Ședințele fulger ale Consiliului Local Sibiu au fost întrerupte astăzi, datorită punctului 21 pe ordinea de zi: mărirea cu 41% a taxei pe salubritate. Consilierii PSD și AUR au votat contra, cei din USR s-au abținut, dar au venit cu mai multe propuneri. Proiectul a trecut cu votul consilierilor FDGR, PNL și Forța Dreptei.
Diana Mureșan a avut o prezentare lungă în care a arătat că nu funcționează în realitate regulamentul de salubritate. Pe hârtie totul sună bine, dar în teren lucrurile stau altfel. Mureșan a propus să se reducă frecvența ridicărilor de tomberoane negre de la zonele de case la 2 pe lună în loc de 4. Ea a argumentat că aceasta este frecvența de aruncare a majorității celor de la case.
Ea a arătat că o familie care golește mai rar pubela neagră ar putea trece de la abonament practic la eco. În realitate, însă, familia respectivă trebuie să ceară în scris la primărie, anual, acest lucru, ceea ce nu e normal. Mai mult, Diana Mureșan a dat exemplu cum o familie care are abonament practic și golește mult mai des pubelba neagră, nu este trecută anul următor la abonament maxi de primărie, deși așa ar trebuie. Ea a arătat că la Mediaș, firma Eco Sal iarna ridică doar odată pe lună pubela maro pentru deșeuri biodegradabile. Mureșan a concluzionat că principiul „plătești cât arunci” nu se aplică în teren la Sibiu. Mureșan a anunțat că toți consilierii USR se vor abține de la a vota majorarea taxei.
PSD s-a împotrivit majorării taxei de salubritate
Consilierii PSD, prin vocea Corinei Bokor au arătat deficiențe majore în teren în aplicarea regulamentului atât din cadrul primăriei, dar și datorită operatorului SOMA.
Corina Bokor a declarat că de doi ani trebuiau făcute investiții în sistemul de salubritate, dar Consiliul Județean Sibiu a dat greș și din această cauză acum cresc tarifele. Un exemplu de eșec a fost nerealizarea Stației de tratare mecano-biologică, deși Primăria Sibiu a oferit terenul necesar la vremea respectivă, dar au fost refuzați de Consiliul Județean Sibiu. Bokor a cerut recalcularea taxei să nu se acopere găurile create din vina altora.
Sebastian Forir, consilier PSD, a cerut explicații clare de unde s-a ajuns la mărirea de 40%? Marian Popa, directorul serviciului salubritate a spus că inflația a fost de 40% conform indicelui prețurilor pe ultimii 3 ani. Forir a întrebat cât din această creștere se datorează faptului că Sibiul nu avem Stația de tratare mecano-biologică? Popa a evitat să răspundă concret. Forir a spus că lipsa acestei stații și a reciclării deșeurilor a dus la taxe mai mari pe gunoiul generat, cum e cea pe economia circulară.
Directorul Marian Popa de la Serviciul Salubritate din Primăria Sibiu: Consiliul Local este obligat să modifice taxele
Directorul Serviciului Salubritate din Primăria Sibiu, Marian Popa a arătat că la finele anului trecut Primăria a plătit peste 8 milioane de lei din bugetul local pentru a acoperi găurile de la salubritate. El a spus că este obligația legală a consilierilor locali să modifice taxele și că Primăria Sibiu nu poate plăti din buget diferențele. În anii anteriori, primăria Sibiu a avut excedent din încasarea taxei. În 2024 pierderi.
Printre motivele care au dus la mărirea taxei este inflația, costurile operatorilor, contribuția la economia circulară și alte taxe impuse de stat, a explicat Marian Popa. El a explicat că deși sibienii de la case au sistemul tot digitalizat, cei de la blocuri, nu. Și primăria nu a aplicat schimbările de abonament automate la case pentru a crea discriminare față de cei de la blocuri.
Paul Jurgen Porr (FDGR): Credeți că mie îmi convine să plătesc mai mult?
Consilierul local FDGR, Paul Jurgen Porr a dat o replică dură antevorbitoarelor sale de la PSD și USR. El a spus că nimănui nu îi convine mărirea, nici lui, dar asta este situația. „Chestiile astea de fațadă, că noi apărem interesele cetățeanului sunt de doi bani. Asta nu înseamnă că SOMA nu își poate îmbunătății activitatea și nu trebuie să țină cont de aspectele critice care s-au ridicat” a spus Porr.
Constantin Dincă (AUR): Cum a avut Primăria Sibiu brusc 8,4 milioane lei în 2024 deficit, când la finele anului 2023 avea profit?
Consilierul local AUR, Constantin Dincă, a spus că și consilierii AUR vor vota împotrivă. El a explicat că vina aparține Primăriei Sibiu pentru că nu a monitorizat cum multe firme aruncă gunoi la platformele de la blocuri, ilegal. Și a întrebat Primăria Sibiu cum justifică faptul că brusc la finele lui 2024, Primăria Sibiu a avut o datorie de 8,4 milioane lei, când la finele lui 2023 era pe profit.
Astrid Fodor a dat vina pe minister
Primarul Sibiului, Astrid Fodor a spus că de 3 ani așteaptă ca ministerul să facă achizițiile de containere digitale pe România. Dar ministerul a tot amânat această achziție. Primăria a dorit să facă direct achizițiile, dar nu se poate fiiind un proiect mare pe PNRR, național.
Secretarul primăriei, Nistor, a precizat că nu se pot folosi alte surse bugetare pentru a acoperi deficitul de încasare a taxei.
Ionuț Ghișe (USR): 25% din cetățenii din Sibiu NU plătesc deloc taxa de salubritate
Consilierul Ghișe (USR) a arătat că a primit date oficiale de la serviciul Primăriei Sibiu din care reiese că aproximativ 40.000 de persoane din Sibiu nu apar în evidențele abonamentelor de încasare a taxei de salubritate. Ghișe a concluzionat că primăria Sibiu trebuie să identifice aceste persoane și să vadă de ce 25% din cetățeni nu plătesc taxa de salubritate.