În urma intervenției unei studente în ședința de Consiliu Local Sibiu privitor la modul cum au fost calculate punctajele privind lista de priorități la repartițiile locuințelor ANL la Sibiu, am intrat în posesia a două documente oficiale care poartă același număr, dar sunt diferite, ambele emise de Primăria Sibiu și pe baza cărora consilierii locali au votat listele. Cazul ridică serioase suspiciuni privind o infracțiune gravă, mai ales că întreg procesul de repartiție a locuințelor a fost unul extrem de netransparent la Sibiu.
Din start trebuie spus, că la ultima ședință de Consiliu Local Sibiu, când s-a votat lista de priorități a persoanelor care pot primi locuințe ANL pentru tineret, primarul Astrid Fodor s-a spălat pe mâini de problemă. Ea a ținut să precizeze în timpul dezbaterilor dintre o studentă care se consideră nedreptățită și acuză lipsa de transparență și șefele comisiilor de stabilire a listelor și de rezolvare a contestațiilor: „Un răspuns prin dispoziție de primar urmare a analizei făcută de comisia de contestație. Deci, așa: dispoziția de primar se emite în baza unor analize făcute de cei competenți” a spus Fodor, imediat după ce Ioana Dogaru, președinta Comisiei de repartiție locuințe ANL a spus că petenta studentă a primit răspuns prin dispoziția primarului.
Un proiect de hotărâre în două forme, ridică mari suspiciuni privind eventuale infracțiuni grave
Consilierii Locali au votat pe baza unui proiect de hotărâre primit la mape. Au aprobat anterior și în comisii, această listă de repartiții, contestată de studenta Diandra Maria Stoica. SIBIU INDEPENDENT a relatat joi, imediat după ședință, cum studenta a venit cu argumente legale, cu citate din lege, dar i s-a dat flit de către cei din primăriei, fără niciun argument legal. Studenta reclama faptul că i s-au luat în calcul venitul mediu nu pe 12 luni cum scrie în lege, ci doar pe lunile când a realizat venit. Tot ea a arătat că primăria nu a făcut public nici măcar ei la cerere punctajul detaliat, așa cum cere legislația. Ea se va îndrepta mai departe către ANL și Prefectura Sibiu pentru a ataca decizia.
SIBIU INDEPENDENT a făcut o adresă vineri la care sperăm să primit răspunsuri pertinente și la timp de la Primăria Sibiu privitor la acest subiect al locuințelor ANL.
DAR, pe siteul Primăriei Sibiu, unde se publică proiectele de hotărâre, la proiectul 24, privind ANL, inițial a existat un proiect. Apoi, în 29 ianuarie seara, chiar înainte de ședință, a fost înlocuit cu un alt proiect. Cele două sunt identice în forma inițială, doar lista de repartiții diferă. Astfel, un nume care în lista inițială aprobată înainte de contestații în 8 ianuarie 2025, nu apare. Culmea este că acel nume nu apare nici în proiectul de hotărâre 24 publicat pe site în 28 ianuarie, dar apare la mapele consilierilor în 30 ianuarie și în proiectul 24 modificat în seara zilei de 29 ianuarie.
Așa că SIBIU INDEPENDENT a comparat cele două documente și am depistat la raportul de specialitate atașat că un paragraf întreg a fost schimbat și această schimbare ridică mari semne de întrebare.
Iată dovezile: același proiect, în două forme
În prima formă a proiectului 24 privind ANL, publicată pe siteul Primăriei marți, 28 ianuarie, în raportul de specialitate, unde se argumentează proiectul, apare următorul paragraf:

De aici reiese că la Comisia de Contestații s-au primit 16 contestații, din care 15 au fost respinse. Doar una a fost admisă cu nr. 1602/14.01.2025 și s-a emis pentru aceasta dispoziția Primarului nr 113 din 23.01.2025.
Acum bomba: în 29 ianuarie seara se publică o nouă formă a proiectului 24, unde respectivul paragraf are alt conținut:

Acum din cele 16 contestații, apar că două au fost admise. Apare o a doua constestație primită în 8 ianuarie 2025, adică exact în ziua când Consiliul Local Sibiu a votat lista repratițiilor ANL provizorie. Această contestație apare că a fost completată și de o a doua contestație a aceleiași persoane tot în 8 ianuarie 2025. DAR, dispoziția primarului de acceptare a acesteia apare abia în 29 ianuarie 2025 cu nr. 156. Adică, după publicarea primei forme a proiectului de hotărâre.
Mai mult, o analiză a numerelor dispozitițiilor primarului de respingere ne arată că în 23.01.2025 Fodor a semnat dispoziția 106 de respingere, care apoi a dispărut din proiectul actualizat de hotărâre. Deducem clar că în 23.01.2025 Fodor semnează dispoziția 106 și respinge contestația din 8 ianuarie. În 28 ianuarie se publică lista finală ca proiect de HCL, apoi intervine cineva și în 29 ianurie se republică lista cu alt nume pe ea și apare o nouă dispoziție a primarului Fodor din 29 ianuarie. Iar cea de respingere nr 106 din 23 ianuarie efectiv dispare…
Trebuie precizat că anul trecut, SIBIU INDEPENDENT a cerut oficial acces la toate dispozițiile primarului Sibiu și Primăria Sibiu a refuzat să le dea publicității pe motiv că sunt secret de serviciu. Deși legal acestea sunt emise de autoritate publică și au impact direct asupra cetățenilor, ca și în cazul celor de față, referitoare la ANL.
O studentă din Sibiu scoasă din listă, o femeie din alt județ, mutată la Sibiu, băgată în listă
Nu dorim, încă, să facem public numele persoanei care a apărut pe listă peste noapte în 29 ianuarie, deși nu era deloc pe aceasta. Poate că persoanei respective chiar i s-a greșit de către cei din Primăria Sibiu. Rămăne ca Prefectura, ANL și, poate, procurorii să investigheze cazul. Am identificat însă faptul că persoana este mutată la Sibiu cu familia din alt județ. Iar cea scoasă din listă este sibiancă, studentă.
O analiză a listei scoate însă în evidență nume care au legături cu persoane din instituții publice, iar acestea vor face obiectul unui alt articol.
Totuși, la final, cerem public Primăriei Sibiu să facă transparent procesul de alocare a locuințelor ANL. Așa cum am cerut prin adresă scrisă Primăriei Sibiu, cerem public și acum să fie puse la dispoziția publicului următoarele documente:
1. Rugam sa ne puneti la dispozitie procesul verbal nr. 89796/30.12.2024 la care face referire HCL 2/2025 privind repartitia locuinte ANL
2. Rugam sa ne puneti la dispozitie contestatiile formulate impotriva listei initiale aprobata pentru repartizare locuinte ANL prin HCL2/2005 la care face referire HCL 24/2025. Ne intereseaza TOATE contestatiile si cele aprobate si cele respinse.
3. Rugam sa ne puneti la dispozitie deciziile Comisiei de solutionare a contestatiilor la toate contestatiile depuse enuntate mai sus
4. Rugam sa ne puneti la dispozitie Dispoziţia Primarului Municipiului Sibiu nr. 2181/14.11.2024 de constituire a Comisiei de solutionare a contestatiilor, inclusiv cu componenta acestei comisii.
5. Rugam sa ne puneti la dispozitie componenta Comisiei care a analizat si intocmit lista de prioritati a locuintelor ANL care a stat la baza HCL2/2025.
6. ****
7. Rugam sa precizati legal cum se face ierarhizarea persoanelor cu acelasi numar de puncte in cazul listei mai sus mentionate?
8. Rugam sa ne precizati articolul si legea care sustin afirmatiile facute in sedinta de Consiliu Local Sibiu de joi, 30.01.2025 de catre presedinta Comisiei de repartizare, sustinuta si de presedinta Comisiei de solutionare a contestatiilor la apelul facut de o
cetateana, referitor la calcul venitului mediu anual pe ultimele 12 luni? Afirmatia anagajatilor Primariei in sedinta publica a fost ca au luat in calcul DOAR lunile cand se inregistra venit de catre respectiva persoana si acest venit s-a impartit doar la acele luni?
Rugam precizati articolul si legea care sustin aceste afirmatii publice. De asemenea daca acest principiu Comisia la aplicat si la alte persoane care au avut cereri pentru locuinte ANL sau doar in acest caz?
9. Pentru transparenta, daca nu reiese din documentele cerute anterior, in speta din procesul verbal nr. 89796/30.12.2024, rugam sa ne puneti la dispozitie electronic calculul detaliat realizat la fiecare cerere pentru obtinerea punctajului.
Da, exista suspiciuni mari de fraudare!!!!
Nu respectă legea această comisie în rezolvarea contestațiilor. Interpreteaza cum vor ei punctajele si documentele dosarelor iar contestațiile la fel(Vă spun din cunoștință de cauză). Vă rugam în numele comunității să se facă cunoscut acest caz de manipulare și posibil fals în documentele oficiale. Trebuie să sesizăm DNA, Curtea de Conturi și Parchetul pentru această comisie.
Este exagerat din aprox 160 de dosare, scazând 45 rămânem cu 110-120 iar aproximativ 15% contestații este un număr foarte mare care trebuie să ridice problema Doamnei Primar care a aprobat aceasta comisie precum și semnăturile pentru care răspunde în fața legii. Cereți aceste puncte pe legea 544, precum si: 1. Actul administrativ de constituire a comisiei 2.Criteriile de selectare a membrilor cu perioada de numire/mandat 3. Atribuțiile specifice fiecărui membru precum si împărțirea rolurilor în comisie. 4. Regulile de cvorum și prezență 5.Numele, funcția, Cv-ul cu parcursurl profesional al comisiei…