Primăria Sibiu a pus în consultare publică, astăzi, pe siteul instituției, un nou proiect de Regulament privind salubrizarea. Esența acestuia este creșterea cu 40,71% a tarifelor pentru salubrizare. SIBIU INDEPENDENT prezintă și cauzele REALE ale acestei creșteri, nu cele invocate în argumentul Primăriei Sibiu din respectivul proiect.
Persoanele fizice din Sibiu au un tabel, în documentul Primăriei Sibiu, care arată cum vor crește tarifele. Precizăm că Primăria acordă și în acest an abonament ECO celor care în prima lună duc la reciclat 10 kg hârtie sau plastic la un centru de colectare și duc apoi adeverința respectivă la Serviciul Salubritate și la Serviciul Impozite din Primărie.

O familie cu 3 sau 4 persoane și cu abonament maxi, adică normal, din punctul nostru de vedere, cu 4 ridicări de tomberon negru, rezidual pe lună, plătește anual de acum 840 lei.
Aveam cel mai mare tarif din Ardeal….
SIBIU INDEPENDENT a realizat la finele anului 2023 o analiză a tarifelor pentru salubritate plătite de populație în marile orașe din Ardel și Sibiu a ieșit pe primul loc cu cel mai mare tarif.
Acum, Primăria Sibiu mărește tariful cu aproape 41%. Principalele argumente sunt că s-au mărit tarifele de către operatorul contractat și cele conexe, între prețul stabilit în 2021 ianuarie și cel de acum. CITEȘTE AICI NOUL REGULAMENT
O altă scuză a Primăriei este că are un mare deficit de încasare a taxei, de 8,7 milioane lei. Și mărirea de aproape 41% este cea conformă cu Indicele total al prețurile de Consum stabilit de INS. Altfel spus, media creșterii prețurilor în România la toate produsele. Deși salubritatea este un serviciu.

Și în 2021, ianuarie, Primăria Sibiu folosea același tertip pentru a mări atunci prețurile, în unele cazuri și cu 300%, prin introducerea actualului sistem. Și atunci, consultarea publică a fost degeaba, toate vocile și argumentele împotrivă nefiind luate în considerare. Doar că, în ianuarie 2021, Primăria Sibiu își lua în calculul creșterii și o marjă pentru viitor. La vremea respectivă tariful standard (practic) pentru o persoană conform costurilor trebuia să fie de 13 lei, conform celor implicați în sistem (operator salubritate, groapa gunoi, centru reciclare etc), dar Primăria Sibiu a mers pe 16 lei. Acum, Primăria invocă creșterile de prețuri din România și cele de colectare și procesare și mai mărește cu 41% prețul, la 22,50 lei pe lună pentru o persoană la abonament Practic.
De precizat, pentru cei care au plătit deja taxa de salubrizare în avans pe anul 2025, pot plăti diferența fără majorări de întârziere pe parcursul anului.
De fapt vina măririlor este în curtea Primăriei Sibiu
SIBIU INDEPENDENT a discutat cu mai mulți specialiști în domeniu, inclusiv implicați în sistem. Aceștia ne-au explicat că, de fapt, mărirea de preț la salubritate nu este dată de măririle normale de la colectare, procesare și sortare, ci de incapacitatea Primăriei Sibiu, de 4 ani de zile, de a implementa la blocuri sistemul de containere contorizate. Principiul „plătești cât arunci” trebuia aplicat de mult în toate zonele de blocuri din Sibiu, dar demersurile Primăriei pentru a monta aceste containere a fost lent spre stagnare în ultimii ani, deși existau banii.
Creșterea cantităților reciclabile ar duce de asemenea la o scădere a tarifelor. Prețul de colectare și transport a deșeurilor reciclabile a scăzut în ultimii patru ani. Dar cantitățile colectate nu au crescut semnificativ. Aici era loc de campanii de promovare a reciclării, dar mai ales, din nou, de containere la blocuri cu acces securizat, pe bază de cip. Iar sumele pe care Primăria Sibiu le-ar putea câștiga din reciclare ar crește.
Abia în februarie 2024, la aproape 4 ani după demararea proiectului, Primăria Sibiu a dat în folosință, în Piața Mică, primele containere subterane cu cip. Zonele de blocuri, cele mai mari producătoare de deșeuri, nu au astfel de containere, deși au fost promise din 2021 de Primăria Sibiu.
În paralele, Primăria Sibiu a cheltuit sute de mii de euro pe containere supraterane cu card. Instalarea acestora a început din 2021, pe tipuri de deșeuri, dar rapid s-au dovedit a fi un uriaș eșec. Multe gunoaie au apărut lângă acestea, iar înăuntru, operatorul de salubritate a căzit deșeuri amestecate. Iar achiziția lor a fost stopată o perioadă. În 2024 abia a fost inițiată o licitație pentru achiziția acestor insule ecologice digitalizate.
De ce primarul Astrid Fodor propune măriri doar DUPĂ alegeri?
În anul 2021, ianuarie și 2025, ianuarie, adică fix după ani electorali, primarul Astrid Fodor vine cu măriri de taxe la salubritate substanțiale. Poate din dorința de a acoperi găurile create la bugetul local, dar fără a-ți afecta campania sa electorală. Măririle din 2021, deși extrem de prost primite de sibieni, au fost uitate până la alegerile din 2024. Acum vin alte măriri.
Deși în argumentația pusă acum în fața sibienilor se spune și că Indicele prețurilor de consum a crescut an de an, nu s-au mărit tarifele. Nici măcar după ce Contribuția la Economia Circulară a fost dublată prin lege de Statul Român în ianuarie 2024, tot nu s-au mărit tarifele.
Logic, rezultă o strategie electorală a primarului Astrid Fodor de a nu își strica imaginea politică în anul electoral 2024.