Azi, 25.02.2025, începând cu ora 10:00, a avut loc ședința Colegiului Prefectural, prezidată de domnul prefect, Mircea Dorin Crețu, alături de doamna subprefect, Minea Maria, domnul subprefect, Florian Giubega și domnul secretar general, Marius Oltean, având următoarea ordine de zi:
- Modul de răspuns al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu la situațiile de urgență produse pe teritoriul județului în anul 2024.
Tema a fost prezentată de Inspectorul Șef desemnat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu, lt.col. Anastasiu Laurențiu.
În anul 2024 au fost planificate și executate 555 controale de prevenire, în creștere semnificativă față de anul anterior (356), cu preponderență la operatori economici și instituții.
Pentru încălcările normelor ce au constituit contravenții s-au aplicat un număr de 507 avertismente și 150 amenzi contravenţionale în cuantum de 1.940.100 RON. Cuantumul amenzilor aplicate în 2024 a crescut cu 500% faţă de anul trecut.
În 2024, au fost emise 110 avize de securitate la incendiu și 85 autorizații de securitate la incendiu, cele mai importante fiind: sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean, fabrica Harting România din Zona Industrială Vest sau extinderea ansamblului commercial K&K Investment de pe Calea Șurii Mari.
În plan operaţional, structurile subordonate au primit prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 un număr de 37.318 apeluri de urgenţă (în creștere cu aproximativ 13 procente față de 2023, când s-au înregistrat 32.626 apeluri), astfel:
-22.414 intervenții în situații de urgență ale subunităților și echipajelor S.M.U.R.D., din care:
- 17.879 acţiuni medicale ale echipajelor SMURD;
- 4535 acţiuni ale subunităţilor de intervenţie în situaţii de urgenţă;
- 2296 acţiuni de protecţia comunităţilor (recunoașteri în teren şi exerciţii cu forţe şi mijloace în teren);
- 658 apeluri false sau forţe întoarse din drum și patrulări pentru prevenirea hipotermiei şi a arderilor de vegetaţie uscată;
- 14.904 apeluri privind sesizări şi reclamaţii.
În anul 2024, Dispeceratul Inspectoratului a transmis Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă 199 avertizări privind fenomenele meteorologice prognozate care pot deveni temporar periculoase, din care 163 – cod galben, 30 – cod portocaliu și 6 –
cod roșu. De asemenea, s-au primit 37 informări hidrologice şi de precipitaţii, din care 35 – cod galben și 2 – cod portocaliu. În urma acestor avertizări și informări au fost luate măsuri concrete de acţiune pentru prevenirea efectelor şi prevenirea producerii altor situaţii ce decurg din evenimentele anunţate.
De asemenea, au fost transmise 27 mesaje Ro-Alert, din care 7 mesaje pentru informarea populației asupra principalelor măsuri de urmat în urma producerii unor situații de urgență de amploare, pe timpul manifestării codurilor meteorologice și hidrologice Roșu și Portocaliu, 18 mesaje pentru informarea populației asupra prezenței animalelor sălbatice în medii locuite, 1 mesaj pentru informarea populației ,,INCENDIU TEXTILE” cauzat de producerea unui incendiu la un depozit de colectare deșeuri textile cu degajări mari de fum și 1 mesaj pentru informarea populației asupra unui copil dispărut.
- Prevenirea și combaterea abuzurilor și a hărțuirii la locul de muncă. Acțiuni de verificare a modului în care angajatorii respectă în relațiile de muncă prevederile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Tema a fost prezentată de doamna Adriana Lucia Faur, șef serviciu Control Relații de Muncă din cadrul ITM Sibiu.
În scopul asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi
în domeniul muncii şi al educaţiei, a recunoaşterii în mod specific a dreptului fiecărui cetăţean la un mediu de lucru şi de educaţie fără violenţă şi hărţuire, pentru încurajarea şi menţinerea unei culturi a muncii bazate pe respect şi demnitate reciprocă, în conformitate cu dispozițiile HG nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și al hărțuirii la locul de muncă, modificată prin H.G. nr. 27 din 31 ianuarie 2025, instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, instituţiile de învăţământ superior şi unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi companiile private au obligaţia de a pune în aplicare metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă.
Constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat asupra unui
angajat de către un alt angajat, care îi este superior ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil, din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, ce au drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă, prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mintale ori prin compromiterea viitorului său profesional, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:
• conduită ostilă sau neadecvată
• comentarii verbale ofensatoare
• gesturi și acțiuni de denigrare
• bullying/intimidare/desconsiderare
• epuizare și stres
• hărțuire pe criterii de sex, rasă, origine etnică, vârstă
• sugestii privind faptul că favorurile sexuale îi pot aduce unei persoane promovarea profesională sau dacă, aceasta nu le acordă, atunci cariera sa va avea de suferit
• priviri insistente, gesturi grosolane, atingeri, apucări sau alte tipuri de contact corporal nenecesar, precum atingerea în treacăt de alte persoane
• răspândirea de zvonuri malițioase sau insultarea unei persoane ( în special pe motive de vârstă, rasă, căsătorie, parteneriat civil, sarcină și maternitate, sex, dizabilitate și religie sau credință
• hărțuire psihologică.
În România, egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi este
reglementată prin Legea nr. 202/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care stabileşte organele de specialitate şi instituţiile publice cu competenţe în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, în România.
Toate instituţiile enumerate în cuprinsul legii cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, fiecare pentru domeniul său de activitate, au obligaţia de a aduce prin toate mijloacele adecvate în atenţia persoanelor în cauză dispoziţiile adoptate în temeiul prezentei legi, împreună cu dispoziţiile relevante care sunt deja în vigoare.
Având în vedere necesitatea eficientizării activităților de informare și conștientizare a angajatorilor cu privire la măsurile interne pe care trebuie să le aibă în vedere potrivit prevederilor art. 10, alin. 8 și 9 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, în cursul anului 2025 Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă desfășoară acțiuni de informare a angajatorilor privind drepturile pe care le au salariații care revin la locul de muncă după încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități, a concediului paternal sau a concediului de îngrijitor inclusiv dreptul la un program de reintegrare profesională cu o durată de cel puțin 5 zile lucrătoare în condițiile stabilite în regulamentul intern.
În anul 2024 inspectorii de muncă au efectuat un număr de 62 de controale având ca obiectiv Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament la locul de muncă între femei și bărbați. Au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale respectiv 42 de avertismente și au fost dispuse 57 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate
- Analiza acțiunilor de asigurare/restabilire a ordinii publice desfășurate în anul 2024 de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, temă prezentată de către adjunct al inspectorului șef al IJJ Sibiu, col. Dan Ion.
Pe parcursul anului 2024 a crescut numărul manifestărilor publice de protest desfășurate în zona de responsabilitate în contextul solicitărilor diferitelor categorii profesionale. De asemenea gestionarea optimă a activităților asociate exercițiilor electorale desfășurate în anul 2024 (Alegeri Locale, Alegeri Europarlamentare, Alegeri Prezidențiale, Alegeri Parlamentare) a presupus implicarea unui efectiv de peste 300 jandarmi din IJJ Sibiu, cu sprijinul a 106 jandarmi din cadrul Gr. J.Mb. Brașov și 13 jandarmi din cadrul BSIJ.
În perioada de referință, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu a executat 478 misiuni de asigurare a ordinii publice, în creșterecu 23% (față de 369 misiuni în 2023), misiuni la care au participat 3123 jandarmi, în creștere cu 25,92% (față de 2480 jandarmi în 2023).
- Diverse. Prezentarea stadiului implementării obiectivului de investiție: Reabilitare școală generală Nemșa, comuna Moșna, județul Sibiu.
La această secțiune din Ordinea de zi a ședinței, doamna Monica Moldovan, Consilier superior în cadrul Instituției Prefectului -județul Sibiu, în conformitate cu solicitarea formulată prin adresa nr. 59589/11.05.2023 a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, de monitorizare lunară în cadrul Colegiului Prefectural a obiectivului de investiție finanțat prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS) – “REABILITARE ȘCOALA GENERALĂ NEMȘA, COMUNA MOȘNA, JUDEȚUL SIBIU”,a prezentat stadiul proiectului raportat la luna ianuarie 2025, după cum urmează:
- A fost lansată licitația publică pentru achiziționarea lucrărilor și dotărilor, cu termen limită de depunere a ofertelor 25.02.2025;
- În urma clarificărilor primite de la ofertanți, derularea procedurii a impus extinderea termenului de depunere a ofertelor până la data de 04.03.2025.