și USR. Să o luăm de la coadă. USR-iștii au ratat un moment istoric. Și în loc să cedeze în favoarea unei alianțe pro-europene au ales din nou barca neutralității. Iar căderea lor în sondaje este absolută. Mă rog, a doamnei Lasconi, rămasă candidat la prezidențiale. Nici măcar bunul simț de a-l susține pe Nicușor Dan, un independent cu șanse mari de a deveni președinte. Dar rămas fără susținere. În opinia mea, Nicușor Dan, independent, este singurul capabil să îi bată pe Georgescu.
Însă aroganța USR a fost completată de o și mai mare gogomănie de la PSD și PNL. Au negociat și au dat premierul PSD-ului, așa că PNL a primit candidatul fără șanse la prezidențiale. Ciolacu a jucat bine aici. A văzut că nu mai are șanse și a ales postul care îl mai poate ține 4 ani la frâiele banilor României. Puterea e la el. Iar PNL a primit candidatul la Cotroceni. Dar au ales execrabil. Cum să vii cu Crin Antonescu, un perdant deja în politică și considerat unanim ca un pierde vară. Un om fără imagine bună publică și fără substanță. Un Ludovic Orban.
Oare chiar nu avea PNL-ul vreun candidat de valoare? Sau au făcut jocul PSD-ului și au mers și ei pe un perdant sigur. Care ar fi scopul? Nu era mai ușor ca cele trei partide să susțină un independent și nu un membru de partid? Cu siguranță dădea mai bine la public. Sau măcar dacă mergeau pe varianta Maia Sandu, așa cum am scris acum un an de zile. Dar pentru asta ar fi trebuit ca politicienii români de astăzi să aibă bărbăție să nu scriu altceva, ceea ce nu au. Sluga tot slugă rămâne, chiar și sus în funcție. Vă dați seama că o candidatură Maia Sandu ar fi fost o dublă lovitură? Una că aducea unirea cum a făcut și A.I. Cuza, a doua că prelua și din mesajul naționaliștilor și lua voturi să iasă din primul tur.
Din păcate, însă, marile partide nu au înțeles nimic, încă. Și probabil nici nu vor înțelege. Iar noi ca popor, vom vota și vom suporta consecințelor semi-analfabeților care îl vor trimite pe Călin Georgescu la Cotroceni.