12.9 C
Sibiu
miercuri, 02 aprilie, 2025

STUDIU: Numărul mamelor scade dramatic în România. Ce spun datele despre Sibiu?

Știri din Județ

Publicitate
România doboară praguri demografice cu o viteză alarmantă: dacă în 2011 numărul de nou-născuți a scăzut pentru prima dată sub 200.000, în doar 13 ani, până în 2024, acesta s-a redus la sub 150.000. În ultimii 30 de ani, România a cunoscut o schimbare semnificativă și în ceea ce privește vârsta la care femeile devin mame.

Analiza realizată de portalul ClubulCopiilor.roarată că tot mai multe femei din România fie aleg să nu devină mame, fie amână momentul maternității.

Dacă în trecut multe nașteri aveau loc la vârste fragede, în prezent, multe femei aleg să aibă copii după 30 de ani, iar numărul mamelor cu vârsta între 35 și 39 de ani a crescut cu 174% față de 1990. 

Publicitate

Această tendință vine cu un efect secundar important: din ce în ce mai multe femei din categoria 35-44 de ani ajung să nu mai aibă copii deloc. Dacă în 1992 doar 10% dintre femeile din această categorie nu aveau copii, în 2021 procentul aproape s-a dublat, ajungând la 18%.  

Îm Sibiu 18% dintre femeile din această categorie de vârstă nu au copii, alăturându-se orașelor dinamice și dezvoltate ale României: București, Timișoara, Cluj și Brașov.

Dacă în trecut maternitatea era considerată o etapă firească și obligatorie a vieții, în prezent tot mai multe femei aleg să își contureze propria traiectorie, fără presiuni externe. Creșterea costurilor asociate creșterii unui copil și incertitudinea economică sunt, de asemenea, factori care contribuie la această tendință.

Creșterea numărului de femei care nu au copii, fie din alegere, fie din motive medicale, are un impact semnificativ asupra natalității în România. Această tendință contribuie la scăderea ratei fertilității și accelerează declinul demografic al țării.

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că, în 2023, rata fertilității totale în România a scăzut la 1,47 copii per femeie, mult sub nivelul de înlocuire a generațiilor de 2,1 copii, iar un alt studiu recent bazat pe o proiecție ONU a aratat ca Romania ar putea pierde aproape jumatate din populatie pana in anul 2100.

Studiul nostru trage un semnal de alarmă asupra viitorului demografic al țării și evidențiază nevoia urgentă de politici care să sprijine familiile, să faciliteze echilibrul între viața profesională și cea personală și să creeze un mediu în care maternitatea să fie o opțiune accesibilă și sustenabilă. 

Găsiți detaliile analizei accesând acest link:  https://www.clubulcopiilor.ro/numarul-mamelor-scade-dramatic-in-romania-ce-spun-datele-despre-femeile-fara-copii/

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bărbat salvat din râul Târnava, la Mediaș