15.2 C
Sibiu
miercuri, 14 mai, 2025

Podul Gării din Sibiu începe să semene cu lucrarea Meșterului Manole

Știri din Județ

Publicitate
Ceea ce trebuia să fie o simplă lucrare de reparații la Podul Gării din Sibiu a devenit o adevărată epopee. Firma contractată de Primăria Sibiu nu reușește să termine lucrările, iar comisia de recepție se tot amână pentru că mereu sunt constatate deficiențe în lucrările executate. Podul Gării trebuia să fie gata la începutul lunii noiembrie 2024. Suntem în mijlocul lunii februarie 2025 și va mai dura. Încă se lucrează.

Primăria Sibiu a declarat public la începutul anului trecut că Podul Gării necesită reparații. Existau scurgeri de pe pod, printre grinzi. Dar au decis să refacă și stratul de asfalt cu acest prilej, trotuarele, elementele de siguranță și să amenajeze parcări sub capetele podului.

Pentru cei aproape 2 milioane de euro au contractat firma Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA, o companie parte a grupului STRABAG. Inițial, contractul prevedea ca lucrările să se facă sub trafic. Așa a fost câștigată licitația. Apoi, constructorul s-a răzgândit: a cerut să se închidă podul. În mod normal, licitația trebuia anulată în acel moment și contractul. Dar, ca să nu mai amâne reparația, Primăria Sibiu a acceptat să închidă două luni podul, cu condiția să fie gata mai repede. Iar constructorul din Cluj a promis că în 3 luni va fi gata, adică la începutul lunii noiembrie 2024.

După două luni de pod închis în august și septembrie, când sibienii au trebuit să ocolească kilometri cu mașinile, podul a fost redeschis traficului rutier. Cu pietonii a fost mai greu pentru că lucrările la câte un trotuar au continuat cu lunile.

A trecut și termenul de finalizare a podului din noiembrie și Primăria Sibiu a mai dat un termen începutul lunii decembrie 2024. Dar degeaba. Suntem în februarie 2025 și la pod încă se lucrează.

VIDEO: În 14 februarie 2025 încă se lucra la pod

Primăria Sibiu ia penalități

Primăria Sibiu a declarat pentru Sibiu Independent că percepe penalități de întârziere de la constructor. „Precizăm că, față de termenul de finalizare a lucrărilor stabilit prin contract și prin actul adițional la acesta – 4 decembrie 2024 – nu a fost acordată constructorului nici o altă amânare a termenului de finalizare. Prin urmare, din data de 5 decembrie 2024 și până la recepționarea lucrărilor se percep penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale.” declară reprezentanții Primăriei Sibiu.

Recepția are loc în …. cine știe?!

O comisie din Primăria Sibiu a fost pe pod pe la mijlocul lunii ianuarie. A constatat multe deficiențe și a dat, public, termen 31 ianuarie 2025 să fie remediate. Chiar a spus că este posibil să rezilieze contractul și să încaseze garanția. Dar, chemați din nou în 31 ianuarie de constructor, comisia s-a dus abia în 7 februarie. Și se să vezi? O parte din deficiențe erau remediate, o parte NU! Așa că se așteaptă o dată când constructorul va finaliza totul și recepția poate fi programată, conform legii. Dar această dată este incertă.

O vizită în teren în 14 februarie 2025, a reporterului SIBIU INDEPENDENT a scos la iveală că la pod încă se lucra de zor și pe el și sub el.

Declarația Primăriei Sibiu privind recepția:

„În ceea ce privește recepția lucrărilor:  Constructorul  Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA a transmis Primăriei Sibiu în data de 31 ianuarie 2025 notificarea privind finalizarea lucrărilor de reparații capitale la Podul Gării și solicitarea de organizare a recepției acestora. În acest context, vineri, 7 februarie a avut loc o vizită în teren (pre-recepție), în care s-a verificat stadiul lucrărilor indicate de Primăria Sibiu ca întârziate sau neconforme, în perioada 5 decembrie 2024 și până la finalul lunii ianuarie. În cadrul acestei vizite, s-au constatat lucrările executate de constructor în perioada decembrie – ianuarie, remedieri ale unor lucrări neconforme, dar și câteva lucrări care nu au fost încă remediate și pentru care constructorul mai trebuie să intervină în următoarele zile.

Recepția poate începe doar în momentul în care constructorul va transmite Direcției Tehnice situațiile finale de lucrări cu documentele justificative aferente, care vor verificate din punct de vedere tehnic și financiar. Ulterior, se va stabili valoarea finală a investiției și se va putea calcula și achita de către Primăria Sibiu cotele din valoarea totală către Inspectoratul de Stat în Construcții. După parcurgerea acestor pași, poate fi convocată recepția.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri