Deputatul PNL Sibiu, Raluca Turcan a organizat o dezbatere crucială despre viitorul pensiilor private, săptămâna aceasta, împreună cu reprezentanți ai fondurilor de pensii private, având în vedere provocările financiare pe care le va întâmpina România în următorii ani. „În 2030, aproximativ 1 milion de români vor ieși la pensie, iar deficitul bugetului asigurărilor sociale a ajuns deja la 35,4 miliarde de lei, dublu față de 2021. Presiunea pe sistemul de pensii va crește, iar soluția este clară: dezvoltarea Pilonului 2 și a sistemului privat de pensii complementare.” a declarat Turcan.
Într-o conferință de presă desfășurată astăzi la Sibiu, Turcan a declarat că pe vremea când era a Ministrul Muncii, fondul public de pensii avea un deficit de 17 miliarde de lei, acum a a ajuns la 34 de miliarde și este în creștere. Întrebată dacă această creștere poate genera incapacitatea de plată a pensiilor publice, Turcan a spus că nu se pune astfel problema. Guvernul are datoria mereu să vireze din bugetul de stat aceste sume și să acopere deficitul. Dar trebuie luate măsuri acum, rapide, pentru că numărul de pensionari crește vertiginos în România. Acum se pensionează în medie 200.000 pe an, iar peste 5 ani vor fi 1.000.000 pe an!
Soluția stă în pilonul 2 și pensiile complementare
„Este adevărat că grație eforturilor PNL am atins niște borne importante: Am crescut contribuția la Pilonul 2 de la 3,75% la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024. Am dublat viramentele anuale către Pilonul 2, de la 12,8 miliarde lei (2023) la 22 miliarde lei (2025). Peste 8,3 milioane de români contribuie deja la Pilonul 2, iar fondurile acumulate depășesc 153 miliarde lei.” a declarat Turcan.
Deputata de Sibiu crede că trebuie să se crească ponderea contribuțiilor raportat la contribuția actuală de asigurări sociale, și randamentele Pilonului 2 pentru pensii privatesă fie mai mari. „Să introducem posibilitatea ca angajatorii și angajații să contribuie voluntar la Pilonul 2, ca măsură de fidelizare a angajaților peste 40-45 de ani. Să îmbunătățim legislația pentru a asigura o rentabilitate mai mare a acestor fonduri, astfel încât viitorii pensionari să beneficieze de venituri sigure și decente.” susține Turcan.
Turcan sugerează înlocuirea pensiilor speciale cu cele facultative
Ea a dat și exemplul pensiilor facultative, ca în Parlamentul European. Acolo nu există pensii speciale, ca în România, ci pensii facultative pe baza unei extra contribuții făcute de aleși. Turcan susține că și în România acest sistem ar putea fi introdus.