Programul național Masa Sănătoasă în școlile județului Sibiu, dincolo de beneficiile pentru elevi, a atras multe firme doritoare să furnizeze mâncare. Astăzi abordăm cazul din comuna Valea Viilor, unde Primăria a organizat licitația, dar a declarat câștigătoare firma cu prețul cel mai mare. O altă firmă a depus imediat contestație, dar primăria s-a grăbit să încheie contractul cu primii, deși nu aveau nici toate actele în regulă.
Primăria Valea Viilor nu este la prima reclamație pe programul Masa Sănătoasă. Conform unui raport IȘJ Sibiu și anul trecut aici au fost probleme. O altă firmă a contestat licitația defectuoasă. Și anul acesta, o firmă contestă modul de acordare a contractului și faptul că nu s-a respectat legislația. Se așteaptă decizia CNSC, dar Primăria s-a grăbit să facă deja contract cu firma desemnată, deși în caz de contestație, legislația nu le permite acest lucru. Mai mult, la verificarea documentelor s-a descoperit că firma câștigătoare nu avea autorizație de funcționare validă și nici cod CAEN pe catering, iar în ofertă au uitat să pună „fructe”, așa cum cere regulamentul național, susțin reprezentanții firmei contestatoare.
Licitație conform legii, câștigător stabilit conform dorințelor….
Primăria Valea Viilor a lansat în 21 ianuarie licitația pentru programul Masa sănătoasă pentru elevii comunei. Deși a oferit un termen extrem de scurt pentru firme să facă documentația, 4 firme au depus oferte până în 29 ianuarie.
Primăria a declarat pentru SIBIU INDEPENDENT că „Criteriul de atribuire ales de către Autoritatea Contractantă a fost: cel mai bun raport calitate preț, conform art. 187 alin. 3 lit. c din Legea 98/2016.” Iar acest raport a fost stabilit prin punctaj după 3 criterii: prețul, ponderea pentru materia primă din preț, timpul de livrare.
Pe hârtie totul sună bine. Iar comisia din Primărie a acordat în unanimitate punctajul cel mai mare firmei DAVID&G SRL, 93,43 puncte. Acum faptul că firma a livrat mâncarea și anul trecut tot după o licitație contestată de altă firmă, sigur nu a contat.
Dar, una dintre celelalte trei firme perdante a făcut imediat contestație și a cerut să vadă dosarul achiziției. Și li s-a permis să îl vadă… ad-literam! Adică nu au avut voie să facă vreo copie după el sau poze, nimic. Altfel spus contestatarul a trebuit să memoreze rapid ce conținea dosarul, fiind vorba de zeci de documente de la fiecare firmă. Totuși contestatarul a reușit să rețină unele aspecte și a făcut contestație în termenul legal la CNSC, Consiliul național de soluționare a contestațiilor.
Bubele din licitație
Prima problemă observată de contestatar este că deși el a avut prețul cel mai mic de 11 lei pe meniu pe elev, câștigătorii au avut un preț de 13,76 lei plus TVA, cel mai mare. La criterul al doilea, privind ponderea materiei prime din total preț, firma cîștigătoare este demnă de cartea recordurilor, dacă cifrele ar fi reale: a scris sub semnătură că 96% din prețul total îl reprezintă materia primă. Conform normativelor naționale, procentul maxim al materiei prime este de 40%. Totuși, firma David&G Srl reușește să plătească angajați, să asigure transport, ambalaje, utilități etc cu doar 4% din prețul de vânzare a unui meniu. Doar că în ofertă, acest procent extrem de 96% NU a fost justificat cu documente.
Și ca să pună batista pe țambal, comisia din Primăria Valea Viilor a gafat flagrant la punctajul oferit pentru oferta de preț, primul criteriu. Astfel firma care a oferit 11,5 lei plus TVA a primit punctaj maxim, iar firma contestatoare care a oferit cel mai mic preț de 11 lei plus TVA a primit un scor mult mai mic. Dar, firma cîștigătoare cu prețul de 13,76 lei plus TVA a primit același scor ca cei cu 11 lei. Probabil că membrii comisiei nu stau bine la matematica de clasa a 2-a.
Fără documente la dosar, declarați câștigători
Răsfoirea dosarului a mai scos la iveală niște aspecte, susține firma cotestatoare, care a angajat și un avocat. În dosarul firmei câștigătoare, autorizația de funcționare era… expirată! În plus, firma nu are în codul CAEN servicii de catering, deci legal nu poate face un astfel de serviciu. Avocata angajată de firma contestatoare a descoperit că firma câștigătoare nu avea la dosar documentul ISO, cerut expres de lege.
Firma contestatoare, la studierea dosarului, a observat că firma câștigătoare nu avea nici autorizația DSV pentru preparare hrană, nici autorizație DSV pentru transport hrană.
Totuși, Primăria Valea Viilor nu a ținut cont de aceste aspecte și a considerat că toate documentele de la dosar sunt bune. „Toți cei 4 ofertanți au depus documentele solicitate conform Caietului de sarcini.” se arată în răspunsul oferit SIBIU INDEPENDENT.
Masa sănătoasă cu condimente, făină, ulei
În contestația depusă la CNSC, se arată că firma declarată câștigătoare NU a inclus în meniu „fructul”, deși normativele impun acest lucru obligatoriu.
Mai mult, analiza meniului câștigător arată că acesta conține făină, ceea ce presupune agent de îngroșare. Sunt folosite condimente, fără a se preciza clar ce fel, iar în meniuri apare uleiul și ceapa, lucru interzis de regulament care nu permite călirea cepei.
O altă hibă majoră a ofertei cîștigătoare este că nu a defalcat gramajele pe meniu, ci a folosit un gramaj total, lucru nepermis de normative.
Contract pe repede înainte
Deși licitația a fost contestată la Primărie și la CNSC în termen legal, Primăria Valea Viilor nu a ținut cont de lege și a încheiat deja contractul cu firma declarată câștigătoare. „În urma procedurii simplificate nr. SCN1148238/10.06.2024 privind obiectivul „Program național “Masă sănătoasă” pentru preșcolarii și elevii unităților de învățământ preuniversitar de stat din Comuna Valea Viilor județul Sibiu, a fost declarată câștigătoare SC D……..D D&G SRL și s-a încheiat initial un Contract cu câștigătorul clasat pe locul I.” susține conducerea Primăriei Valea Viilor într-un răspuns oferit SIBIU INDEPENDENT.
Primăria susține că CNSC ne le-a cerut până acum dosarul de achziție, deși legislație prevede că în momentul când o firmă contestă o licitație pe Autoritea Contractantă și la CNSC, Autoritatea are obligația să trimită dosarul la CNSC.
În 4 februarie, Primăria Valea Viilor a anunțat câștigătorul licitației și în 6 februarie a și semnat contractul cu aceștia.
ar trebui verificati cei de la primaria valea viilor. e o practica la ei cu licitatii trucate . nu va e rusine sa atarnati la macarea copiilor?