Mai țineți minte comuniștii? Știți voi, aceia încă neinterziși în România. Guvernul și Parlamentul au dat rapid lege să interzică legionarii și naziștii, dar au lăsat în pace comuniștii. Ori nu cred că este vreo diferență între aceste doctrine. Milioanele de victime ale naziștilor sunt la fel ca milioane de victime ale comuniștilor. Dar acest editorial nu este despre o lecție de istorie, ci despre o situație care trenează nerezolvată de aproape doi ani de zile la Filarmonica de Stat Sibiu. Niște greviști, pe care îi voi numi comuniști, fac legea junglei acolo. Cu grevele lor anunțate din scurt, pe lege, o lege permisivă cu mișcările comuniste, că doar suntem un stat, încă, se pare, cu prea mulți comuniști la putere.
Grevele și distrugerile concertelor la Filarmonică de către comuniști au fost primite la început cu uimire de public și presă. Apoi ca ceva interesant de o parte a presei. Nu de către mine. Nu cred că greva este soluția, ci instanța, negocierile etc. Doar dacă nu ai alte interese cu aceste greve… Apoi a apărut frustrarea și nervii publicului plătitor de bilete. A urmat ratarea unei gale dedicată tinerilor interpreți. Astăzi era cât pe ce să se rateze un mare spectacol de balet și muzică pentru copilași. Da, noroc că în locul comuniștilor care au refuzat să cânte, a pus managerul o înregistrare. Și a sunat chiar mai bine decât știu comuniști să cânte.
Se știe că în istoria ultimilor 100 de ani, artiștii au fost adesea apropiați de comunism. Li se părea ceva interesant. În 2025 să mai ai gândire comunistă mi se pare retrograd. Mai ales în România care a experimentat comunismul. Lupta sindicală de la Filarmonică nu are nimic de-a face cu mult invocatul Contract Colectiv de Muncă. S-a prins toată lumea, chiar și presa care inițial îi susținea pe comuniști. Este doar o răfuială a familiei Fernandez cu actualul manager Lupeș. Atât.
Despre familia Fernandez am mai scris. Acum nici nu am alte așteptări de la un ins născut în Cuba comunistă, mutat în Mexic și apoi prin Europa de vest și la fine aterizat în România la Sibiu. Provenit dintr-o familie cubano-rusă. O investigație asupra genezei familiei sale arată persoane dedicate comunismului. Crescut într-un așa mediu este firesc să ducă mai departe tradiția comunistă și să o re-aducă în România. Doar că nu mai prinde la români. Poate la unii instrumentiști care nu pot să își depășească condiția de provinciali.
Dar nici nu mă interesează apucăturile comuniste ale acestor așa ziși sindicaliști manipulați pe la spate de acest cubano-rus. Mă deranjează foarte mult, însă, cum distrug o instituție cu bună știință. Cum răpescu bucuria unui concert publicului. Și mă irită la culme când văd că se folosesc chiar și de copii pentru interesele lor meschine.
Rușine! Astăzi copiii au văzut Spărgătorul de nuci pe o muzică înregistrată. Pe când spărgătorul de greve?!
Care Fernandez? Samodaev! Imi pare cam dubios infiltratul asta, care traieste pe picior mare!
Si tu esti cine ?
Domnu „independent” știți că puteți fi dat în judecată pentru afirmațiile din articolul acesta? Defăimare va suna cunoscut? Din fericire legea nu e permisivă cu independenți ca dumnevoastră care „cataloghează” oamenii în stânga și în dreapta ascunzandu-se in spatele unui ecran. Până și un simplu comentariu răutăcios, tendențios sau amenințător te poate aduce in fața justiției. Mai puțină aberație și mai multă demonstrație a afirmațiilor dumnevoastră mai ales că va vreți un formator de opinie , altfel articolele dumneavoastră devin doar vorbe goale îndreptate tendențios către o anumită parte sub pretextul opiniei personale. Toate cele bune!
stimata doamna, editorialul este un articol de opinie. Inca traim in Romania democratica si nu comunista, unde jurnalistii pot exprima opinii. Editorialul de mai sus nu este defaimator, conform DEX, dar poate nu stiti ce inseamna cuvantul. Va ofer cu drag definitia. De asemenea, pot exprima opinia ca respectivii sunt comunisti. Asa cred eu. Este asta defaimare? Mai luati DEX-ul la puricat sau traduceti in rusă să pricepeți mai bine!
Stimate domn jurnalist, una este opinia si cu totul altceva sunt defaimarea unei persoane in spatiul public. Degeaba incerci sa o dai ca e opinie sau parere personala, mai ales in calitate de jurnalist care ar trebui sa cunoasca aceste aspecte. De ce nu cereti opinia si Sindicatului pe care-l terfeliti in mod public fara nici o jena? Ce interese sunt la mijloc? Chiar ne credeti tampiti? Puneti mana pe carte si cititi putina istorie apoi veniti cu opinii si puncte de vedere! Rusine sa va fie pt acest articol total deplasat dpdv moral si social!
art. 30 punctul 6 din Constitutia Romaniei si apoi fa tranzitia si la DEX pt a-ntelege ce scrie acolo!
In rest, un articol de toata jena, dupa cum ne-ati obisnuit!
Rușine!
Actualul manager distruge filarmonica, sindicatul încearcă prin masuri legale să o salveze și să încheie un contract colectiv de muncă cum au și celelalte instituții de spectacole și concerte respectabile din țară și străinătate mai ales în vestul Europei. În aceste contracte se stabilește numărul de concerte și repetiții astfel încât activitatea artistică să se poată desfășura într-un mod calitativ și sustenabil pe termen mediu și lung. Conform acestui articol ar însemna că toți membrii orchestrelor din Germania sau Austria sunt comuniști
Nu sunt comuniști. Singura diferență este că la ei în contractul colectiv de muncă nu scrie 30 de concerte pe an, cum dorește sindicatul să scrie la Sibiu.
De unde stii dumneata ce scrie in CCM-urile altor filarmonici? Dumneata cu ce te ocupi mai exact aici? Fii cinstit daca ai curaj!
De unde stii dumneata ce scrie in CCM-urile altor filarmonici? Dumneata cu ce te ocupi mai exact aici? Fii cinstit daca ai curaj!
Din informațiile mele sindicaliștii din Sibiu au cerut să facă 40 de programe pe stagiune, similar cu stagiunea filarmonicii „George Enescu” București, cu toate că personanul artistic este aproximativ cu 40% mai redus de cât cel al filarmonicii din capitală. De-asemenea colectivele simfonice ale marilor instituții de concerte din țară, cum ar fi „Orchestra Națională Radio” sau „Filarmonica de Stat Transilvania” numără aproximativ 100 de muzicieni, un număr decent (nu neapărat mare) dacă e să ne raportăm la marile orchestre din Europa care la rândul lor depășesc ca număr 110 instrumentiști permanenți. Spre exemplu Filarmonica din Berlin are 130 de muzicieni angajați.
Poate ar fi bine să organizați o conferință de presă unde să invitați și oameni din partea sindicatului, în felul acesta sibienii își vor face o părere obiectivă despre problemele reale din „Filarmonica de Stat Sibiu”