5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

„Prin această carte, părintele Gherasim se întoarce acasă” – un eveniment de suflet la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Eveniment cultural de o mare încărcătură emoțională s-a desfășurat astăzi la Sibiu, având în prim-plan prezentarea cărții „Demascarea sau Taina porților zăvorâte” scrisă de preotul Gherasim Păduraru, organizat la Biblioteca ASTRA, în cadrul programului cultural „Cărțile ASTRA”. Cu un public restrâns, dar valoros, evenimentul a reunit personalități de seamă, precum părintele Constantin Necula, violoncelistul Cristian Florea și fiul autorului Pavel Păduraru (care a oferit o perspectivă intimă asupra opresiunii regimului). Publicul a fost invitat să interacționeze cu personalitățiile aflate în această seară, să adreseze întrebări și să achiziționeze cartea.

Cuvinte care vindecă rănile istoriei

Cartea este o mărturie despre rezistența și suferința autorului în lupta sa cu sistemul.

Părintele Constantin Necula a deschis seara cu un discurs emoționant despre importanța cărții: „Cred că este cea mai importantă lucrare scrisă vreodată despre refuzul de a înghiți sistemul.” De asemenea, a subliniat dimensiunea memorialistică a volumului, care descrie ideologia și ororile unui sistem ce a încercat să sufoce sufletele. „ Lupta între diplomațiile false a născut atâtea răni…” a adăugat acesta

Publicitate

Un moment de profundă emoție a fost mărturisirea sa: „L-am trecut după tata pe autor pe pomelnicul pentru morți.” O declarație puternică despre respectul și recunoștința față de preotul Gherasim care a avut curajul de a spune adevărul.

Un erou al timpurilor sale

Mariana Țăranu, conferențiar universitar al Bibliotecii Astra (originară din Chișinău), a vorbit despre cum a descoperit această carte (într-o librărie din Republica Moldova) și despre impactul profund pe care l-a avut asupra sa: „Autorul este un erou al timpurilor sale. Un om care oferea oamenilor un motiv să se regăsească, un pericol pentru sistem…” A evidențiat și dificultățile prin care a trecut părintele Gherasim Păduraru, persecutat și denigrat ani la rând de regimul comunist.

Pavel Păduraru (fiul autorului) a completat printr-o mărturie sfâșietoare despre copilăria sa trăită sub teroarea regimului: „Doream să fac un film, dar iese un serial…”, făcând referire la complexitatea poveștii tatălui său. A menționat că părintele Gherasim a început să scrie cu zece ani înainte de moarte, ghidat de credință. “Un semn de la Dumnezeu”

Muzica, punte între trecut și prezent

Seara a fost marcată și de un moment artistic de excepție, susținut de violoncelistul sibian Cristian Florea. Sunetele profunde ale violoncelului au creat un moment de meditație și reculegere. „Noi suntem muzică, la început a fost muzică, a spus artistul, subliniind rolul artei în păstrarea memoriei colective.

Un testament literar pentru generațiile viitoare

Finalul serii a fost dedicat unui moment de reculegere pentru victimele comunismului și pentru părintele Gherasim. „Prin această carte, părintele Gherasim se întoarce acasă”, a concluzionat părintele Necula, lăsând în urmă un mesaj puternic despre memorie, suferință și credință. O carte care nu doar documentează un trecut dureros, ci oferă o lecție pentru viitor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri