9.1 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Raluca Turcan și liberalii au inițiat un proiect de lege pentru vaccinarea HPV

Știri din Județ

Publicitate
Împreună cu mai mulți liberali, Raluca Turcan, deputat PNL Sibiu, a inițiat un proiect de lege prin care vaccinul HPV devine gratuit pentru tinerii între 11 și 26 de ani, atât la fete cât și la băieți.

România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Europa din cauza cancerului de col uterin și a altor afecțiuni cauzate de HPV.

„Cancerul cauzat de HPV poate fi prevenit prin vaccinare. În multe țări europene, acest vaccin este deja gratuit – România trebuie să urmeze acest model pentru a proteja viețile tinerilor săi. Acum, mingea este în terenul Parlamentului. Sper că toate celelalte partide vor vota rapid această lege pentru a oferi protecție reală românilor!” a declarat Turcan.

Publicitate

Ea a precizat că vaccinarea va fi prin program național, deci gratuit extinsă și la această categorie de vârstă. De asemenea și screeningul va fi gratuit.

Ce este HPV?

HPV reprezinta acronimul pentru „Human Papilloma Virus” sau, in limba romana, „Virusul Papiloma Uman”. Acesta este un virus care infecteaza pielea si mucoasele, fiind transmis pe cale sexuala. Exista peste 100 de tipuri de HPV, iar unele dintre acestea pot provoca negi pe maini, pe picioare sau pe alte zone ale corpului. Altele pot fi implicate in aparitia cancerului, in special a cancerului de col uterin, dar si a altor tipuri de cancer, cum ar fi cel anal sau vaginal.

Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu prezinta simptome si pot elimina virusul din corpul lor in mod natural. Cu toate acestea, unele tulpini de HPV pot duce la afectiuni precum negii genitali sau pot creste riscul de cancer. Statisticile spun ca 9 din 10 cancere de col uterin sunt cauzate de infectia cu o tulpina HPV.

Vaccinurile HPV sunt disponibile si recomandate de catre profesionistii din domeniul sanatatii, pentru prevenirea infectiilor cu tulpini de HPV care sunt asociate cu cancerul. Primul vaccin HPV a fost introdus in anul 2006.

Cui se recumandă vaccinul HPV?

Vaccinul HPV bivalent, tetravalent si nonavalent se administreaza intramuscular, in 2 sau 3 doze, tinerilor (fete si baieti) cu varsta cuprinsa intre 11 si 26 de ani, insa se poate face si mai tarziu, la recomandarea medicului. Ideal, acesta ar trebui administrat inaintea inceperii vietii sexuale. Se considera ca riscul de infectare cu o tulpina HPV este foarte ridicat dupa inceputul vietii sexuale, indiferent de mijloacele de protectie folosite.

Majoritatea oamenilor iau HPV la scurt timp dupa ce devin activi sexual. Dar, chiar daca aveti o tulpina de HPV, este posibil sa beneficiati in continuare de vaccin. Va poate proteja de alte tulpini, pe care nu le aveti inca.

Este esential ca toate dozele de vaccin HPV sa fie administrate in decurs de un an, cu o pauza de cel putin o luna intre prima si a doua doza si de cel putin trei luni intre a doua si a treia doza.

Odata ce schema de vaccinare impotriva virusului HPV a fost urmata, studiile au aratat o protectie de 100%, pana la 5 ani dupa vaccinare, cercetarile privind eficienta ulterioara fiind inca in desfasurare. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri