Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan a fost reales a treia oară cu unanimitate de voturi președintele Asociației Comunelor din România, filiala județeană Sibiu. El a fost reales, de curând, vicepreședinte la nivel național al asociației. Maria Greavu, primarul comunei Loamneș a fost și ea realeasă prim-vicepreședinte al filialei.
De acum, filiala are toate comunele din județ membre. Turnu Roșu s-a alăturat organizației prin decizia primarului nou ales Andreea Anghel. „A fost o decizie firească, pentru normalitate. Comuna Turnu Roșu va beneficia de toate avantajele acestei asocieri” a declarat pentru SIBIU INDEPENDENT, primarul Andreea Anghel, prezentă și ea astăzi la ședința de lucru a Asociației Comunelor din România, filiala Sibiu.
Valentin Ivan a apreciat și el înscrierea comunei Turnu Roșu în asociație ca un pas benefic, mai ales în contextul în care ACoR implementează programe de reducere a costurilor primăriilor prin externalizarea unor servicii către asociație. Un prim exemplu funcțional în județ sunt auditorii interni, 9 angajați de asociație, în loc de 94 câți prevedea legea dacă erau angajați de primării direct. „Un calcul simplu ne arată un câștig cu auditorii interni pentru fiecare comună din județ de aproximativ 7.000 de lei lunar” a explicat Valentin Ivan.

ADI pentru Câinii fără stăpân și problema zonele protejate
La ședința de astăzi a fost prezentă și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu care a promis primarilor județului că se vor pune bazele unei noi Asociații de Dezvoltare Intercomunitare pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Mulți primari s-au plâns că problema este mai ușor și mai ieftin de gestionat pe tot județul printr-o astfel de asociație, decât individual.
Tot cu acest prilej primarii au ridicat problema noii legislații în domeniu ariilor protejate care afectează dezvoltarea urbanistică a comunelor. „Dorim să se respecte cerințele europene în domeniu ariilor protejate, dar am dori ca impunerea acestor zone de protecție strictă (20%) să nu împiedice procesul de dezvoltare urbanistică. Am cerut sprijinul doamnei președinte Cîmpean, să facem front comun ca autoritățile să aibă drept de hotărâre delinerativă privind aceste zone de protecție strictă” a explicat Valentin Ivan.

Reforma administrativ – teritorială anunțată de politicienii de la București este praf în ochi
Alături de Valentin Ivan au stat la conferința de presă și președintele național al ACoR, Emil Drăghici și secretarul general, Ghiorghe Bute. Aceștia au criticat aspru declarațiile publice ale politicienilor, inclusiv membrii în Guvern, din ultimele zile, privind necesitatea unei reforme administrativ teritoritale în România.
Drăghici a spus că ACoR nu este de acord cu desființarea de comune, cum speculează unii politicieni, ci cu o reformă a finanțării comunelor. El a spus că de câțiva ani ACoR a cerut prin scrisoare publică această reformă a finanțării. El a dat exemplu deciziilor luate de comunele membre ACoR de a-și reduce cheltuielile prin externalizarea către Asociație a serviciilor de audit intern, urbanism, administrativ, financiar. Drăghici a spus că viitorul stă în cooperarea comunelor.
Ghiorghe Bute a criticat dur retorica recentă de la București și a îndemnat Parlamentul să reducă numărul de parlamentari cum s-a cerut prin referendum. De asemenea, să se uite la costurile uriașe pe care românii le plătesc cu fiecare parlamentar, un buget lunar alocat unui parlamentar de 100.000 de lei, ar ajuta câteva comune să funcționeze.
Concluzia celor doi a fost că acest subiect este scos periodic de politicienii din București pentru a deturna atenția publică de la alte subiecte, dar nu va fi implementat.



