9.1 C
Sibiu
joi, 03 aprilie, 2025

Obligați de Tribunal să decidă: Consilierii Locali din Sibiu au respins proiectul construcției de birouri din Centru Istoric

Știri din Județ

Publicitate
După 10 ani de procese, proiecte și avize pro sau contra, astăzi consilierii locali din Sibiu au primit pe ordinea de zi, din nou, proiectul pentru o construcție de birouri pe strada Xenopol nr. 16. Proiectul a generat dezbateri aprinse. Nu între consilieri, care prin liderii de partid s-au exprimat rând pe rând contra proiectului, ci prin arhitectul Alexandru Găvozdea, fost candidat independent la Primăria Sibiu, care susține proiectul și investitorul. Academicianul Paul Nedermeier a intervenit și el contra proiectului care distruge perspectiva asupra Catedralei Sf. Treime.

Gabriel Tischer (FDGR) a fost primul care a luat cuvântul contra proiectului care propune o clădire de birouri pe un teren de lângă parcarea din spatele Hotelului Împăratul Romanilor, pe str. Xenopol nr. 16. „Vocile unor specialiști în istorie, patrimoniu cultural spun că este o lipsă de respect față de protejarea patrimoniului.” a spus Tishcer. El a adăugat și faptul că Asociația Ghizilor din Sibiu atrage atenția asupra impactului unei astfel de concursuri asupra vizibilității Catedralei Ortodoxe și impactul turistic.

Președinta de ședință, liberala Corina Dăncilă, a precizat că în Comisia de urbanism s-a dat aviz negativ pe proiect. Tot ea a spus că Sentința 284/2024, definitivă, a Tribunalului Sibiu obligă Consiliul Local Sibiu să dezbată proiectul și să decidă asupra acestuia prin aprobare sau respingere.

Publicitate

Gabriel Tischer, FDGR: Aprobarea de la Ministerul Culturii este dată de un funcționar dâmbovițean, care nu a pus pasul în Sibiu.

Gabriel Tischer a amintit de avizul primit de proiect de la Ministerul Culturii, după ce inițial a primit respingere la Direcția locală de cultură. Tischer a fost dur: „Aprobarea de la Ministerul Culturii este dată de un funcționar dâmbovițean, care nu a pus pasul în Sibiu.”

Tischer a amintit și de memoriul semnat de 40 de cetățeni, vecini ai construcției care se opun și o petiție semnată de peste 1.000 de sibieni împotriva proiectului.

Tischer a amintit și faptul că dosarul pentru integrarea în Patrimoniul UNESCO a Centrului Istoric al Sibiului a fost respinsă datorită clădirii Hotelului Ramada. „Nu vrem să repetăm această experiență.”

Ionuț Ghișe a adus argumentele contra proiectului a consilierilor USR: „Construcția propusă ar afecta coerența peisajului urban din Centrul Istoric. Construcția ar afecta traficul și zonele de parcare. Aprobarea unei astfel de construcții ar putea permite altor investitori să cumpere astfel de grădini din Centrul istoric și să construiască pe ele.”

Alexandru Găvozdea, arhitect, fost candidat la Primăria Sibiu a promovat proiectul și s-a luat de consilieri

Alexandru Găvozdea a cerut să ia cuvântul în calitate de arhitect al proiectului. El a precizat că terenul respectiv este înscris în cartea funciară ca teren de curți – construcții și a primit inițial o autorizație de construcție în 2008. Documentația depusă a parcurs toate avizele și a urmat toți pașii legali.

„Rolul Consiliului Local este să aprobe și în caz de refuz să motiveze întemeiat legal, așa cum a decis instanța. (…) Să discutăm acum dacă ne place sau nu, nu are temei legal. (…) Nu este un funcționat dâmbovițean care a dat avizul, ci este semnat de Ministrul Culturii după prezentarea în fața unei comisii de experți naționali în domeniu. Este tendențioasă afirmația.” a fost o parte din discursul lui Găvozdea. Acesta a continuat pe parcursul discuțiilor cu unii consilieri să aibă un ton arogant și chiar să certe consilierii că trebuie să voteze pe lege, că nu trebuie să își dea cu părerea cei care nu se pricep etc.

Consilierii locali PSD au pus degetul pe rană, punct cu punct

După intervenția arhitectului Găvozdea, Laura Barac, consilier local PSD și președinta organizației municipale PSD Sibiu, l-a întrebat pe arhitect unde este expertiza pe domeniul patrimoniului sau măcar un punct de vedere al Institutul Național al Patrimoniului pentru că centrul Sibiului este pe lista indicativă UNESCO? „Nu este nicio lucrare judiciară care să arate impactul construcției asupra patrimoniului” a arătat Laura Barac, de profesie avocat, după studierea deciziei instanței.

Găvozdea i-a replicat că nu s-a cerut o astfel de expertiză. El chiar a încercat să spună că nu există o astfel de expertiză în România. Laura Barac l-a contrazis și a spus că există prin lege și se putea cere.

Sebastian Forir, consilieri local PSD l-a luat la întrebări, punctual, pe arhitectul Găvozdea privind documentația depusă spre aprobare consilierilor locali. Găvozdea a evitat răspunsurile și a insistat mereu că problemele ridicate nu fac obiectul prezentei hotărâri de consiliu local.

Arhitectul Găvozdea către consilierul Forir: „Faceți un ghiveci cu foarte multe elemente care bulversează pe toată lumea.”

Sebastian Forir, PSD a precizat că în documentație se spune că se respectă total Normativul P118 din 1999 care vorbește despre protecția în caz de incendiu. Forir a citat din normativ și a întrebat cum vor fi salvați oameni de la nr 18 în caz de incendiu dacă se aprobă această nouă construcție lipită. Găvozdea i-a replicat că este îndestulător accesul pompierilor prin fațada din stradă a imobilului nr. 18.

Forir a semnalat și faptul că a doua curte este afectată de lipsa de lumină prin construcția acestei noi clădiri. Găvozdea i-a replicat că studiul proiectului nu a ajuns până la acea curte. La final, Găvozdea l-a criticat dur pe consilierul Forir: „Faceți un ghiveci cu foarte multe elemente care bulversează pe toată lumea.”

Academicianul Paul Nidermeier a dat o lecție de patrimoniu. Găvozdea: „Să nu ne dăm cu părerea dacă nu cunoșteam un proiect.”

Acad. Paul Niedermeier a vorbit și el cu argumente contra proiectului. „Este vorba de o problemă mult mai importantă. Importanța acestei documentații rezultă cu Catedrala Sf.Treime. Coridorul vizual al Catedralei care va fi afectat. Este un centru spiritual al Sibiului, Ardealului și României întregi.”
Niedermeier a declarat că turnurile Catedralei nu se văd deloc din parcare, deși în imaginile virtuale prezentate arhitecților acum câteva zile, acestea păreau să se văd. Niedermeier spune că după ridicarea construcției, Catedrala Sf. Treime nu se va mai vedea.

Arhitectul Găvozdea: „Să nu ne dăm cu părerea dacă nu cunoșteam un proiect. Toate părțile îndretuite prin lege au primit informații detaliate. Au fost dezbătute îndelung cu cei îndreptățiți prin lelge să își dea cu părerea. Așa cum am arătat prin acele simulări. Din întreg conul de vizibilitate din parcare, o parte din pozițiile respective nu vor mai avea perspectiva spre Catedrală. O parte, aproximativ jumătate rămâne perspectiva.”

Un vecin: Să se facă un parc al orașului de la Catedrală la Parcare

Un vecin al viitoarei construcții a adus și el argumentele contra proiectului. El a ridicat și ideea posibilității construirii unui parc între Catedrală și parcarea din str. Xenopol.

La final, toți consilierii locali au votat împotriva proiectului. Înaintea votului, după lungile discuții, proprietarul terenului, Sebastian Boncuț (prin firma I-Nutrition) a transmis prin o reprezentantă în sala de ședințe că dacă se decide de Primăria Sibiu să se facă un parc și se încep exproprierile grădinilor de la Catedrală, el donează terenul, orașului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri