Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a depus un document prin care cere undă verde proiectului: „Implementarea și Integrarea Sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu – Holdea”.
Valoarea proiectului depășește 43 de milioane de lei și are menirea de a crește nivelul de siguranță rutieră. Acesta presupune amplasarea de camere care vor calcula viteza mașinilor, dar și dacă șoferii au plătit sau nu rovinieta. Astfel, sistemul ar urma să fie operaționalizat pe raza județelor Alba, Sibiu și Hunedoara.

Implementarea sistemului ITS pentru obiectivul investiției se va face după cum urmează:
- Pe Sectorul 1 de autostradă A1 Holdea – Deva, între km 368+650 și km 412+392, aproximativ 43 km (compus din 2 loturi: Lugoj – Deva Lot 3, Lugoj – Deva Lot 4, parte integrantă a coridorului IV paneruropean): sector de autostradă dotat cu sistem ITS, fără conectare la Centrul de Monitorizare și Informare (CIM);
- Pe Sectorul 2 de Autostradă A1 Deva – Orăștie, între km 336+320 și km 368+650, aproximativ 32.5 km de autostradă, începe imediat dupa Nodul de la Șoimuș și se termină în zona nodului rutier de la Orăștie: sector de autostradă dotat cu canalizație pentru fibra optică, fără fibra optică instalată, fără echipamente/subsisteme ITS sau alimentare cu energie electrică;
- Pe Sectorul 3 de Autostradă A1 Orăștie – Sibiu, între km 254+130 și km 336+320, aproximativ 82.2 km de autostradă: situația pe acest sector de autostradă a sistemului ITS este:
- Lot 1 Vințisoara – Orăștie 24.11 km – sisteme instalate dar neconectate la CMI Săliște;
- Lot 2 Cunța – Vințișoara 19.75 km – sisteme instalate dar neconectate la CMI Săliște;
- Lot 3 Săliște – Cunta 22.10 km – sisteme parțial instalate dar neconectate la CMI Săliște;
- Lot 4 Sibiu – Săliște 16.24 km, sisteme instalate și integrate în CMI Săliște.
- Loturile 1,2 si 3 nu au putut fi integrate în CMI Săliște deoarece comunicația este deocamdată întreruptă. Deoarece echipamentele/subsistemele existente nu sunt monitorizate, este necesară identificarea, verificarea acestora astfel încât să se realizeze o continuitate în funcționarea întregului sistem.
- Pe Sectorul 4 de autostradă A1 Bypass Sibiu, între km 237+800 și km 254+130, aproximativ 18 km de autostradă (Centura Sibiu):
- pe acest sector de autostradă este necesară canalizație pentru instalare fibră optică, instalare fibră optică, lucrări necesare conexiunii de alimentare cu energie electrică ale echipamnetelor ITS, integrare în CMI Săliște;
- Pe Sectorul 5 CMI Săliște, în dreptul km 269+900:
- pentru a putea monitoriza și gestiona toate echipamentele și sistemele ITS de la Holdea la Sibiu (existente și care vor urma a fi instalate), este necesar ca pentru CMI Săliște să fie făcut un upgrade atât din punct de vedere hardware, cât și software, în momentul actual centrul monitorizează doar Lot 4 Sibiu – Săliște.
Accidentele grave sunt extrem de putine pe autostrada! aici nu e vorba de preventie, e vorba de a colecta bani!