Autoritățile sibiene sunt în alertă! O nouă provocare a luat avânt pe rețeaua TikTok. Mai exact, utilizatorii sunt provocați să ingere cât mai multe pastile de paracetamol.
Prin acest act periculos, tinerii vor să își testeze rezistența organismului, ajungând de multe ori la spital cu intoxicație severă, ficatul afectat, greață, vărsături sau alte simptome. Primele semne de supradoză sau otrăvire pot să apară doar după 24 până la 48 de ore de la ingestie, făcând acest trend și mai periculos. De multe ori, tinerii iau pastile iar în cursul nopții, când dorm, ingredientul din paracetamol poate supune corpul la o insuficiență hepatică severă. Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvent utilizate analgezice din lume.
În urma raportării mai multor cazuri de astfel de intoxicare la nivelul României, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a transmis o adresă către Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, prin care semnala pericolele la care se expun tinerii.
„O nouă provocare intitulată „Paracetamol Challenge” a devenit virală pe rețelele de socializare, în special pe TikTok. Aceasta constă în ingerarea unui număr mare de tablete de Paracetamol, pentru a vedea cine are cea mai lungă perioadă de internare în spital. Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate antipiretice și analgezice și se poate procura cu ușurință din orice farmacie, pentru că nu necesită rețetă. Doza uzuală la adult este de maxim 3g/24 ore (6 comprimate a 500mg), nu mai mult de 3-5 zile. Depășirea acestor doze determină afectare hepatică severă, mergând până la deces, în unele cazuri. Pentru copii doza este și mai redusă, maxim 2g/zi (4 comprimate) la cei cu vârsta peste 12 ani, variind și în funcție de greutatea corporală. În aceste condiții este de la sine înțeles pericolul vital pe care îl reprezintă ingerarea de tip „challenge” în rândul copiilor și adolescenților. O doză mai mare de 4g (8 comprimate a 500mg) poate declanșa chiar și la unii adulți, în circa 24-48 de ore, intoxicația acută, caracterizată prin dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirații, stare de nervozitate, accelerarea tranzitului – diaree sau convulsii. Pot apărea, de asemenea, modificări de colorajie la nivelul pielii si ochilor, cu colorarea în galben a acestora – icter. Din aceste considerente, vă rugăm să demarați acțiuni de informare a cadrelor didactice și părinților, insistând pe necesitatea de a limita cât mai mult accesul copiilor la medicamente, să se urmărească cu atenție starea de sănătate a copiilor, iar în cazul în care se constată apariția unor simptome de genul celor descrise, să se adreseze de urgență serviciilor medicale” se arată în documentul trimis