12.9 C
Sibiu
miercuri, 02 aprilie, 2025

EDITORIAL: Tzancă este etalonul muzical al României, nu vă mai tot dați culți

Știri din Județ

Publicitate
SIBIU INDEPENDENT a publicat o știre seacă, de monden, duminică despre participarea artistului Tzancă Uraganu la Balul Balurilor din Sibiu. Apoi știrea s-a viralizat prin presa locală pe motiv că un psiholog din Sibiu a comentat pe Facebook despre această apariție. Brusc, toată lumea oficială s-a dezis de eveniment, de manele și s-a umput netul de comentarii ale „culților” Sibiului, din aceia care nici nu știu unde este Filarmonica, dar dă bine pe net să fii „intelectual”. Realitatea este alta. Tzancă Uraganu, Dani Mocanu și alții asemenea ocupă primele 20 de locuri în toate topurile muzicale reale din România, nu făcăturile de la radio. Asta ascultă cel mai des românii pe internet. Inclusiv elevii din Sibiu.

Urăsc fățărnicia. De câte ori dăm știri de monden cu prezența unui manelist în vreun club din Sibiu sau la un eveniment, mereu se găsesc comentatori „culți” care ne înjură pe motiv că promovăm non-valoarea. Nu promovăm manelele, dar recunoaștem impactul lor în societate. Nu putem face, precum posturile de radio din România, să ascundem sub preș un gen muzical de parcă suntem în SUA perioadei discriminatorii…. Pentru că asta se întâmplă la noi acum în muzică.

Cum explicați că toate topurile de pe internet relevă faptul că manelele ocupă mai toate pozițiile principale. Și găsești muzica pop undeva la coada clasamentului. Asta ascultă românii, nu doar copiii și tinerii, mai toți românii. Cifrele o arată. Sau credeți că milioanele de vizionări vin din alte țări?! Aiurea. Ne place să ne dăm culți pe internet, dar la petreceri și nunți băgăm dansuri pe manele.

Publicitate

Balul Balurilor a fost un eveniment privat. A avut el alte bube, nu muzica lui Tzancă Uraganu, care nici măcar nu a fost lăsat să cânte cu formația, ci doar după un pozitiv. Dar Tzancă a cântat live împreună cu mii de elevi prezenți. Elevi care au mers acolo pe banii părinților cu acceptul acestora. Faptul că mai stăteau toți cu telefoanele în mână să filmeze în timp ce cântau, asta este altă modă a timpurilor noastre.

Dar să citesc zilele acestea declarații, care mai de care mai incriminatoare la genul musical preferat de majoritatea tinerilor și adulților, este curat meșteșug de tâmpenie. Nu vă convin versurile, muzica? Problema voastră. Oare de ce nu mai există formații românești de top ca pe vremuri, cum era Iris, Holograf sau altele asemenea? Pentru că vremea lor a trecut, altă generație a urmat cu BUG Mafia și alții asemenea ascultați pe la chefuri.

Acum este rândul manelelor și cântecelor de petrecere, genuri muzicale care nu sunt chiar așa de noi la români, cum spun unii. Pentru că și în anii 30 se asculta muzică lăutărească și de petrecere, dar și în anii 60-80 erau formații care promovau genuri muzicale de acest fel. Diferența este că acum, internetul, ajută o promovare mult mai ușoară a lor. Și asta este nația, nu știu ce ne tot mințim. S-a văzut și la alegerile prezidențiale și vom mai tot vedea în diferite ocazii.

Așa că mai lăsați „oripilarea” publică la alde Tzancă Uraganu, când voi la petreceri dansați și chiuiți pe muzica lui Dani Mocanu….

PS: Las mai jos captură de ecran cu primele poziții cu cele mai ascultate melodii românești astăzi pe YouTube, doar de exemplu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bărbat salvat din râul Târnava, la Mediaș