Parlamentul European a aprobat aproape 2 miliarde de euro pentru Republica Moldova, sub formă de granturi și împrumuturi garantate de UE. Europarlamentarul USR Dan Barna spune că acest sprijin este esențial pentru drumul Moldovei spre aderarea la UE.
Redăm mai jos comunicatul de presă transmis:
Comisiile reunite pentru Afaceri Europene și Buget ale Parlamentului European au adoptat astăzi Facilitatea de Creștere pentru Republica Moldova, un program de asistență financiară în valoare totală de aproape 2 miliarde de euro.
„Din suma totală de 1,92 miliarde de euro, 420 de milioane vor fi alocate componentei de granturi nerambursabile pentru Republica Moldova, iar restul de 1,5 miliarde reprezintă împrumuturi garantate cu sprijinul Uniunii Europene”, explică în context europarlamentarul USR Dan Barna, raportor RENEW pe acest dosar.
Votul din Parlamentul European deschide calea așa-numitei proceduri de trialog între Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European în care se va decide forma finală a legislației. Trialogurile sunt programate să înceapă în luna februarie cu dorința de a ajunge la votul final în plenul legislativului în luna martie.
USR a făcut constant demersuri pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său de integrare europeană.
„România a putut să se modernizeze cu ajutorul fondurilor europene într-un ritm accelerat. Fiecare dintre noi simțim, vedem asta, este incontestabil. Frații și surorile noastre din Republica Moldova merită și ei șansa de a trăi într-o țară care se dezvoltă, care oferă o calitate a vieții din ce în ce mai bună pentru cetățenii săi. Cetățenii Republicii Moldova, cu Rusia în ceafă, au arătat clar că își doresc să fie parte din familia europeană, că direcția lor este spre Vest și este datoria noastră să facem tot ce putem pentru a-i susține pe acest parcurs”, afirmă președinta USR, Elena Lasconi.
Europarlamentarul Dan Barna subliniază că „adoptarea acestei Facilități este extrem de importantă, având în vedere că Republica Moldova rămăsese singurul stat candidat la aderare care nu beneficiază de nicio formă de fonduri de pre-aderare, așa cum a avut România la vremea sa, fondurile PHARE de pildă. Atât Balcanii de Vest, cât și Ucraina au această Facilitate în vigoare”.
Față de versiunea inițială înaintată de Comisia Europeană, Parlamentul a adus mai multe îmbunătățiri, cum ar fi creșterea procentului de prefinanțare, asigurarea garanției pentru împrumuturi dintr-un fond separat și altele.
„Semnalul dat cetățenilor Republicii Moldova este crucial: Uniunea Europeană este un partener solid al Chișinăului, iar parcursul către aderare aduce deja beneficii concrete. În ciuda unor discursuri aiuritoare, Uniunea este puternică și nu-și va abandona vecinii în fața tacticilor subversive ale Rusiei”, adaugă Dan Barna.