Astăzi, 27.02.2025, a avut loc Ședința lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Sibiu, prezidată de doamna subprefect, Minea Maria alături de domnul subprefect Florian Giubega, având următoarea ordine de zi:
1. Activitățile privind informarea cetățenilor cu referire la drepturile pe care le au în calitate de consumatori, cât și acțiunile desfășurate în scopul protejării acestora împotriva practicilor incorecte, temă prezentată de către doamna comisar-șef adjunct a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, Amalia Cindrea.
Formele prin care consumatorii se pot adresa structurilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor precum și structurilor teritoriale subordonate sunt următoarele:
a) sesizare: formulare făcută în scris transmisă prin servicii poștale la sediul instituției, fax, poşta electronică, prin sistemul de înregistrare on line – Formular de sesizare din pagina www.anpc.gov.ro sau prin preluarea fişei de sesizare/reclamaţie de către personalul desemnat potrivit atribuțiilor din fișa postului, cu privire la lipsa conformității produselor/serviciilor achizitionate, fără solicitare de pretenții prin care se aduce la cunoștință o posibilă încălcare a drepturilor și intereselor consumatorilor și stau la baza efectuării unor acțiuni de control;
b) reclamaţie: formulare făcută în scris, transmisă prin servicii poștale la sediul instituției, fax, poşta electronică, prin sistemul de înregistrare on line – Formular de sesizare din pagina www.anpc.gov.ro sau prin preluarea fişei de sesizare/reclamaţie de către personalul desemnat potrivit atribuțiilor din fișa postului, privind lipsa conformităţii produselor/serviciilor oferite de operatorii economici sau alte încălcări ale drepturilor şi intereselor consumatorilor şi prin care se solicită pretenţii materiale sau de altă natură.
c) reclamaţie cu caracter trasfrontalier: formulare făcută în scris, transmisă prin servicii poștale la sediul instituției, fax, poşta electronică, prin sistemul de înregistrare on line – Formular de sesizare din pagina www.anpc.gov.ro sau prin preluarea fişei de sesizare/reclamaţie de către personalul desemnat potrivit atribuțiilor din fișa postului, privind lipsa conformităţii produselor/serviciilor sau alte încălcări ale drepturilor şi intereselor consumatorilor, români sau din alt stat membru, în cazul unor relaţii comerciale cu carcater transfrontalier şi prin care se solicită pretenţii materiale, conform prevederilor legale.
Acțiuni pentru protejarea consumatorilor împotriva practicilor incorecte
- Controale și sancțiuni aplicate comercianților – ANPC efectuează inspecții periodice pentru a verifica respectarea legislației privind protecția consumatorilor și aplică amenzi în caz de abateri.
- Soluționarea reclamațiilor – Consumatorii pot depune sesizări la ANPC în cazul în care se confruntă cu practici comerciale incorecte (vezi pct.1).
Controale efectuate de comisarii ANPC în unităție de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități ,minori , centre de vârstnici.
În anul 2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Sibiu a efectuat controale în perioada 15.02.-16.02.2025, pe raza județului Sibiu, verificând un număr de 18 centre rezidenţiale.
Principalele abateri constatate la operatorii controlați au fost :
• mâncarea servită beneficiarilor în ziua controlului nu corespunde cu lista meniu afișată și avizată de medic ;
• produse alimentare aflate în afara datei limită de consum ;
• utilizarea de ustensile neprofesionale în bucătăriile unităților – cuțite cu nituri și mânere din plastic, ustensile din lemn ce nu pot fi supuse normelor de igienă corespunzătoare;
• tocuri uși cu vopsea exfoliată, paviment cu diferență nivel în spațiile comune, calorifere cu urme de rugină;
• perne și pilote cu grad rdicat de uzură, perdele duș uzate, vas toalete și căzi duș deteriorate ;
• lipsa afișării la loc vizibil a listei meniu și gramaje aferente porțiilor de mâncare; lipsa valorilor nutriționale în lista de meniu , lipsa informații privind ingredientele cu efect alergen în lista de meniu;
• lipsă afișare program vizită.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
– 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 35 000 lei;
– 12 avertismente;
Au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor constatate și retrase din circuitul uman produsele neconforme.
ANPC va continua să monitorizeze atent activitatea operatorilor economici și să aplice măsuri ferme pentru nerespectarea legislatiei în vigoare .
2. Recomandările Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu pentru consumatori în vederea achiziționării unor produse alimentare corespunzătoare și sigure, temă prezentată de domnul director executiv, dr. Țichindelean Șerban Constantin.
Produsele alimentare destinate consumului trebuie să fie achiziționate din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Se recomandă ca în momentul achiziției, să se verifice integritatea ambalajelor, a posibilelor modificări organoleptice ale alimentelor, modul de prezentare, termenele de valabilitate înscrise pe eticheta produsului, temperatura de depozitare recomandată de producător, modul de depozitare al alimentelor raportat la temperatura de păstrare, consultarea de pe eticheta produsului a listei ingredientelor conținute de produsul expus vânzării.
Se recomandă solicitarea bonului fiscal reprezentanților unității comerciale și păstrarea acestuia o perioadă de timp iar în cazul achiziției unor alimente destinate consumului colectiv, cu ocazia unor evenimente organizate în regie proprie, recomandăm solicitarea facturilor și a declarațiilor de conformitate de la unitatea furnizoare.
În cazul achiziționării unor produse primare din piețe și târguri organizate, DVSA recomandă: verificarea integrității produselor expuse la vânzare, a posibilelor modificări organoleptice ale acestora ( modificări de culoare, aspect, miros, etc, modul de prezentare, etc.
DSVA recomandă populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unități și spații autorizate sanitar veterinar, evitând comerțul ”stradal”, sau orice altă formă de aprovizionare din surse neautorizate.