Furtul obiectelor de patrimoniu din perioada dacică (aur și argint) din Olanda, de azi noapte, poate fi catalogat ca o uriașă pierdere pentru România. A doua ca mărime după furtul tezaurului de către ruși acum mai bine de o sută de ani. Dar, în timp ce autoritățile și muzeul care a găzduit expoziția în Olanda își plâng de milă, România a rămas fără o altă importantă parte a tezaurului național. Obiectele furate reprezintă cultura noastră și dovada continuității pe aceste meleaguri, de la daci la români. Nu cum ar crede unii….
Puțini știu, însă, că Olanda, alături de Germania, sunt paradisul hoților de artă. Țări care se pretind civilizate, dotate și cu securitate sporită. De fapt, istoria recentă a furturilor de artă situează Olanda pe primul loc în lume. Da, țara aia care 10 ani ne-a pus piedică să intrăm în Schengen pentru că nu eram, cică, noi capabili să apărăm frontierele Europei. Țara ai prin care tranzitează sute de tone de droguri prin portul său Rotterdam, conform statisticilor.
În 2020, 2022 și acum 2025, trei mari jafuri la muzee au avut loc în Olanda. Cu siguranță toate expozițiile sunt asigurate, totuși câtă valoare poți pune pe obiecte de patrimoniu național?! Și nu numărăm furturile mici, private sau publice.
Alexandru Chituță, managerul Muzeului Brukenthal Sibiu tot bate toba de ceva vreme despre riscurile muzeelor din România și nevoia de investiții ale statului român. Mai ales că Sibiul are experiența jafului de la muzeu din 1968. Doar că autoritățile române au alte priorități. Nu mă întrebați care, nici eu nu le văd, dar banii cu siguranță se duc… undeva. Doar că nu la muzee. Asta e cert.
Ce s-a întâmplat în Olanda și ce se tot întâmplă în Europa trebuie să ne dea de gândit. Mai ales în privința securității muzeelor și a operelor de artă și obiectelor de patrimoniu. Nu trebuie să facem, precum comuniștii, să le închidem la subsol. Ele trebuie expuse, văzute, apreciate, dar și… păzite.
Muzeul din Olanda a mărit securitatea, spun ei. Dar nu aveau niciun om pe sala de expoziții. Probabil că în loc de un paznic de noapte au luat doi. Cel puțin așa spun unii care au vizitat expoziția zilele trecute și au răs de slaba securitate a spațiului de la subsol unde erau expuse obiectele de aur și argint din România.
Acum, Interpol, Poliția olandeză, Poliția română vor căuta obiectele. Slabe șanse să mai fie găsite. Istoria ultimelor jafuri mari din Europa, mai ales la obiecte de aur, arată că șansele de recuperare sunt aproape de zero. Noi rămânem cu paguba și cu banii de asigurare, hoții cu prada și olandezii cu scuzele. Păi este corect așa?! Poate Guvernul României ar trebui să ia exemplu celor din Portugalia care după jaful din 2022 a bijuteriilor coroanei, pe lângă asigurare au cerut despăgubiri Guvernului olandez.