5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

ITM Sibiu și ISJ pregătesc elevii pentru siguranța la locul de muncă prin concursul „Știu și Aplic”

Știri din Județ

Publicitate
Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu (ITM) și Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu (ISJ) continuă, începând cu acest an, desfășurarea Concursului Național „ȘTIU ȘI APLIC!” – SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ȘCOLII”, având ca scop pregătirea tinerilor înainte de a păși pe piața forței de muncă. Concursul se concentrează pe conștientizarea riscurilor profesionale și pe educarea acestora cu privire la drepturile și obligațiile lucrătorului.

Proiectul este destinat promovării noțiunilor esențiale de securitate și sănătate în muncă, cu un accent special pe importanța educației timpurii în domeniul siguranței la locul de muncă. Prin acest demers, se urmărește ca tinerii să înțeleagă riscurile cu care se pot confrunta și să dezvolte abilități de prevenire a accidentelor încă din perioada școlii.

În cadrul acestui proiect, cele două instituții au semnat un protocol de colaborare valabil pe perioada 2024 – 2026. Astfel, în acest an, campania va debuta în februarie și se va încheia în iunie 2025, cu participarea elevilor din învățământul liceal și profesional-tehnologic.

Publicitate

Programul acestui concurs va fi derulat astfel:

  • 04 februarie – 31 martie 2025: organizarea și susținerea cursurilor de formare
  • Martie – aprilie 2025: desfășurarea etapei județene a concursului „ȘTIU ȘI APLIC!”
  • Mai 2025: desfășurarea etapei naționale a concursului „ȘTIU ȘI APLIC!”

Statisticile arată că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt mai expuși la accidente grave la locul de muncă decât adulții, deoarece sunt nou veniți în câmpul muncii, le lipsește experiența, maturitatea psihologică, și adesea este posibil să nu acorde importanța cuvenită riscurilor cu care se pot confrunta.

În acest context, cadrele didactice pot juca un rol esențial în educarea tinerilor, ajutându-i să înțeleagă de la o vârstă fragedă importanța securității în muncă și să dezvolte abilități pentru prevenirea accidentelor. Această educație le va fi benefică pe tot parcursul vieții și îi va sprijini să rămână în siguranță în orice mediu profesional.

Informarea elevilor din licee și școli profesionale despre legislația muncii, atât în interesul lor propriu, cât și în cel al angajatorilor, constituie un pas important în formarea lor ca viitori lucrători responsabili și bine pregătiți.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri