12.9 C
Sibiu
miercuri, 02 aprilie, 2025

EDITORIAL: Istoria cu istoria, politicienii cu politica

Știri din Județ

Publicitate
Pe principiul „Morții cu morții, vii cu vii”, clasa politică de la Sibiu aleasă prin diferite funcții publice tratează istoria națională cu un sictir demn de Caragiale. Deși marcarea marilor momente ale istoriei naționale este prevăzută prin LEGE, autoitățile mimează aceste marcări prin evenimente ținute de complezență și, adesea, nu în ziua corespunzătoare. Că doar nu vreți ca politicianul sibian să își strice week-endul prelungit primit de la stat, acela de care privații nu beneficiază?!

Am susținut mereu că România are mult prea mulți angajați la stat cu mult prea multe drepturi. A venit Bolojan acum la Senat să constate că așa este. Îl mănăncă bucureștenii de viu, cei ce lucrează în sistem. Dacă nu știați, aparatul de stat alocat Guvernului, parlamentului, agențiilor centrale din București, este numeric, mai mare, decât toți angajații la stat a acestor instituții în teritoriu! Oare de ce? Toate tăierile se fac strict în teritoriu, de obicei.

Am făcut această paranteză, pentru a evidenția tupeul angajatului la stat. Dar și mai grav este tupeul dobândit de politicienii puși sau aleși în funcții publice, deci la stat. Aceștia se joacă chiar și cu istoria națională, pentru care arată doar sfidare. Am mai scris despre organizarea de evenimente ce marchează Ziua Națională sau altele din istorie doar de complezență. Dar și de marcarea Micii Uniri în altă zi, pentru a nu-și strica oamenii vacanța prelungită primită de la ei putere, prin decizia lor, a membrilor statului. Vacanță de care majoritatea privaților nu beneficiază niciodată.

Publicitate

Și tot ei, acești politicieni, se miră de ascensiunea extremei drepte și a partidelor care promovează naționalismul. Păi nu e firesc, când voi efectiv tratați cu sictir problema națională?! Câtă aroganță să ai să ții ani la rând evenimentele de Ziua Micii Uniri mai devreme?

Știu că nici sibienii nu sunt prea interesați de aceste evenimente. Dar de ce ar fi, când ele sunt niște făcături ordinare. Dacă autoritățile ar vrea să promoveze cultul național, stabilit prin lege și la noi, dar serbat ca atare în Franța și alte țări, ar organiza mari evenimente populare. Cu muzică, cu festivități frumoase, cu evenimente sportive etc. Dar ei pun coroane, cântă fanfara și țin 3-4 discursuri istorice pe care efectiv adormi. Cum să atragi astfel publicul larg?

Și ca să nu pară că nimeni nu participă aduc cu japca studenții Academiei Forțelor Terestre și vreun grup de liceeni. Pe fețele acestora se vede că e musai să participe, nu e pe vrute. De fapt, autoritățile locale, de mulți ani se bazează pe Academia Forțelor Terestre Sibiu pentru orice eveniment. Participarea lor este necesară, dar, cumva, autoritățile s-au spălat pe mâini și le-au lăsat lor în cârcă toată organizare și adusul de studenți pe post de public. Cum ar fi ca la discursurile de ieri să nu fi stat studenții militari și liceeni chemați să cânte? Era sala goală.

Din păcate, nici 1 decembrie 2024 nu a fost mai breaz organizat. Noroc cu Junii care au mai scos cămașa, dar autoritățile au dat rasol, ca de obicei. Parade militare se fac așa de rar la Sibiu de le prinzi odată la o generație. Acum au avut și alegerile suprapuse, de parcă Guvernul nu știa că 1 decembrie e Ziua Națională. O altă mostră de dispreț pentru cultul național.

România are nevoie de o resetare. Nu în teritoriu, ci la București. Sunt sigur că dacă acolo s-ar face curățenie, automat și în teritoriu lucrurile s-ar mișca mai bine. Pentru că politicianul local este, de obicei, maleabil și mai ușor de convins să se schimbe. Dar când vede să superiorii de la București din aparatul de stat taie frunza la câini cu nepoatele și amantele, ei de se s-ar mai stresa, inclusiv să marcheze sile importante ale istoriei naționale?!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bărbat salvat din râul Târnava, la Mediaș