Scandalul de la Filarmonica de Stat Sibiu continuă. De data aceasta, un nou concert educativ pentru copii, din 7 februarie, este boicotat de sindicaliștii conduși de Monica Florescu (soția instrumentistului ruso-cubanez concediat). Aceștia cer bani în plus pe legea drepturilor de autor pentru a participa la concert. Deși sunt plătiți lunar cu sume cuprinse între 6.000 și 17.000 de lei, sindicaliștii spun că aceste concerte educative depășește norma minimă de concerte. Consiliul Județean Sibiu plătește 850.000 de lei lunar pentru salariile celor din filarmonică. Chiar dacă sunt în multiple greve.
Se pare că sindicaliștilor le-a plăcut foarte mult perioada dinainte de venirea la conducerea instituției a lui Cristian Lupeș. Aveau câteva concerte pe an, în stagiune, joia și atât. Iar salariul venea substanțial. Odată cu noile programe introduse de Cristian Lupeș, Filarmonica a căpătat o vizibilitate mare în țară și chiar străinătate. Doar că de aproape 2 ani, sindicaliștii boicotează toate acțiunile instituției.
Vineri, 1 februarie, au boicotat concertul educativ pentru copii. Sala era plină. Managerul Cristian Lupeș a decis să pună muzică înregsitrată, pentru ca balerinii să poată țină spectacolul. La fel se va întâmpla și în 7 februarie. De data asta, Monica Florescu a făcut un șantaj pe față: a trimis o adresă conducerii prin care cere bani în plus prin legea drepturilor de autor. Apoi a anunțat grevă. Ea invocă un număr minim de concerte anuale, număr care nu există nicăieri. Contractul Colectiv de Muncă este intenționat tergiversat de sindicaliști, scopul lor declarat adesea fiind destituirea actualului manager. Reamintim, că la concursul de manager inițial, câștigat de Cristian Lupeș, faimon dirijor din București, a participat și soțul șefei de sindicat, Mackim Fernandez Samodaiev, un instrumentist ruso-cubanez. După pierderea concursului acesta a început o serie de șicanări a actualului director. Soția sa a preluat sindicatul Filarmonicii și duce lupta soțului de pe acest front.
Prima reacție dură din afara Filarmonicii
Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultură a Municipiul Sibiu și a Teatrului de Balet a avut în această seară o reacție dură la adresa sindicaliștilor. Nu este prima dată când spectacolele realizare de Teatrul de Balet Sibiu în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu sunt boicotate de sindicaliști. „Este de neînțeles și inacceptabil modul în care un grup restrâns de persoane, din componența Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, își permite să dicteze direcția unei instituții publice de cultură din România, afectând activitatea artistică și profesională a celorlalți artiști, personal tehnic, administrativ și totodată afectând în mod grav interesul publicului din Sibiu.” spune Dragoman. (CITEȘTE TOATĂ declarația lui Ovidiu Dragoman).
Reacții au fost și de la Consiliul Județean Sibiu, dar și de la diferiți consilieri județeni, în decursul timpului.

Ziua sindicaliști, seara antreprenori privați
Familia de instrumentiști Fernandez are o viață dublă de mulți ani în Sibiu. Aceștia dețin și o asociație și organizează concerte de cameră la Forumul German foarte des. De asemenea fac diferite cursuri, ateliere educaționale. Toate contra cost sau pe proiecte finanțate inclusiv din bani publici.
Totuși, la ora actuală, șefa de sindicat Monica Florescu, ca și toți angajații la stat, are un contract de muncă de 40 de ore pe săptămână, 5 zile. Totuși repetițiile pentru concerte au loc doar de luni până miercuri, timp de 3 ore zilnic, cu pauze. Iar concertul de joi durează 90 minute. Sindicaliștii susțin că fac restul de ore studiu individual acasă. Totuși greu de crezut acest lucru, nefiind unii dintre ei virtuoși ca membrii unor filarmonici de renume. În plus, nu se explică când au loc aceste 8 ore de muncă zilnice ale doamnei Florescu și ale sindicaliștilor, mai ales în perioadele când făcea proteste stradale în fața Consiliului Județean și era cu orele în stradă. Sau când o regăsim la concerte la FDGR.
Argumentul pentru a nu participa la concertul educativ pentru copii din 1 februarie a doamnei Florescu și sindicaliștilor a fost că excede programul de lucru prin contract individual de muncă, chiar dacă cel colectiv de muncă nu este încă semnat. Totuși, pentru concertul din 7 februarie, tot pentru copii, Monica Florescu își arată disponibilitatea DAR contra cost suplimentar!
