9.1 C
Sibiu
joi, 03 aprilie, 2025

Strada Varșovia, de peste 1 milion de euro, duce în… noroi!

Știri din Județ

Publicitate
Primăria Sibiu s-a lăudat zilele trecute cu deschiderea străzii Varșovia, o nouă legătură cu Zona Industrială de Vest. Doar că proiectul de peste 1 milion de euro nu este sustenabil, de la intersecția cu strada Ogorului drumul este de noroi. În plus, calea ferată de pe strada Ogorului este puternic denivelată. Iar accesul spre Ogorului din strada Frunzei este pe o stradă extrem de îngustă.

Cineva din Primăria Sibiu s-a trezit într-o zi din 2018 și a venit cu ideea că trebuie traversat câmpul dintre strada Ogorului și fabrica Odu. Motivul era deschiderea unei noi căi de accces către Zona industrială de vest, doar că realitatea fezabilă din teren arată că acest drum nu va funcționa ca legătură și degrevare de trafic decât parțial și doar pentru mașini mici.

Alte interese în zonă?

Există o suspiciune în rândul locuitorilor din strada Ogorului că strada Varșovia a fost concepută pentru a ridica valoarea terenurilor agricole din zonă, care apoi vor fi transformate în terenuri de construcții. Cei din cartierul din strada Ogorului se simt discriminați, pentru că de 8 ani de zile ei așteaptă asfaltarea străzii lor, care încă este de noroi. Totuși, Primăria Sibiu, spun ei, a considerat propritară o stradă în câmpul de porumb, fără conexiune reală cu sistemul stradal din oraș.

Publicitate

Primăria Sibiu s-a zgârcit în decursul anilor cu informații clare despre expropieri. Totuși, o hotărâre de Consiliu Local arată că doamna Kober Maria a primit peste 300.000 de lei pentru 2464 de mp teren expropiați. În total, Primăria a cheltuit aproape 1,1 milioane lei pentru aceste expropieri, dar nu știm lista persoanelor expropiate în afară de doamna Kober și firma Brandl Srl care a cedat astfel puțin peste 400 de metri pătrați.

În plus față de costul final declarat al proiectului de 5,3 miioane lei. Mai mult, la cererea Distribuție Electrica, Primăria Sibiu a trebuit să devină contribuitor la un proiect de îngropare a rețelei de medie tensiune din zonă realizat de Distribuție Electrica, odată cu demararea lucrărilor la strada Varșovia care a valorat peste 1 milion de euro.

Pe teren, strada Varșovia duce într-un teren plin de noroi

La fața locului, reporterul SIBIU INDEPENDENT a constatat că ieșirea din strada Varșovia în strada Ogorului este înfricoșătoare. Atât de speriat este noroiul și lipsa unor demarcații între ce ar putea fi stradă și ce este câmp, încât timp de 10 minute două din 4 mașini care veneau dinspre Zona Industrială de Vest au întors în drum pe Varșovia și au pornit înapoi.

Deși Primăria Sibiu a inaugurat în 22 ianuarie drumul oficial, recepția nu este încă finalizată. Primăria recunoaște acest fapt în comunicatul de presă. Deficiențele constatate sunt minore și se vor remedia în primăvară. Dar, realiatatea din teren nu este așa. Strada Varșovia trebuia să aibă prin contractul anunțat oficial 2 sensuri de mers pentru biciclete. Are unul singur. Acum, Primăria o dă cotită și spune că pista de biciclete nu a fost vopsită corect, altfel spus din o pistă vor face două. Doar că lățimea actualei piste este de 1 metru, conform normativ. Dacă o separă în două, nu mai respectă normativul.

Strada Varșovia se termină într-un câmp de noroi, care pe hărți apare ca strada Ogorului

În proiectul depus în 2022 la Agenția de Protecția Mediului Sibiu, primăria prevedea două trotuare și două piste de biciclete pe ambele sensuri cu lățimea de 1,25 metri fiecare. Acum există doar un trotuar și o pistă de biciclete.

În realitate există doar un trotuar și o pistă de biciclete, nu două ca în proiect

Locuitorii din zonă acuză și constructorul

Nemulțumirile locuitorilor de pe strada Ogorului nu se rezumă doar la drumul lor neasfalatat de 8 ani de zile. Ei acuză și firma care a executat lucrarea, Geiger că a folosit apa pentru curățarea mașinilor și utilajelor prin racordare ilegală la rețeaua complexului de blocuri. Conform unui locatar, pe perioada șantierului, pierderile de apă la blocuri au înregistrat o creștere burscă și mare. El a precizat că principalul contor de apă al complexului este pe strada Turda de unde vine aducțiunea la blocuri.

Strada Varșovia traversează un lan de porumb

O legătură care nu este funcțională

Dar marea nemulțumire rămâne drumul neasfaltat și nemarcat. Când ieși de pe strada Varșovia faci dreapta pe Ogorului. Pe o porțiune de 100 de metri nu știi unde este drum, unde este câmp. Noaptea este chiar riscant. Apoi trebuie să treci calea ferată, puternic denivelată. Urmează asfaltul, dar ai două opțiuni: înainte pe strada Ogorului sau la stânga pe strada Frunzei. Pe strada Ogorului înainte ajungi în Șoseaua Alba Iulia și trebuie să faci obligatoriu la dreapta, adică te întorci de unde ai plecat. Așa că singura opțiune spre oraș, rămâne strada Frunzei. Doar că segmentul acestei de 250 de metri între strada Ogorului și bifurcația la dreapta a străzii Frunzei este unul îngust, care nu respectă normativul rutier pentru o stradă de două sensuri. Este inexplicabil cum Comisia de Circulație Sibiu a dat avizul pentru stradă cu două sensuri pe acest tronson. Fiind îngustă, cu un trafic mărit, va duce la ambuteiaje.

Strada Frunzei, care preia și duce traficul de pe strada Varșovia este prea îngustă
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri