Dacă mergi în trafic mult, așa cum o fac eu, dar te uiți și pe grupurile de internet dedicate traficului sau Sibiului în general găsești o constantă: oamenii vor condiții mai bune de trafic pentru mașini, transport în comun mai bun. Ce nu vor? Piste de biciclete! Ce face Primăria Sibiu cu zeci de milioane de euro? Piste de biciclete! Întrebarea firească a tuturor este pe ce studii se bazează Primăria Sibiu când tot face piste de biciclete sau doar e o mare spălare de bani ori satisfacerea unui moft a președintelui Iohannis?
Pe bună dreptate șoferii din Sibiu sunt nemulțumiți. Drumuri înguste, multe sensuri de mers pe drumuri cu două sensuri sunt blocate de mașini parcate, alte drumuri sunt îngustate din cauza unor piste de biciclete trasate cu vopsea pe margine. Doar că aceste piste de biciclete nu sunt folosite aproape deloc. Orice om care stă lângă o astfel de pistă o zi întreagă și numără bicicliștii înțelege că investiția periodică în vopsea nu se justifică. Cum nu se justifică nici îngustarea drumului.
Spre exemplu, Primăria Sibiu a distrus bulevardul Mihai Viteazu. Din drum cu două benzi pe sens, a devenit cu o bandă, pentru că …. pistă de bicicletă desenată. Plus spațiu mort între aceasta și bandă. Exemplele pot continua.
Culmea este că nu doar eu gândesc așa despre pistele de biciclete și drumurile care apar pe hartă cu două sensuri, dar, în realitate, au doar un sens funcțional. Mai toți șoferii gândesc așa. Mai există foarte puțini, dar se pare cu foarte bune relații în Primăriei, comentatori care spun că bicicleta e viitorul. O fi în Vietnam, dar nu în Sibiu!
Să fim serioși. Bicicleta este un moft. Este un mijloc de deplasare sportiv sau de agrement, nicidecum să mergi cu el la treabă. Codul Rutier reglementa de zeci de ani deplasarea în trafic pe bicicletă. De ce a fost nevoie de piste desenate? De benzi de circulație a vehiculelor reduse?! Ca o paranteză, o rog pe doamna primar să meargă cu mașina pe strada Uzinei, pe sub bloc, pe strada cu două sensuri recent renovată și să vadă dacă încap două mașini simultan care vin pe sensuri contrare…. Hai să și gândim când muncim!
Revenind la Primăria Sibiu și obsesia pentru piste de biciclete în trafic, este evident pentru toți că acestea nu sunt viitorul pentru Sibiu. Sunt bune pentru piste special create prin Sub Arini, malul Cibinului, spre Rășinari etc. Pentru agrement. Cine vrea să meargă cu ele în trafic să își asume prevederile Codului Rutier. Mai bine investim în parcări supraetajate în zona centrală, unde niciodată nu găsești loc de parcare, în mai multe autobuze mici și mari pentru transportul des în comun, în drumuri cu sensuri unice, care să evite ambuteiajele etc. Acestea sunt măsuri pe care șoferii le doresc.
Până la urmă, proprietarii de mașini vă dau anual banii să faceți multe investiții la drumuri, nu bicicliștii!
Mare bou ești născut în masina nu cumva sa mergi pe bicicleta
Cel mai prost articol de la voi. Nu va mai da nimeni cu nimic jos din masina.
Un mare prost
Nu mai bine strici și blocurile să lărgești șoselele, să încapă mai multe mașini?
Halal minte, halal jurnalist. De Vietnam, clar…
Te-ai gândit că dacă vor fi mai mulți oameni pe bicicletă nu va mai fi aceeași aglomerație în trafic? Sunt foarte mulți oameni care ar vrea să facă mișcare până la lucru și înapoi, dar nu o fac pentru că e plin orașul de șoferi care nu dau 2 bani pe participanții la trafic care nu-s pe 4 roți. Prin tot articolul scris încurajezi creșterea numărului de mașini ceea ce va duce la mai multe ambuteiaje. Înteleg frustrarea de a nu a avea unde să parchezi sau de a face 50 de minute pe 5km (mă refer la traseul Soseaua Alba Iulia -> Bld. Vasile Milea -> Strada Rahovei), dar să înmultim mașinile nu e o soluție din atât de multe motive încât nici nu mă apuc să explic aici
cel mai prost articol de când citesc SI (by far). poate e timpul de o pauză creativă și de mai mult oxigen în capul autorului (sigur ajută o plimbare cu bicicleta).
Ce greblă de om esti
Corect articol! Conducatorii auto platesc taxa de drum, deci contribuie la infrastructura rutiera! Foarte putini biciclisti pe arterele principale. Spre deloc! S – au trezit singurii biciclisti din Sibiu sa injure! Mergeti in Germania, ca acolo trebuie sa va luati permis de bicicleta! E de invatat! Astept injuraturi, ca asa e dialogul in Romania!
Corect articol! Conducătorii auto contribuie prin plata taxei de drum la dezvoltarea infrastructurii rutiere. S-au trezit 7 bicicliști să înjure. Mergeți în Germania, că acolo trebuie să obțineți permis pentru a circula cu bicicleta. E de învățat! Foarte rar întâlnești bicicliști pe arterele principale. Spre deloc! Aștept înjurăturile! Că așa se poartă un dialog în România!