9.1 C
Sibiu
joi, 03 aprilie, 2025

Plan de acțiune la Sibiu pentru stoparea febrei aftoase: Fermierii, obligați să respecte reguli stricte

Știri din Județ

Publicitate
Într-o ședință de urgență desfășurată astăzi, 13 martie 2025, sub conducerea prefectului Mircea Dorin Crețu, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a decis un set de măsuri stricte pentru prevenirea apariției febrei aftoase pe teritoriul județului. Măsurile vin ca răspuns la focarele recente din Ungaria și Germania și vizează restricții clare pentru transportul animalelor biungulate și a produselor de origine animală. Fermierii și autoritățile locale sunt mobilizați pentru a proteja efectivele județului, care numără peste 500.000 de animale.

Având în vedere Decizia nr.1 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare din data de 11.03.2025, contextul epidemiologic internațional determinat de apariția și evoluția recentă în Ungaria a unui focar de Febră aftoasă, precum și de notificarea în luna ianuarie a unui focar de Febră aftoasă în Germania și ținând cont de solicitarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privind necesitatea adoptării urgente a unor măsuri suplimentare adecvate care să prevină apariția și evoluția acestei boli pe teritoriul României, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), s-a întrunit astăzi, 13 martie 2025 sub conducerea domnului prefect, Mircea Dorin Crețu pentru  dezbaterea și aprobarea prin decizia nr. 2 din 13.03.2025 a Planului de măsuri privind Prevenirea apariției Febrei aftoase pe teritoriul județului Sibiu.

Astfel, începând cu data aprobării prezentei Decizii, toate instituțiile cu responsabilități în combaterea bolilor ( DSVSA Sibiu, Autoritatea Vamală Română, MAI prin IPJ Sibiu, Biroul de Poliție A1 Râmnicu-Vâlcea – Deva și Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Poliția Locală ), precum și operatorii din exploatațiile de biungulate,  vor adopta următoarele măsuri care să prevină apariția și evoluția febrei aftoase pe teritoriul României:

Publicitate
  1.  Traficul de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd din Ungaria spre România este interzis.
  2.  Afluirea și tranzitul din Ungaria (toată țara) și Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene) a următoarelor produse va fi interzisă:

carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate, produse din carne provenite de la animale biungulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase (fiind acceptate produse preparate termic), laptele spot ( nesupus tratamentului termic ),produse din lapte, pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase, lapte materie primă pentru care nu se va putea face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru febra aftoasă în ultimele 24 ore anterioare expedierii,material biologic, material seminal și subproduse de origine de origine animală.

Societățile comerciale care au contracte în derulare pentru procesare sunt obligate să notifice DSVSA Sibiu în 24 de ore de la publicarea prezentei Decizii un grafic de livrări care va fi transmis DSVSA Sibiu.

  • Toate fermele care au afluit animale vii biungulate din Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, vor fi inspectate şi în funcţie de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiei.
  • Intensificarea măsurilor de dezinfecţie şi dezinsecţie la nivelul unităţilor de creștere a animalelor menționate mai sus, cât şi la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploataţii.

Măsurile prevăzute mai sus se vor aplica până la ridicarea măsurilor de restricții instituite ca urmare a diagnosticării Febrei aftoase.

În ceea ce privește atribuțiile începând cu data aprobării planului se stabilesc următoarele:

Atribuții la nivel de DSVSA Sibiu:

  • Asigură resursa permanentă de personal medical veterinar specializat și competent în scopul  intervenției rapide în situațiile semnalate de Biroul Vamal Sibiu, MAI prin IPJ Sibiu, Biroul de Poliție A1 Râmnicu-Vâlcea – Deva și Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Poliția Locală;
  •  Efectuează inspecții și recoltează probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploatațiilor de biungulate, acolo unde se impune;
  • Verifică efectuarea acţiunilor de dezinfecţie efectuate în exploataţiile de biungulate, precum  şi a mijloacelor de transport care intră şi ies din exploataţie;

Atribuții pentru IPJ Sibiu, Biroul de Poliție A1 Râmnicu-Vâlcea – Deva și Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Poliția Locală:

  • Intensifică acțiunile de patrulare (inclusiv acțiuni comune cu reprezentanții DSVSA Sibiu ), în scopul verificării legalității transporturilor de animale, produse alimentare și nealimentare de origine animală, furaje;
  •  În funcție de competențe, reține toate transporturile mai sus menţionate până la sosirea, în maxim 30 minute, a medicului veterinar desemnat de DSVSA Sibiu, chiar dacă sunt sau nu însoțite de documente de transport;
  • Informează DSVSA Sibiu în legatură cu toate transporturile ilegale identificate;
  • Asigură și menține ordinea publică pe timpul efectuării activităților sanitar – veterinare în conformitate cu legislația în vigoare.

Atribuții pentru fermierii din cadrul exploataţiilor de biungulate și asociațiilor de profil:

  • Supraveghează animalele şi anunţă orice supiciune de boală în cel mai scurt timp medicului veterinar şi/sau reprezentanților DSVSA Sibiu;
  • Asigură actualizarea stocurilor de substanțe dezinfectante autorizate și a capabilităților de efectuare a dezinfecțiilor;
  • Asigură efectuarea dezinfecţiilor din cadrul exploataţiei, precum şi a oricăror mijloace de transport care intră şi ies din exploataţie.

Menționăm că în Județul Sibiu există un număr raportat de 58.481 bovine, 463.870 ovine,  14.364 caprine și 36.451 porcine.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri